Inschrijven op de nieuwsbrief

Kees Lagerberg

Kees Lagerberg tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Kees Lagerberg tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

Dr. C.S.I.J. Lagerberg is indoloog en oud-hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij was bestuursambtenaar in Nederlands Nieuw Guineavan 1952 tot 1960. In 1962 promoveerde hij op het proefschrift Jaren van reconstructie; Nieuw -Guinea van 1949 tot 1961 . Van 1965 tot 1969 was hij secretaris van de Interuniversitaire Werkgroep Evaluatie Ontwikkelingshulp. Daarna was hij tot 1989 hoofddocent culturele antropologie/ontwikkelingssociologie te Tilburg. Hij publiceerde o.a Profiel van een havenstad: Douala (1975), West Irian and Jakarta imperialism (1979), Onvoltooid verleden; De dekolonisatie van Suriname en de Nederlandse Antillen (1989), Refuji; De Papua, vreemdeling en vluchteling, tussen niets en nergens (1990).
WIN2005

Archief beschikbaar voor: Kees Lagerberg

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    West-Papoea in de film

    De geschiedenis van het streven van West-Papoea naar onafhankelijkheid is onderwerp van een keuze van filmfragmenten, gemaakt door Kees Lagerberg. Lagerberg is Indoloog, en is een kenner van dit bijzondere deel van de (post)-koloniale Nederlandse geschiedenis. Hij lichtte op bevlogen wijze de fragmenten toe.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    Papoea, de gestolen onafhankelijkheid

    West-Papoea werd ooit de onafhankelijkheid beloofd. Maar Luns en Soekarno gaven daar niet aan toe. De Papoea-voormannen in ballingschap Viktor Kaisiëpo en Zacharias Sawor zetten zich al jaren in voor een eigen toekomst van West-Papoea. Kees Lagerberg is Indoloog, en kenner van de recente geschiedenis van West- Papoea. Een gesprek - toegelicht met historische filmbeelden - onder leiding van journalist Paul van der Gaag.