Inschrijven op de nieuwsbrief

Hugo Pos

Hugo Pos - foto Serge Ligtenberg 2000
Hugo Pos - foto Serge Ligtenberg 2000

(1913-2000) Jurist. Ging in 1925 van zijn geboorteland Suriname naar Nederland om in Leiden en later ook Parijs rechten te studeren. Verbleef in de oorlogsjaren in Engeland, in Indonesië met zijn ontluikende onafhankelijkheidsstrijd en in Japan ter berechting van oorlogsmisdadigers. Was later werkzaam als rechter. In zijn naoorlogse, Surinaamse tijd schreef hij onder de schuilnaam Ernesto Albin gedichten in Soela (1963-1964) en een aantal toneelstukken. Hij begon pas laat met het schrijven van proza, wel liet hij enkele bibliofiele bundeltjes kwatrijnen het licht zien, later verzameld in Een uitroep zonder uitroepteken (1987). Van hem zijn o.a. verschenen de verhalen, gedichten- en essaybundels Het doosje van Toeti (1985), De ziekte van Anna Printemps (1987), Reizen en stilstaan (1988).

Archief beschikbaar voor: Hugo Pos

  • Winternachten 2000 – Winternacht 2

    Dichten en verplaatsen

    Wat gebeurt er met je als je terecht komt in een cultuur die niet de jouwe is? Hafid Bouazza, Judith Herzberg, Hugo Pos en Leo Vroman droegen elk hun meest geliefde gedichten voor rond het thema 'de culturele verplaatsing'. De 84-jarige dichter Leo Vroman nam (bijgestaand door zijn echtgenote)deel via een live beeldverbinding met de Verenigde Staten. Gespreksleider was Michiel van Kempen.

  • Winternachten 2000 – Winternacht 2

    De ongewisse reis

    Hugo Pos (Paramaribo, 1913-2000) was de nestor van de Surinaams-Nederlandse literatuur. Hij debuteerde als schrijver op 71-jarige leeftijd. Hij sprak over zijn werk en zijn nieuwe verhalenbundel 'De ongewisse tijd'. Jan Brokken woont op Curaçao en reist van daaruit over de wereld op zoek naar verhalen. In 'Jungle Rudy', beschreef hij een speurtocht door de oerwouden van Venezuela naar de zonderlinge figuur Rudy Truffino. De Arubaans-Nederlandse schrijver Denis Henriquez presenteerde zijn eerste reisroman 'De zomer van Alejandro Bulos'. O.l.v. Michiel van Kempen.