Inschrijven op de nieuwsbrief

Ilija Trojanow

Ilija Trojanow - by Thomas Dorn
Ilija Trojanow - by Thomas Dorn

(Bulgarije, 1965). Duits auteur, vertelt in zijn in 2008 in het Nederlands verschenen roman De wereldverzamelaar over de omzwervingen van de Britse avonturier Richard Burton. Maar meer nog dan over Burton gaat de roman over de manier waarop anderen Europa zien. Het is de rode draad in Trojanows werk: hij wil het westen laten zien hoe de rest van de wereld voelt en denkt. Evenals Burton zag Trojanow veel van de wereld. Hij vluchtte in 1971 met zijn familie naar Duitsland en verhuisde vervolgens naar Nairobi. Terug in Duitsland studeerde hij rechten en volkenkunde, maar hij onderbrak zijn studie om twee uitgeverijen gespecialiseerd in Afrikaanse literatuur op te richten. Vervolgens trok hij in de voetsporen van zijn jeugdheld Burton door India en het Midden-Oosten. Hij debuteerde in 1996 met de in 2007 verfilmde roman Die Welt is groß und Rettung lauert überall. Inmiddels heeft hij ruim vijftien titels (fictie en non-fictie) op zijn naam staan waarvan drie in het Nederlands zijn vertaald.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Ilija Trojanow

 • A Story of Eastern Europe: Ilija Trojanow and Guido Snel

  A Story of Eastern Europe: Ilija Trojanow and Guido Snel

  Met: Guido Snel, Hellen Kooijman, Ilija Trojanow

  In het oosten van Europa hebben in de afgelopen decennia enorme politieke en maatschappelijke veranderingen plaatsgevonden. Wat doet dit met een samenleving en met de mensen? Wat staat dit deel van Europa nog te wachten? Hierover gaan schrijver Ilija Trojanow en schrijver /hoogleraar Guido Snel in gesprek met journalist Hellen Kooijman. In zijn nieuwe roman Macht en verzet keert Trojanow terug naar Bulgarije, het land dat zijn ouders ontvluchtten.


  Als geen ander weet Trojanow op literaire wijze een scherpe blik in de Oost-Europese ziel te werpen. Trojanow - auteur van onder meer De Wereldverzamelaar - vertelt in zijn nieuwe roman Macht en verzet het verhaal van Konstantin en Metodi: Konstantin is een verzetsstrijder - op de vlucht voor de Bulgaarse geheime politie. Metodi is officier, een opportunist en carrièrejager. Een ware vertegenwoordiger van de staat. De twee raken verstrikt in een strijd om te overleven en een strijd om hun herinneringen. Als ze in hun door de staat geregisseerde en geregistreerde verleden duiken komen ze tot de conclusie dat hun geheugen mogelijk niet het hele verhaal van hun geschiedenis vertelt.

  Het verschijnen van Macht en verzet geeft aanleiding voor een gesprek over de historische, politieke en maatschappelijke orde waaruit deze roman voortkomt, en daarmee over de (veranderende) omstandigheden in het oosten van Europa. En over de mogelijkheden van de literatuur om de werkelijkheid te doorgronden en van commentaar te voorzien.

  Naast Trojanow is deze avond ook Guido Snel te gast. Snel is schrijver en universitair docent Europese letterkunde, waarbij zijn aandacht in het bijzonder uitgaat naar Oost-Europa en de Balkan. Hij woonde onder meer een jaar lang in Istanbul en schreef hierover het boek Naar Istanbul.

  Het gesprek wordt deze avond geleid door Oost-Europa kenner en journalist Hellen Kooijman.

  Voertaal Engels. Boekenverkoop door Boekhandel Van Stockum.
  Samenstelling: Liliane Waanders - Writers Unlimited

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  The Real Thing 2: Religie

  Deel twee van het drieluik 'The Real Thing' onder leiding van Michaël Zeeman zou over religie gaan maar gedurende het gesprek kwam een discussie over identiteit naar boven. Met Nuruddin Farah en Ilija Trojanow.
  Bekijk de interviews met Ilja Trojanow en Nuruddin Farah en de opname van dit programma door de NMO.