Inschrijven op de nieuwsbrief

Naima el Bezaz

Naima el Bezaz - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg
Naima el Bezaz - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg

(Marokko, 1974) haar motto luidt: 'Taboes zijn er om doorbroken te worden' en dat is haar met haar nieuwe roman Het Gelukssyndroom (2008) opnieuw gelukt. In dit verhaal geeft de Marokkaanse Layla steeds verder toe aan haar sombere gevoelens tot ze zich realiseert dat haar stervende vriendin, de blonde Marit, haar nodig heeft. De roman is gebaseerd op El Bezaz' eigen ervaringen. De schijfster raakte in een depressie - in de moslimgemeenschap vaak een taboe - na de dood van een vriendin en bedreigingen naar aanleiding van haar boek De Verstotene. Deze roman werd door haar uitgever 'de Turks Fruit van de moslimgemeenschap' genoemd vanwege de felle maatschappijkritiek en expliciete seksscènes. De boeken van El Bezaz zijn erg populair op middelbare scholen. Haar roman Minnares van de Duivel werd in 2002 in één klap een bestseller nadat ze een erotische passage had voorgelezen in het programma Kopspijkers van Jack Spijkerman.

Archief beschikbaar voor: Naima el Bezaz

  • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

    Waar gebeurd

    Hedendaagse lezers hunkeren naar waar gebeurde verhalen. In de boekhandels stapelen de boeken met literaire non-fictie zich op en de jury van de AKO-literatuurprijs zette nooit eerder zoveel nonfictie op de nominatielijst. Wat is de aantrekkingskracht van dit genre voor de lezer én de schrijver? En: hoe waar is non-fictie eigenlijk? Hoe bewaakt de schrijver de grens naar het pure verzinsel? Hierover debatteerden Gerrit Komrij, Kristien Hemmerechts, Naima el Bezaz en P.F. Thomése, met praktijkvoorbeelden uit eigen non-fictie. Komrij opende met het schotschrift Onechte Billen. Het schotschrift werd in de week na Winternachten gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Koen Kleijn trad op als gespreksleider.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Zedenpreek: Naima el Bezaz

    Een van de jonge literaire talenten van ons land. In haar zedenpreek vertelde ze een verhaal met een moraal over het lot van een jonge getrouwde Marokkaanse vrouw.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Gesluierde liefde

    Is de liefde bemiddelbaar wanneer de geliefden uit verschillende werelden - joods en islamitisch - komen? Of kom je dan in de verkeerde liefdesgeschiedenis terecht, zoals de neef in de roman Judith en Jamal van Fouad Laroui. Hij, de joodse essayiste Tamarah Benima en de Marokkaans/Nederlandse schrijfster Naima el Bezaz gaven antwoord op deze vragen. Op het voorstel van Minister van Boxtel om 'invoerrechten' te vragen voor Turkse en Marokkaanse huwelijkskandidaten voor in Nederland wonende landgenoten, reageert Naima el Bezaz enthousiast. "Ik hoop dat ze een flinke belasting heffen". 'Wat is joods? Het is een conglomeraat van identiteiten', aldus Tamarah Benima. "In de hele joodse wereld is 60 tot 70 procent van de huwelijke gemengd. Als sinds het begin van de vorige eeuw". Voertaal: Nederlands, teksten Laroui in het Frans.