Inschrijven op de nieuwsbrief

Annet Schaap

Annet Schaap - foto: Bonnita Postma
Annet Schaap - foto: Bonnita Postma

(Ochten, 1965) illustreerde al zo'n 200 kinderboeken toen ze in 2017 debuteerde als schrijver met het kinderboek Lampje. Hiermee won ze de Nienke van Hichtum-prijs. Het was de eerste keer dat deze prijs werd toegekend aan een debuut. Ook schreef ze jeugdtheaterstukken, liedjes en het libretto van een kinderopera. Ze kreeg in 2015 de Willem Wilmink Gedichtenprijs voor Marianne. Lampje is een indrukwekkende avonturenroman over de dochter van een vuurtorenwachter met één been. Na een vreselijke storm gaat er van alles mis en wordt Lampje uit huis geplaatst. Samen met muzikante Fredrike de Winter heeft Annet een vertelvoorstelling (7+) gemaakt van Lampje. Het boek is ook verfilmd en als TV-serie vertoond. Annet is een rasverteller met een duidelijke boodschap: vrijheid schuilt vooral in de acceptatie van eigenheid, eigenaardigheid en feilbaarheid.

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: Annet Schaap

  • Writers Unlimited 2025

    Annet Schaap vertelt uit haar boek 'De Meisjes: zeven sprookjes'

    Met: Annet Schaap, Fredrike de Winter

    Jeugdboekauteur Annet Schaap en muzikant Fredrike de Winter verzorgen samen een (besloten) voorstelling over Annets boek De meisjes: zeven sprookjes voor schoolkinderen, 's ochtends van 10 tot 11 uur in Bibliotheek Ypenburg.

    De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten met daarna gelegenheid tot napraten met de kinderen.

    Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed.

  • Winternachten 2018

    Het Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

    Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

    Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

    Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

    Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

    Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.

    Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

    De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

    Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.