Inschrijven op de nieuwsbrief

Elfie Tromp

Elfie Tromp
Elfie Tromp

(Rotterdam, 1985) is schrijver, presentator en performer. Haar debuutroman Goeroe verscheen in 2013, Underdog (2016) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs. In 2017 verscheen haar poëziedebuut Victorieverdriet. Haar laatste roman Pieta (2021) is een meeslepende mozaiekvertelling over een stad onder druk. Tromp schreef/schrijft in o.a. Metro, Vrij Nederland, Vogue, Linda, Volkskrant en NRC Handelsblad. Ook staat Tromp met eigen producties op de planken. Na Monster Love Play, was ze in najaar 2021 te zien met de horrormuziektheater-voorstelling Niet vandaag Satan (maar vanavond wel). Op Instagram presenteert zij elke week Dichter in Drag; waar poëzie en glitters, dichters en drags elkaar ontmoeten in een half uur durende voordracht- en schminkshow.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Elfie Tromp

 • Winternachten 2022

  Haagse Hogeschool x Winternachten

  Met: Elfie Tromp

  Elfie Tromp is een alleskunner; ze acteert, presenteert, danst, dicht, zingt en schrijft ook romans. Pietà is haar derde boek. In Pietà (2021) brengt Elfie Tromp actuele maatschappelijke onderwerpen samen in een meeslepend en spannend verhaal over een stadsgeschiedenis onder druk. De hoofdpersoon Joshua (21) doet heel weinig: hij klimt in een standbeeld en komt er niet meer uit. Het kolossale standbeeld is van een omstreden generaal. Er is besloten het te verwijderen. Er zijn ook mensen die het koste wat kost willen laten staan. Wanneer de gemeente start met de verwijdering, vormt die laatste groep er een cordon omheen. En dan, plotseling, klimt een jongen het beeld in en blijft daar hangen, dagenlang. Wie is hij? Wat wil hij? En vooral: wanneer komt hij weer naar beneden? Terwijl de burgemeester, de media, de moeder en de demonstranten proberen adequaat te reageren op deze vreemde nieuwe ontwikkeling, komen de onderlinge verhoudingen op scherp te staan.

  Over deze roman werd Elfie Tromp op 16 juni 2022 geïnterviewd door Haagse Hogeschool-studenten Matthijs Damsteeg en Sjaiesta Jahangier. Studenten én andere bezoekers waren van harte welkom om te komen luisteren en in gesprek te gaan over de maatschappelijke thema's in Tromps roman. Het interview vond plaats in de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool. Toegang was gratis, maar reserveren was verplicht. Voertaal: Nederlands.

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  This House is Haunted

  Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)

  Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?

  Tijdens dit programma gingen we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast waren de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en bracht dat live ten gehore. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereerde het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, was erbij en trad op samen met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels.

  Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:

  • Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
  • Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)
 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Een boek als thuis met Elfie Tromp

  In welk boek kwam jij thuis? - Sayonara Stutgard interviewde Elfie Tromp

  Vanuit het festivalthema 'Whose House is This?' stelden we in Een boek als thuis steeds een andere schrijver de vraag: in welk boek kwam jij thuis? De antwoorden konden alle kanten opgaan. Misschien kozen auteurs een boek waarin een huis wordt omschreven dat echt voelt als hun thuis. Of als een plek waar zij graag zouden willen wonen. Maar de auteur kon zich ook thuisvoelen in de manier van schrijven of denken in een bepaald boek. Zo werd Een boek als thuis een kijkje in de boekenkast én de ziel van onze festivalauteurs.

 • Haunted House - Binckfest

  Haunted House - Binckfest

  Met: Elfie Tromp, Renee Rienties, Vampire Boyfriend

  BINCKFEST AFGELAST vanwege aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma Haunted House later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.

  - - -
  PIP en Writers Unlimited slaan de handen ineen tijdens BINCKFEST om samen een geliefd genre te vieren: horror. Horrorfilms kennen (of mijden) we allemaal wel, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel krijgen ook een steeds grotere plek in de literatuur, en schrijvers weten nachtmerries op schitterende, literaire wijze tot leven te wekken. Wat gebeurt er eigenlijk in het rijk der horrorliteratuur, horrorstripboeken en horrortheater? Tijdens dit muzikale, beeldende en literaire programma wordt dat haarfijn aan je uitgelegd door mensen die al jaren precies weten wat horror te bieden heeft. Onze gasten delen graag hun liefde voor gothic en horrorverhalen met je. Auteur, dichter en theatermaker Elfie Tromp knipoogt naar de duisternis in een monoloog uit haar show Niet vandaag Satan, illustrator en striptekenaar Renee Rienties neemt je mee in de wereld van manga en horrorstrips en de Rotterdamse band Vampire Boyfriend speelt het dak van het Haunted House af. Laat aan de bar in PIP een [goth cocktail] voor je inschenken en geniet van de verhalen, visuals en muziek van deze bijzondere gasten!

  Expect the unexpected! Tijdens BINCKFEST staan de deuren van o.a. PIP, Kompaan, Binckhaven, Bink36, Pollux, Sweatshop, Pianino Theater, De Besturing, Caballerofabriek en Mooof wagenwijd open met een fantastische programmering. BINCKFEST staat bomvol voorstellingen, concerten, exposities, workshops en pop-up shops.
  Kom langs, doe mee, geniet, ontmoet en laat je vooral inspireren door de kracht en energie van de Binckhorst. De Binckhorst staat open en vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk!

 • Winternachten 2019

  Woorden Worden Zinnen - Winternachten editie

  Met: Aafke Romeijn, Akwasi, Elfie Tromp, Elzahra Elkawafi, HemelBesem, Jennifer Muntslag, Mr. Winter, Quin Kempees, Roos Dickmann, Roza Lozica

  In Paard bleek het genieten van performers, poëzie, punchlines, muziek, exposities, beers & bites in een feelgood setting tijdens deze speciale Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen. De line up bestond uit verhalenverteller en rapper Akwasi, schrijver en columnist Elfie Tromp, schrijver en singer-songwriter Aafke Romeijn, actrice Roos Dickmann (o.a. Soof), rapper, radio host en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika en zangeres Roza Lozica (o.a. The Voice of Holland). En verder versjes om mee naar huis te nemen van Quin Kempees, favo host JNM The Naked MC en de plaatjes van DJ Winter.
  Woorden Worden Zinnen is hét laagdrempelige platform en podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het platform presenteert zich op podia en festivals in de Randstad en is in 2010 opgericht door spoken word artiest Elten Kiene en literair organisator Wesley Loos.