Inschrijven op de nieuwsbrief

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer - foto Stephan Vanfleteren
Ilja Leonard Pfeijffer - foto Stephan Vanfleteren

(Rijswijk, 1968) is classicus en schrijver. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, wetenschappelijke studies, vertalingen en bloemlezingen. Hij ontving vele nominaties en prijzen voor zijn werk, waaronder in 2014 de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba, een ode aan de stad Genua waar hij woont en werkt. In 2016 verscheen Brieven uit Genua, een autobiografie in briefvorm en de tegenhanger van La Superba, waarin de publicatie van die roman ook ter sprake komt. Grand Hotel Europa (2018), over liefde in tijden van massatoerisme, nostalgie, Europese identiteit en een tot museum verworden werelddeel, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019. Het boek wordt in tien talen vertaald. Pfeijffer schuwt het debat nooit en gebruikt daarvoor niet alleen essays, maar ook columns en televisieprogramma's.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Ilja Leonard Pfeijffer

 • Winternachten 2020

  Ilja Leonard Pfeijffer is Europa

  Met: Damiaan Denys, Ilja Leonard Pfeijffer, Noa Eyl

  Wat is er nog over van de grande dame Europa? Ilja Leonard Pfeijffer kruipt in de rol van het noodlijdend werelddeel en bespreekt – op de sofa - met psychiater Damiaan Denys de status van belangrijke thema's zoals migratie, toerisme en milieu en blikt in de toekomst.

  Aan de hand van fragmenten uit zijn meesterlijke roman Grand Hotel Europa neemt Pfeijffer u mee op reis door het eens zo grote Europa, nu in verval, een schaduw van zichzelf. Met intermezzi van violist Noa Eyl, virtuoos vertolker van klassiek werk, klezmer en jazz.

  Ontmoet Ilja Leonard Pfeijffer en Damiaan Denys na afloop in de foyer voor een meet & greet of voor het signeren van hun boeken!

  Een van de geliefdste en intrigerendste programma's van voorgaande Winternachten festivaledities keert terug, nu als zelfstandig avondprogramma! De schrijver - verondersteld specialist in het tot leven brengen van personages - laat zich door psychiater Damiaan Denys meevoeren in de wereld van zijn roman. De schrijver op de sofa IS de roman of het personage in een fascinerend en onvoorspelbaar rollenspel.


  **** "Grand Hotel Europa deinst nergens voor terug, wil imponeren en imponeert. Het is die grote-grotere-grootste greep die de roman tot een verbluffend meesterstuk maakt. Het is bovendien een heerlijk boek, dat je leest met een gretigheid die almaar koortsachtiger wordt. Pfeijffer ving de tijdgeest en dient hem hier onweerstaanbaar op. Hij heeft de roman van het jaar geschreven" NRC Handelsblad

  "Grand Hotel Europa is niet alleen een overrompelende leeservaring, Pfeijffer zadelt je ook op met tonnen denkstof. Wie doet het hem na in de huidige Nederlandse literatuur, met zo'n grote greep de tijdgeest het vuur aan de schenen leggen en een lange neus maken tegen al die brave, petieterige romannetjes vol first world problems?" De Morgen

  "Noem Grand Hotel Europa gerust een pageturner. Het meest bewonderenswaardige aan de roman is nog wel Pfeijffers fascinatie voor de materie, zijn betrokkenheid. […] Grand Hotel Europa is niet alleen een beschouwing over onze identiteit, maar ook een bijdrage aan de voortzetting ervan." de Volkskrant

 • Winternachten 2020

  Ilja Leonard Pfeijffer in De Haagse Hogeschool

  Met: Ilja Leonard Pfeijffer

  Schrijver, dichter en classicus Ilja Leonard Pfeijffer hoort zonder twijfel tot de best gelezen hedendaagse Nederlandse auteurs. Naast zijn recentere, bekroonde romans La superba en Grand Hotel Europa, publiceerde hij eerder vele essays, gedichten, romans en toneelstukken. Ook was hij presentator van de televisieserie Via Genua, waarin hij de kijker langs migrantenverhalen leidt in zijn woonplaats.

  Tijdens deze gratis toegankelijke ontmoeting met Ilja Leonard Pfeijffer in de Speakers' Corner interviewde Joost Boogard, student European Studies aan De Haagse Hogeschool, de auteur over zijn poëzie en zijn roman Grand Hotel Europa.

  ••••• "Grand Hotel Europa deinst nergens voor terug, wil imponeren en imponeert. Het is die grote-grotere-grootste greep die de roman tot een verbluffend meesterstuk maakt. Het is bovendien een heerlijk boek, dat je leest met een gretigheid die almaar koortsachtiger wordt. Pfeijffer ving de tijdgeest en dient hem hier onweerstaanbaar op. Hij heeft de roman van het jaar geschreven" NRC Handelsblad

  "Grand Hotel Europa is niet alleen een overrompelende leeservaring, Pfeijffer zadelt je ook op met tonnen denkstof. Wie doet het hem na in de huidige Nederlandse literatuur, met zo'n grote greep de tijdgeest het vuur aan de schenen leggen en een lange neus maken tegen al die brave, petieterige romannetjes vol first world problems?" De Morgen

  "Noem Grand Hotel Europa gerust een pageturner. Het meest bewonderenswaardige aan de roman is nog wel Pfeijffers fascinatie voor de materie, zijn betrokkenheid. […] Grand Hotel Europa is niet alleen een beschouwing over onze identiteit, maar ook een bijdrage aan de voortzetting ervan." de Volkskrant

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Ilja Leonard Pfeijffer

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Dromen loont: de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer

  Pfeijffers meesterlijke taalgebruik en zijn inventieve stijl - gewaagd maar ook humoristisch - nodigen uit tot een interessant gesprek over zijn poëtisch oeuvre. Uiteraard draagt hij daaruit enkele gedichten voor.

  In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Zijn poëziebundel Idyllen werd in 2015 onderscheiden met de Jan Campert-prijs en de Awater poëzieprijs.

  Pfeijffer is daarnaast samensteller van de bloemlezingen 500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben (2008, samen met Gert Jan de Vries), Er is alles in de wereld / Lucebert (2009) en De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in duizend en enige gedichten (2016).

  Tip: Ilja Leonard Pfeijffer en zijn roman Grand Hotel Europa staan donderdagavond 16 januari in Theater aan het Spui centraal in het festivalprogramma Europa op de sofa. Pfeijffer laat zich, in de rol van Europa, ondervragen door psychiater Damiaan Denys.

 • Winternachten 2017

  VPRO O.V.T. Live

  Met: Arnon Grunberg, Bart Funnekotter, Bas Heijne, Eric Vloeimans, Ian Buruma, Ilja Leonard Pfeijffer, Jos Palm, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag

  UITVERKOCHT - Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. OVT wordt deze zondag live uitgezonden vanuit het gezellige Wintercafé in Theater aan het Spui. Kijk en luister mee!

  Auteurs uit het Winternachten Festival komen langs voor interviews, gesprekken en verhalen, zoals Ian Buruma, Ilja Leonard Pfeijffer, Bas Heijne, Karin Amatmoekrim en Arnon Grunberg. Nelleke Noordervliet spreekt haar column uit, en Bart Funnekotter presenteert de boekrecensies van deze week. Met live muziek door trompettist Eric Vloeimans.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  The Tale of Two Cities

  Vier schrijvers, acht steden. In Tale of two cities komen schrijvers aan het woord voor wie 'de stad' meer gezichten heeft. De Nederlandse sociologe Corina Duijndam leefde tussen de achterstandsjongeren in de suburbs van Parijs én Amsterdam, Ibrahim Piotr Kalwas kent zijn geboortestad Warschau als zijn broekzak maar zijn woonplaats Alexandrië (Egypte) als zijn andere broekzak, Ilja Leonard Pfeiffer zwoer altijd bij Leiden maar is nu verslaafd aan Genua (Italië), en de Israëlische Dorit Rabinyan springt in haar roman over de onmogelijke liefde tussen een Israëlische en een Palestijn heen en weer tussen New York, Tel Aviv (Israël) en Ramallah (Palestina). Gespreksleiding: Christine Otten.

 • Winternachten 2016

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Bevrijding in de literatuur

  Hoe bevrijden personages en hun schrijvers zich van beklemmende beperkingen? Waar vinden zij hun vrijheid? En wanneer slaat vrijheid om in onvrijheid? Ilja Leonard Pfeijffer heeft een Avatar in Second Life, de virtuele wereld zonder spelregels. Laila Aboezaid (Marokko) zoekt haar vrijheid binnen de kaders van de Marokkaanse traditie. Onder leiding van Anne-Sophie van Neste.
  De eerder aangekondigde deelname van de Turkse schrijver Ömer Zülfü Livaneli kan wegens familieomstandigheden niet doorgaan. Engelstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk

  "Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk
  rijst een nieuwe schijnwereld,
  ontplooit zich leven à la opblaasboot. "

  Aldus dichter Hans Verhagen in zijn bundel Eeuwige Vlam. Hij en de dichters Maria Barnas, Iljs Leonard Pfeijffer en Frank Koenegracht lazen hun recente werk. Later op de avond kwamen ze terug, met Gerrit Komrij, met een in opdracht van Winternachten geschreven hekeldicht. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Lang leve het hekeldicht!

  Een Antwerpse Mis-pop
  Een Swijn van den Bisschop
  Derft hier komen raesen
  En gnurcken, en knorren
  En schelden, en morren
  En kijven, en kauten
  Met Rijmen vol fauten

  Zo dichtte ooit de dichter W.G. Foquenbroch over een Antwerpse bisschop. Het hekeldicht is in onbruik geraakt, en dat is een misverstand: de Nederlandse aard valt immers niet genoeg te hekelen. Vijf dichters schreven een hekeldicht op de Nederlandse geest: Maria Barnas, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeijffer en Hans Verhagen. Zij bliezen daarmee de traditie nieuw leven in. Joyce Roodnat was gespreksleider. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2004

  De toekomst is geen sprookje

  Met: André Klukhuhn, Ilja Leonard Pfeijffer, Joke van Leeuwen, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Said el Haji, Thea Doelwijt

  Er was eens een meisje dat bovenop een toren van boeken klom, zo hoog, dat ze boven de wolken uitkwam. Hoe is het uitzicht? Is ze daar veilig? Hoe zal het haar vergaan? Schrijfsters Manon Uphoff en Thea Doelwijt, schrijver en performer Said El Haji, filosoof en schrijver André Klukhuhn, schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en dichter en rebel Ilja Leonard Pfeijffer schreven een sprookje voor haar. Ze geven haar een toekomst, misschien dichten ze haar zelfs een ideaal toe. Wordt ze gelukkig? Luister naar zes sprookjes voor volwassenen en een gesprek met de schrijvers onder leiding van Michaël Zeeman.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer

  Als het aan Pfeijffer ligt dan schrijven alle dichters 'levende, zingende en klotsende verzen', zo betoogde hij in een poëticaal essay dat hij schreef voor een poëzienummer van De Revisor. Wat hij er precies onder verstaat, liet deze dichter - die in 2002 gelauwerd werd met de Anton Wachterprijs - tijdens Winternachten horen.