Inschrijven op de nieuwsbrief

Louise Wondel

Louise Wondel - foto Serge Ligtenberg 2000
Louise Wondel - foto Serge Ligtenberg 2000

(Paramaribo, 1971) Haar Aukaanse moeder en haar Saamaka vader behoren tot de nakomelingen van de Marrons, Afrikaanse mensen die geweigerd hebben in Suriname de slavernij te aanvaarden en de oerwouden zijn ingetrokken. Louise Wondel is met deze vrijheidsgedachte opgegroeid. Zij is een van de generatie nakomelingen die naast de traditionele vorming, ook een westerse intellectuele opleiding hebben genoten. Als studente sociologie in Suriname en iemand die zich bezighoudt met het onderzoeken van de Afrikaans-Surinaamse cultuur weet Louise Wondel als geen ander hoe het met haar land en volk gaat. Haar gedichten vormen een aanklacht tegen de onderdrukte positie waar de Marrons in verkeren en tegen de vervreemding die het stadse leven teweeg heeft gebracht in de eigen cultuur, normen en waarden van de Marrons.
BRON: Poetry International 2000

Archief beschikbaar voor: Louise Wondel

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  Performing poets, stand-up comedy en verhalenvertellers

  De Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteerde een doorlopend progamma met o.a. performing poets, en verhalenvertellers. Met Louise Wondel (Surinaams dichter/performer droeg haar poëzie voor in het Aukaans, de taal van de Marrons), De jonge Marokkanen (zoals zich noemden schrijvers Abdelkader Benali, Rashid Novaire en Khalid Boudou). De Algerijns/Nederlandse acteur/verteller Hakim Traïdia vertelde Arabische verhalen.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Radio en TV

  Radio en TV West namen op deze avond gezamenlijk een programma op over 'De Winternachten'. Gasten van presentator Louis Hueber waren onder anderen Gerrit Komrij, de Surinaamse dichteres Louise Wondel en Joris Luyendijk. De live muziek werd uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse muziekgroep Sam Tshabalala & Sabeka en door het Eddie Veldman Opoyeye Kwartet.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Performing poets en stand-up comedy

  De Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteerde in de foyer van het theater een doorlopend progamma met o.a. 'performing poets', verhalenvertellers, en enkele jonge schrijvers. Onder de optredenden waren Chandra Doest (Surinaams/Nederlandse debutant-schrijfster), Louise Wondel (performer/dichteres uit Suriname, dicht in het Aukaans, de taal van de Marrons) en de veelgeprezen jonge debutant dichter Ayatollah Musa.