Marion Bloem
(Arnhem, 1952) verwierf grote bekendheid met de romans Geen gewoon Indisch meisje (1983) en Vaders van betekenis (1989), en de documentaire Het land van mijn ouders (1983) waarin de hoofdpersonen op zoek gaan naar hun wortels. Bloem is zelf dochter van Indische ouders die na de soevereiniteitsoverdracht naar Nederland kwamen. In 1993 ontving ze de E. du Perron-prijs. Naast een groot aantal romans, verhalen-, en dichtbundels, non-fictie, jeugdromans - o.a. Matabia (1981) over een Indisch meisje, in Japans en Duits verschenen en vele malen bekroond - en kinderboeken, maakte zij film- en tv-producties zoals de speelfilm Ver van familie (2008) en de met de Cinekid Award bekroonde jeugdfilm De Tovenaarsleerling (1986). Haar roman Een meisje van honderd (2012) is een familieverhaal dat een schitterend overzicht geeft van een eeuw Indisch-Nederlandse geschiedenis. Recent verschenen onder meer Haar goede hand (2016) over de relatie met haar moeder, Een teken van leven (2018) over rouw en Indo (2020) over Indische geschiedenis en het Indische identiteitsdenken. Januari 2023 verscheen haar roman Meisjes uit het dorp. Bloem, naast auteur ook klinisch psycholoog, filmmaker en beeldend kunstenaar, ontving de Constantijn Huygens-prijs 2022 voor haar gehele oeuvre.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Marion Bloem
-
Haagse literatuurprijzen: een feestelijk programma ter ere van de winnaars
Met: Aad Meinderts, Amara van der Elst, Chelsy Valentina, Dominique De Groen, Donald Niedekker, Farah Karimi, Hasan Gök, Hashem Kabreet, Hassnae Bouazza, Jeremy Jordan Rosa, Jina Sumedi, Kaja Wolffers, LUWTEN, Marion Bloem, Marjan Slob, Obe Alkema, Orchestre Partout, Saskia Bruines, Sinan Can
Het Winternachten festival 2023 opende met verhalen, poëzie, spoken word, muziek en de uitreiking van de Haagse literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door het Literatuurmuseum. Auteurs Marion Bloem, Donald Niedekker, Dominique De Groen en Marjan Slob ontvingen respectievelijk de Constantijn Huygens-, F. Bordewijk-, Jan Campert- en J. Greshoff-prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag.
De prijswinnaars werden elk geëerd met een laudatio door een speciale gast! Je zag optredens van onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can, dichter Obe Alkema, Haagse scholier Jeremy Jordan Rosa, film- en tv-producent Kaja Wolffers (zoon van Marion Bloem).
Het programma startte met het eerste officiële optreden van Chelsy Valentina, de kersvers gekozen Jonge Stadsdichter van Den Haag en werd muzikaal omlijst door optredens van percussionist en handpanspeler Hashem Kabreet en door Orchestre Partout.
Farah Karimi, ex-bestuursvoorzitter van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum, spraken welkomstwoorden. Ook werd het jubileumboek ter ere van het 75-jarige bestaan van de Haagse literaire prijzen aangeboden aan de wethouder.
Programma in de foyer met Amara van der Elst, Hasan Gök en Jonge Stadsdichter
Vanaf 14:30, voorafgaand aan de uitreiking in Zaal 1, presenteerde spoken word-artiest Hasan Gök op het theaterfoyer-podium een kennismakingsinterview met Chelsy Valentina, de Jonge Stadsdichter. Spoken word-artiest Amara van der Elst trad op, en Hasan Gök las eigen gedichten, begeleid door toetseniste Jina Sumedi.Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!
Het programma rond de feestelijke uitreiking werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van het Literatuurmuseum/Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Hassnae Bouazza.
-
Wet Dreams on a Winter's Night
Vier vrijgevochten schrijfsters over de geneugten van schaamteloosheid. Petra Stienen leidt het gesprek over schrijven over seks, de verkrampte reacties van (sommige) mannen en hun 'je m'en fou'-houding ten opzichte van conservatieve lezers. Een gesprek zonder gêne, zonder grenzen, zonder regels: vier vrouwen die praten over de geneugten van schaamteloosheid, gelardeerd met pikante anekdotes en fraaie fragmenten. Engelstalig.
-
Indische Winternacht 1997
Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort
In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.
-
Indische Winternacht 1995
Met: Aart van Zoest, Anneke Grönloh, Ernst Jansz, F. Springer, Goenawan Mohamad, Hamid Jabbar, Hella Haasse, Jill Stolk, Liane van der Linden, Marion Bloem, Nelleke Noordervliet, Paula Gomes, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, The Blue Diamonds, Toeti Heraty, Yvonne Keuls
De Indische Winternacht vormde de afsluiting van het Festival Indië/Indonesië, en de eerste editie van 'Winternachten'. In een doorlopend programma in de grote zaal van Theater aan het Spui lazen schrijvers voor uit eigen werk. In de foyer waren gesprekken met de kunstenaars. In de drie zalen van Cinematheek Haags Filmhuis was een programma te zien van oude en nieuwe films over Indonesië en Indië. Het muziekprogramma bracht Kroncong, The Blue Diamonds, Indorock en een optreden van Anneke Grönloh. Het volledige programma-magazine van het Festival Indië-Indonesië kunt u hier downloaden als pdf.