Inschrijven op de nieuwsbrief

Emilienne Malfatto

Émilienne Malfatto - foto Nataly Villena Vega
Émilienne Malfatto - foto Nataly Villena Vega

(Frankrijk, 1989) is een bekroond fotograaf, journalist en schrijver. Haar werk draait om sociale, feministische en post-conflict kwesties in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Haar foto's zijn onder andere gepubliceerd in The New York Times, The Washington Post en Le Monde, en internationaal tentoongesteld. Haar debuutroman Que sur toi se lamente le Tigre (2020), bekroond met de Prix Goncourt voor eerste roman 2021, gaat over een familietragedie in Zuid-Irak. Haar non-fictie boek Les serpents viendront pour toi (2021) over de moorden op sociale leiders in Colombia, werd onderscheiden met de Albert Londres boekprijs. Haar tweede roman Le colonel ne dort pas (2021, in 2023 in Nederlandse vertaling verschenen als De kolonel slaapt niet) brengt drie personages tot leven die worstelen met een oorlog die ze niet kunnen winnen.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Emilienne Malfatto

 • Writers Unlimited 2024

  Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag

  Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh

  Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!

  De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.

  De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.

  Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!

  In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.

  Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Emilienne Malfatto

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

  Emilienne Malfatto koos als favoriet L'indésirable (1975) van de Franse schrijver, filosoof en academicus Jules Régis Debray, een roman over een Zwitser die zich aansluit bij een groep opstandelingen in Latijns-Amerika en het politieke en persoonlijke drama dat daarop volgt.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Captor and Captive

  Macht en machteloosheid zijn dankbare thema's in de literatuur, ontleend aan extreme situaties uit de geschiedenis en de praktijk. Over de onderlinge machtsrelatie van een militair en een gevangene schreef Emilienne Malfatto de confronterende roman De kolonel slaapt niet, vanuit het perspectief van de kolonel. Burhan Sömnez schreef in zijn roman Istanbul, Istanbul vanuit het perspectief van de gevangenen.

  Hoe verbeelden zij deze machtsverhouding in een per definitie ongelijke uitgangssituatie van gevangene en bewaker? Beide auteurs lazen een fragment uit hun werk en gingen over macht en machteloosheid in gesprek met Sophie Derkzen, voor de VPRO presentator van het dagelijkse Radio 1-programma Bureau Buitenland.

  Emilienne Malfatto is een bekroond fotograaf, journalist en schrijver. Haar werk draait om sociale, feministische en post-conflict kwesties in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Haar roman Le colonel ne dort pas (2021, in 2023 in Nederlandse vertaling verschenen als De kolonel slaapt niet) brengt drie personages tot leven die worstelen met een oorlog die ze niet kunnen winnen.

  Burhan Sönmez is schrijver en voorzitter van PEN International. Zijn romans zijn in meer dan veertig talen verschenen en meermaals bekroond. Hij breekt internationaal door met zijn roman Istanbul Istanbul(onder dezelfde titel in het Nederlands verschenen in 2018)waarin gevangenen elkaar verhalen vol mededogen en humor vertellen die gaandeweg vaker over het leven, buiten, in de stad gaan.

  Festivaltip: Emilienne Malfatto en Burhan Sönmez traden ook op tijdens de Openingsavond op 18 januari 2024, en Emilienne eveneens, samen met Sacha Bronwasser (bekend van haar bestseller Luister) in het programma Picture this, onderdeel van Saturday Night Unlimited (20 januari 2024).

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Picture This - Words versus Images - met Sacha Bronwasser en Emilienne Malfatto

  Sacha Bronwasser is behalve schrijver (Luister) ook kunsthistoricus. Emilienne Malfatto is behalve schrijver (De kolonel slaapt niet) ook oorlogsfotograaf. In beider werk speelt de taal van het beeld een belangrijke rol. Wat kun je uitdrukken in beelden wat je niet in taal kunt uitdrukken? En andersom, wat kun je als schrijver in taal zeggen wat je niet met foto's of beeldende kunst kunt uitdrukken? Margot Dijkgraaf leidde het gesprek, geillustreerd met door de schrijvers gekozen beelden, en met voordrachten van fragmenten uit hun romans.