Inschrijven op de nieuwsbrief

Chitra Gajadin

Chitra Gajadin - foto Serge Ligtenberg 2001
Chitra Gajadin - foto Serge Ligtenberg 2001

(Suriname, 1954) Ging in 1972 naar Nederland. Beschrijft in haar poëzie de verstoring van de balans van Hindostanen die Suriname verlieten. Hoewel zij tot de Sarnami-beweging hoorde, waren haar eerste bundels Nederlandstalig: Van erf tot skai (1977) en Padi voor Batavieren (1979) . De bundel Kab ke yaad/Van wanneer een herinnering (1984) geeft haar Sarnami poëzie over de jaren 1977 tot 1983, met vertaling. In haar verhalen, gebundeld in Bari dopahar (Het heetste uur van de dag, 1989), beschrijft zij en herinnert zij zich het land dat zij verliet. In 2000 verscheen de bundel Schoorvoetige tijden.
(WIN 2004)

Archief beschikbaar voor: Chitra Gajadin

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in het Erasmushuis - Jakarta

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Als afsluiting van de Indonesië-tournee vindt in het Erasmushuis (verbonden aan de Nederlandse Ambassade) een avond plaats rond het thema 'The Dutch connection'. Een avond met voordracht en gesprekken met Adriaan van Dis, Sello Duiker (Zuid-Afrika), Changa Hickinson (Sint Maarten) en Chitra Gajadin (Suriname/Nederland). Denise Jannah zingt poëzie uit de verschillende landen.

  De voorgedragen proza-teksten en gedichten worden simultaan in Indonesische vertaling geprojecteerd. De gesprekken worden in het Engels gevoerd (met samenvattende vertaling in het Indonesisch) met de Indonesische gespreksleider Nono Anwar Makarim.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in Teater Utan Kayu - Jakarta

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Het festival Utan Kayu Literary Biennale 2003 vindt gedurende drie dagen plaats in Teater Utan Kayu in Jakarta. Het theater is een cultureel centrum dat kort voor de val van Soeharto werd opgericht. Het wil een vrijplaats zijn voor debat, literatuur, film, theater en muziek. Twee jaar geleden vond hier het eerste literatuurfestival plaats, in samenwerking met Winternachten.

  Dit jaar komen de schrijvers behalve uit Indonesië ook uit Maleisië, Duitsland, Oostenrijk, en - via de samenwerking met Winternachten - uit Suriname, de Antillen, Zuid-Afrika en Nederland. De 'Winternachten-groep' treedt op verdeeld over de avonden, met voordracht uit het werk (in simultaanprojectie vertaald naar het Indonesisch), en zang van Denise Jannah, begeleid door lokale musici.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in Solo

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Op twee avonden treedt de groep schrijvers uit Nederland, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika op met lokale dichters uit de regio Solo (Java). Denise Jannah zingt poëzie op muziek, begeleid door lokale musici.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee op Bali

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Voorafgaand aan de optredens van de schrijvers in Bali, geeft zangeres Denise Jannah workshops poëzie en muziek aan Balinese studenten.

  Behalve de Winternachten-schrijvers treden op deze avonden ook schrijvers op uit Oostenrijk, Maleisië en Indonesië. Denise Jannah treedt op met haar gedichten op muziek, begeleid door lokale musici.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  India in diaspora

  Drie Surinaams Hindoestaanse schrijvers die zich verbonden voelen met het India van hun voorouders, als contractarbeiders naar Suriname overgebracht. De emigratie naar Nederland is hun tweede diaspora, ook al heeft Jit Narain zich na een jarenlang verblijf in Nederland weer in Suriname gevestigd. Presentatie Michiel van Kempen.