Inschrijven op de nieuwsbrief

Bert Tahitu

Bert Tahitu
Bert Tahitu

(1957) promoveerde in 1989 in Leiden op het Melaju Sini, de variant van het Maleis van Molukse jongeren in Nederland. Vanaf 1990 tot en met augustus 2006 was Tahitu verbonden aan het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers en verzorgde de (na)scholing op het gebied van de Molukse gemeenschap (taal, cultuur en geschiedenis), bestemd voor beroepskrachten. Naast deze cursussen en trainingen aan o.a. leerkrachten basisonderwijs en voortgezet onderwijs, medewerkers gezondheidszorg, ambtenaren, burgemeesters, verzorgde Tahitu ook cursussen Moluks Maleis en cultuur. In zijn vrije tijd presenteert Tahitu feesten, evenementen en manifestaties, treedt hij op als dagvoorzitter en quiz-master en leidt hij talkshows. Geregeld is hij de gastheer van een Pasar Malam, ergens in Nederland. Vanaf september 2006 is Tahitu (fulltime) advocaat bij Wattilete Advocaten in Amsterdam.

Archief beschikbaar voor: Bert Tahitu

 • Winternachten 2007

  Van Indië tot Indonesië

  Met: Bert Tahitu

  Het NIOD-onderzoek naar het Indië en Indonesië van 1930 tot 1960 is een speurtocht naar het onbekende geworden. Vaak onverwacht stuitten de onderzoekers op nieuwe bronnen en nieuwe verhalen over de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Indonesië. Nog maar nauwelijks terug van hun ontdekkingstocht toonden zij hun vondsten, een souvenir de voyage in woord, beeld en geluid.

  In dit programma werden de programma-onderdelen afgewisseld met compilaties van oude filmfragmenten, samengesteld door Gerard Nijssen en Erik Willems, en Indonesische portretten. Het project Indonesische Portretten – Deel I Yogyakarta van Martin van den Oever en Petra Timmer is een galerij gefilmde portretten van oudere Indonesiërs die in de koloniale tijd Nederlands hebben geleerd. Zij vertellen over hun band met deze taal en over hun jeugd, de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd en de breuk met Nederland. Petra Timmer is werkzaam als onafhankelijk onderzoeker, redacteur en tentoonstellingsmaker voor Nederlandse en buitenlandse musea en culturele instellingen. Martin van den Oever is documentair filmer en fotograaf. Hij houdt zich bezig met architectuurfotografie, stereofotografie, stereofilm en diverse documentaireprojecten.

  De presentatie van de dag was in handen van Bert Tahitu.