Geert Mak
(Vlaardingen, 1946) is jurist en schrijver. Na een reeks boeken over de vaderlandse- en de wereldgeschiedenis brak hij in 1991 door met Hoe God verdween uit Jorwerd, over de teloorgang van de Europese boerencultuur. Acht jaar later verscheen De eeuw van mijn vader, een geschiedenis van het twintigste-eeuwse Nederland, deels gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis. In 1999 reisde Mak door Europa en schreef daar elke dag een notitie over in NRC Handelsblad. Die reizen vormden de basis voor zijn internationale bestseller In Europa, waar een 35-delige tv-serie van werd gemaakt. Tot en met april 2016 is de toneelbewerking van In Europa te zien bij NT Gent. In Reizen zonder John (2013) treedt Mak in de voetsporen van John Steinbeck en kijkt hij wat Europa en de VS nog bindt. De veelvuldig gelauwerde Mak was journalist, docent staatsrecht en vreemdelingenrecht en bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken. In 2015 ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit.
(2015)Archief beschikbaar voor: Geert Mak
-
Past Evils, Present Problems. Winternachten lecture by Susan Neiman
De Amerikaans-Duitse filosofe Susan Neiman houdt dit jaar de Winternachtenlezing. Ze zoomt in op de manier waarop naties omgaan met een problematisch verleden. Geven de Duitsers met hun "Vergangenheitsaufarbeitung" het goede voorbeeld? Hoe zit het met de Amerikanen en hun omgang met Hiroshima of de slavernij? En de Europeanen en hun koloniale verledens? Susan Neiman ziet een link tussen de verwerking van het verleden en de houding van Europese staten tegenover huidige uitdagingen als de vluchtelingencrisis. Na de lezing leidt Sheila Sitalsing een debat over dit onderwerp met de schrijfster zelf, Geert Mak en Neel Mukherjee. Engelstalig
Neel Mukherjee vervangt de eerder aangekondigde Tariq Ali, die om gezondheidsredenen heeft moeten afzeggen.
-
Schrijversfeest 2014
Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye
Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.
In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.
De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.
Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.
-
VPRO O.V.T.
Met: Geert Mak, Kees 't Hart, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Raj Mohan, Shrinivási
Het vierdaagse festival werd afgesloten met een live-uitzending van VPRO's OVT op zondagmorgen op Radio 1 vanuit Dudok in Den Haag. Literatuur en (vervalste) geschiedenis kwamen samen in gesprekken met gasten van Winternachten 2009. Met onder andere Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Kees 't Hart, Shrinivási uit Suriname en de Surinaams/Hindoestaanse musicus/dichter Raj Mohan die enkele prachtige, ontroerende liederen zong. Presentatie was in handen van Paul van der Gaag en Mathijs Deen.
-
VPRO's OVT Live vanuit Winternachten
Met: Adriaan van Dis, Ahmed Ziani, Antjie Krog, Asis Aynan, Geert Mak, Haytham Safia Qu4rtet, Mathijs Deen, Paul van der Gaag
Het laatste geluid van Winternachten 2008 klinkt op zondagmorgen op Radio 1 in een rechtstreekse uitzending vanuit Den Haag.
In VPRO's OVT komen geschiedenis en literatuur samen in gesprekken met Winternachtengasten. Antjie en Krog en Adriaan van Dis spreken over Zuid-Afrika. De Berberse dichter Ahmed Ziani en schrijver/colomnist Asis Aynan gaan in gesprek over de Berberse taal. 'Fellowtravelers' in de Sovjet-Unie in de jaren dertig is onderwerp van een gesprek met schrijver Geert Mak, Hans Olink en Europarlementariër Thijs Berman. In de serie 'In Europa', onderdeel van de uitzending, staan vandaag de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Is de angst uit die tijd te vergelijken met die van onze tijd? Presentatie Matthijs Deen en Paul van der Gaag. Nederlandstalig -
Ik hou van Holland
Als hij de keus had, zou publicist H.J.A. Hofland het liefst in Italië geboren zijn. Vanwege de rijke retorische tradititie. Schrijver en historicus Geert Mak zou hiervoor genoeg hebben aan een paar jaar studeren in Oxford: 'Iedere week een essay schrijven, dan leer je het wel'. Hofland en Mak spreken behalve over wat ze missen in hun eigen land, ook over datgene dat ze van Nederland doet houden. Een gesprek onder leiding van journaliste Elsbeth Etty.