Inschrijven op de nieuwsbrief

Erik Menkveld

Erik Menkveld - foto Poëziefestival
Erik Menkveld - foto Poëziefestival

(Eindhoven, 1959 - Amsterdam 2014) vestigde in een klap zijn naam als dichter met zijn debuut De karpersimulator. Dat kwam ook tot uitdrukking in de prijzen die hij ervoor ontving: de prijs voor debuutbundels C. Buddingh' poëzieprijs (toegekend, maar niet uitgereikt) én de Van der Hoogtprijs. Bovendien werd hij met deze bundel genomineerd voor de VSB Poëzieprijs van 1998. Menkveld is bekend met vele kanten van de literaire wereld. Na zijn studie Nederlands ging hij werken bij uitgeverij De Bezige Bij, waar hij na verloop van tijd het poëziefonds onder zijn hoede kreeg. Ook is hij redacteur van het tijdschrift Tirade en was hij programmamaker voor het Rotterdamse festival Poetry International in de periode 1998-2002. Vanaf 2002 legde Menkveld zich geheel toe op het schrijven van poëzie en proza. Hij overleed in maart 2014.

Archief beschikbaar voor: Erik Menkveld

 • Over Tranströmer

  Bernlef en Menkveld over Tranströmer

  Met: Bernlef, Erik Menkveld

  Bernlef en Erik Menkveld zijn kenners en liefhebbers van het werk van de meest recente winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur: Tomas Tranströmer. Bernlef introduceerde hem in ons land en vertaalde zijn werk.

  Beide Nederlandse schrijvers zijn aan elkaar gewaagd en hun kennis van Tranströmer stond garant voor een spannende en intieme introductie op zijn werk, gelardeerd met beelden van de grote Zweedse dichter zelf. Ze gingen met elkaar in gesprek over werk en leven van de dichter, die, getroffen door een beroerte, strijdt met afasie en zichzelf opnieuw pianospelen heeft moeten leren. Met één hand.

  De avond over Tomas Tranströmer was de eerste van een serie internationale literaire avonden die de Bibliotheek Den Haag organiseert i.s.m. Writers Unlimited onder de noemer The Series. In iedere aflevering komen schrijvers/dichters samen om in gesprek te gaan over een gedeeld thema.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  VPRO De Avonden: De Zieners - visioenen in dichtvorm

  Vier dichters schreven voor Winternachten hun visioen in dichtvorm. De jonge podiumdichteres Tjitske Jansen, dichter en spoken word performer Ramona Maranis, Mustafa Stitou en Erik Menkveld. Presentator Wim Brands spreekt met de vier dichters, in een live radio-uitzending van VPRO De Avonden vanuit het festival.

 • Winternachten 2004 – Claiming Artistic Freedom

  Hivos: Festival Medellin