Inschrijven op de nieuwsbrief

Helga Ruebsamen

Helga Ruebsamen tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Helga Ruebsamen tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(1934, Batavia - Den Haag 2016). Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het gezin Ruebsamen naar Nederland, maar moest onderduiken toen de jodenvervolging begon. Helga Ruebsamen bezocht de HBS en ging daarna werken als journaliste. Voor het dagblad Het Vaderland werkte zij enige jaren in Parijs. Ze debuteerde in 1964 met De kameleon en andere verhalen . In haar verhalen en romans spelen ondergang, verpaupering, uitzichtloosheid, dood en alcoholisme een grote rol. De autobiografische roman Het lied en de waarheid (1997) werd genomineerd voor de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Andere belangrijke werken: De heksenvriend (1966), Wonderolie (1970), De ondergang van Makarov (1971), Op Scheveningen (1988), De dansende Kater (1992) en Beer is terug (1999), De bevrijding (1999), Jonge liefde en oud zeer (2001), De verhalen (2001-...). Ze overleed in november 2016 in Den Haag.

Archief beschikbaar voor: Helga Ruebsamen

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    De lessen van Hella

    Op deze plaats in het programma zou Hella Haasse spreken over haar nieuwste boek 'Bij de les', over schoolplaten van Nederlands-Indië. Afgelopen vrijdag liet ze ons weten dat ze wegens ziekte verstek moest laten gaan. In allerijl hebben we daarom een vervangend programma samengesteld, waarin haar nieuwe boek centraal staat. Zes schrijvers en Indië-kenners zullen elk hun commentaar geven bij één van de schoolplaten uit het boek en ingaan op de teksten. Ze vergelijken Haasses herinneringen met het beeld dat de platen bij hun oproept, en reageren op de observaties die ze maakt. Tot nu toe hebben toegezegd: Adriaan van Dis, Helga Ruebsamen, Sitor Situmorang - Indonesisch dichter en generatiegenoot van Haasse - , schrijver Hans Vervoort, journalist en schrijver John Jansen van Galen en Peter van Zonneveld, die de ruwe versie van het boek met Haasse doornam. Paul van der Gaag, presentator van VPRO's radioprogramma O.V.T., leidt het gesprek. We zijn ervan overtuigd dat het boek 'Bij de les' en Hella Haasse op deze manier de aandacht krijgen die ze verdienen.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 2

    Voortdurend onderweg

    Wanneer men het over diaspora heeft, wordt snel aan de Joden gedacht. Geen enkel volk is zo opgestuwd door de geschiedenis. Hoe gaan schrijvers als Ruebsamen, Meijer en Möring nu met veel beschreven thema om? Gespreksleider: Ed van Eeden.

  • Winternachten 1998

    Oost- en West-Indische Winternacht

    Met: Aart van Zoest, Arahmaiani, Arthur Japin, Astrid H. Roemer, Basha Faber, Coen Pronk, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Gamelan Ensemble Widosari, Grupo Zamanakitoki, Helga Ruebsamen, Michaël Zeeman, Monique Hoogmoed, Paula Gomes, Paulette Smit, Radhar Panca Dahana, Rudy Kousbroek, Shrinivási, Toeti Heraty, Warih Wisatsana

    De derde editie van de Indische Winternacht, deze keer een Oost- en West-Indische Winternacht. Behalve kunstenaars uit Indonesië en Nederland, waren nu ook schrijvers, musici en vertellers uit Suriname en de Nederlandse Antillen uitgenodigd.
    In het theaterprogramma was te zien en te horen: gamelan-spel, verhalen van Coen Pronk, Moniek Hoogmoed en Paulette Smit en muziek van Eric Calmes en zijn Antilliaans-Nederlandse band Grupo Zamanakitoki. In het Filmhuis was uniek archiefmateriaal te zien : de allereerste documentaires over Indië, in het begin van deze eeuw gemaakt door J.C. Lammers, in opdracht van het koloniaal instituut. Verder Faya Lobbi , de klassieke documentaire over Suriname uit 1960 van Herman van der Horst, en Ava en Gabriel , de Antilliaanse speelfilm uit 1990 van Felix de Rooy en Norman de Palm.