Inschrijven op de nieuwsbrief

Lamis Saidi

Lamis Saidi tijdens Bluff Your Way into Arabic Literature in Theater aan het Spui in Den Haag, op zaterdagmiddag 19 januari in Winternachten 2008 - foto Serge Ligtenberg
Lamis Saidi tijdens Bluff Your Way into Arabic Literature in Theater aan het Spui in Den Haag, op zaterdagmiddag 19 januari in Winternachten 2008 - foto Serge Ligtenberg

(1981, Algerije) is een jonge dichteres, die voornamelijk publiceert in Arabische kranten en op websites. Daarnaast neemt ze regelmatig deel aan literaire festivals. Tot nu toe heeft ze één bundel gepubliceerd, met de titel: Ik heb zoals altijd mijn tas vergeten. Gedurende twee jaar heeft ze op een Franse school gezeten en ze heeft gedurende een jaar in Ierland gewoond. Daar heeft ze kennisgemaakt met de poëzie van Keats, die ze sindsdien bewondert. Saidi heeft computertechniek gestudeerd aan de Universiteit van Algiers en werkt sinds 2004 voor een Franse hulporganisatie.

(WIN2008)

Archief beschikbaar voor: Lamis Saidi

  • Zuid-Afrika 2010

    Poetry Lunch Hour

    Met: Bernice Chauly, Lamis Saidi, Raj Mohan, Vamba Sherif

    Voordracht van poëzie door Lamis Saidi (Algerije), Vamba Sherif (Liberia/Nederland), Raj Mohan (Suriname/Nederland), Bernice Chauly (Maleisië), en de Zuid-Afrikaanse auteurs Nunke Khadimo, Mannini Mokhotu, Moenier Adams, Ronelda Kamfer en zangeres Reba Son.

  • Zuid-Afrika 2010

    Reading in Athol Fugard Theatre Cape Town

    Met: Bernice Chauly, Lamis Saidi, Raj Mohan, Vamba Sherif

    Een avond met voordrachten van proza en poëzie door Bernice Chauly, Lamis Saïdi, Vamba Sherif, Raj Mohan, Urvashi Butalia (India), zanger Reba Son (India), André Brink (ZA), Nunke Khadimo (ZA), Mannini Mokhothu (ZA) en Neo Muyanga (ZA).

  • Winternachten 2008

    Shabandar Café - Grand Café Oriental

    Met: Ahmed Alaidy, Ashur Etwebi, Habib Selmi, Hassan Daoud, Hatem Bourial, Jonas Hassen Khemiri, Khaled Khalifa, Laila Aboezaid, Lamis Saidi, Tamim al-Barghouti, Youssouf Amine Elalamy

    Shabandar Café is een programma van Gemak, het nieuwe centrum voor westerse en niet-westerse kunst, politiek en debat, van het Haags Gemeentemuseum en de Vrije Academie. Gemak sluit met Shabandar Café aan bij het festival Winternachten. Het programma is genoemd naar de beroemdste ontmoetingsplek van kunstenaars en intellectuelen in Bagdad. Geniet van de meest verfijnde vormen van de Irakese cultuur: live klassieke Arabische Moqam muziek, een Irakese verhalenverteller en dichter, een korte Irakese documentaire over Café Shabandar, thee en de lekkerste Irakese hapjes.

    De expositieruimte van Gemak is voor de gelegenheid ingericht als het oorspronkelijke café, dat in maart 2007 werd vernietigd. Met als eregasten de Arabische schrijvers die deelnemen aan festival Winternachten. Een Engels- en Arabischtalig programma, samengesteld door de Irakese beeldend kunstenaar Rashad Selim.
    Kijk voor meer informatie over het programma op www.gemak.org.

    Shabandar is the name of a café on Al Mutanabi Street
    where for decades Baghdad's cultural elites met
    discussing books, poetry and politics
    or dropping in for a coffee after visiting the book vendors' stalls
    on the busy street outside

    Everybody interested in books came here
    to buy them in the good years
    to sell them during the sanctions
    to be transported by their covers
    if they were penniless

    On the 5th of March 2007
    one car bomb attack among many
    destroyed Shabandar
    and the book market outside

    Shabandar Café has left Baghdad
    even if its walls are rebuilt
    5000 years of urban culture
    scattered to the four corners of the Earth

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Profetieën van de nieuwe generatie dichters

    Komt dat zien: Zeven jonge dichters vanuit de hele wereld betreden ons podium als moderne zieners. Zij zullen deze Winternacht orakelend afsluiten met een in opdracht van het festival geschreven gedicht. Wat voor toekomst wacht ons op? Tamiem al-Barghoeti (Palestina), Lamis Saidi (Algerije), Violetta Simatupang (Indonesië), Saskia de Jong (Nederland), Ester Naomi Perquin (Nederland) en Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) dragen voor en Osama Abdulrasol en Henk de Laat zullen met ud en contrabas improviserend op de poëzie reageren. De dichters dragen ook uit bestaand werk voor. Yra van Dijk leidt het (Engelstalige) programma.