Annemarie Estor
(1973) is dichter, essayist en illustrator van haar literaire werk. Ze won twee maal de Herman de Coninckprijs; in 2011 voor het dichtdebuut Vuurdoorn me en in 2013 voor de De oksels van de bok. In 2015 verscheen Dit is geen theater meer. Kenmerkend voor haar poëzie is haar erotische of meer in het algemeen zinnelijke en zintuiglijke benadering. Haar bundel Niemandslandnacht is een 'crime-poem' over een gedeelde stad waar weinig is wat het lijkt: een wereld van extremen, exotisch, maar vaak ook akelig herkenbaar. De bundel werd bekroond met de Jan Campert-prijs 2018. In 2020 verscheen haar bundel De bruidsvlucht en publiceerde ze onder meer het lange gedicht Een nieuwe biotoop in Zwemlessen voor later, een klimaatpoëziebundel met werk van 160 Nederlandse en Vlaamse dichters.
(WN 2021)Archief beschikbaar voor: Annemarie Estor
-
Erfstukken
Met: Annemarie Estor, Babah Tarawally, Babeth Fonchie, Eva Meijer, Fleur Kotten, Jens Meijen, Jessica Bacuna, Kenneth Aidoo, Mignon Nusteling, Rachel Sender
Kijk nu het (gratis) online programma Erfstukken, gemaakt ter gelegenheid van de lancering van de gelijknamige papieren uitgave. Vijf auteurs schreven op verzoek van Writers Unlimited een brief aan een familielid van een andere generatie met de vraag: "Welke zorg of vrees over deze tijd wil je aan een familielid uit het verleden of in de toekomst voorleggen?" Vijf kunstenaars reageerden op deze brieven en maakten een unieke illustratie. Grafisch ontwerper Herman van Bostelen maakte van alle bijdragen een papieren kleinood: van leporello tot ansichtkaart.
Geniet van de gesprekken met vier betrokken auteurs en illustratoren: Eva Meijer, Fleur Kotten, Babeth Fonchie en Jessica Bacuna vertellen vanuit onze favoriete boekwinkel in Den Haag, De Vries Van Stockum, over de bijzondere samenwerking.
"Na mij komen geen kinderen, geen kleinkinderen. Alleen een woordenspoor dat zich allang van me losgemaakt heeft, dat nu al over mij waakt in plaats van andersom." - Eva Meijer
Inspiratiebron voor Erfstukken door programmamaker Joëlle Koorneef vormt Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer. Hij stelt zich voor dat hij dagdroomt en teruggaat in de tijd om zijn grootmoeder te waarschuwen voor de Holocaust. Tegelijkertijd fantaseert hij dat zijn eigen nakomelingen hem opzoeken om hem wakker te schudden voor de klimaatcrisis.
"Diezelfde natuur, die hij kapot probeerde te maken, heeft hem nu omarmd en zal hem volledig verteren." - Babah Tarawally
Reis mee door de tijd, tussen generaties, kunstdisciplines en verwante kunstenaars/makers met: schrijvers Annemarie Estor, Babeth Fonchie, Jens Meijen, Eva Meijer en Babah Tarawally en kunstenaars Mignon Nusteling, Jessica Bacuna, Rachel Sender, Fleur Kotten en Kenneth Aidoo. De uitgave Erfstukken is verkrijgbaar voor €7,50 via de Haagse vestiging en de webshop van De Vries Van Stockum.
Lees en kijk hier de bijdragen van Erfstukken:
- Annemarie Estor en Mignon Nusteling
- Babeth Fonchie en Jessica Bacuna
- Jens Meijen en Rachel Sender
- Eva Meijer en Fleur Kotten
- Babah Tarawally en Kenneth Aidoo
Programma-idee: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited)
Ontwerp: Herman van Bostelen
Boekverkoop: De Vries Van Stockum Boeken
Videoregistratie: Wilbert Eerland -
Annemarie Estor in Tout-monde - #BackToEarth
Met: Annemarie Estor
O Mens,
O Mens,
Doorluchtige bewoner
in een zijden pyjama
van lofts, vergaderzalen,
palazzi en penthouses!
Ik ben het, die u wakker maakt!Op niet mis te verstane wijze richt menselijk excrement zich tot de mens, zijn schepper. In dit wel zeer originele gedicht wordt de mensheid vermanend toegesproken: wij vinden dat het stinkt maar het is ook het begin want "uit mij ontspringt de Tuin van Eden."
Dichter Annemarie Estor gaf op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 'niet-mensen' een stem. Een stem die ontbreekt in onze visie op de wereld en van grote toegevoegde waarde is. De voordracht van Canto excrementis door Estor - zij draagt de Engelse vertaling van Rosalind Buck voor - is op locatie gefilmd door Nils van der Linden en is voor het eerst vertoond in het programma #BackToEarth: Tout-monde, live gestreamd op zaterdag 16 januari 2021.
Het beeld dat wij van onze wereld hebben is louter menselijk: een mens-centrisch beeld. Het is aan ons om de 'niet-mensen' een stem en een podium te geven. Daarom kregen in #BackToEarth: Tout-monde, het programma gemaakt door Nisrine Mbarki voor het online Winternachten festival 2021, niet-menselijke elementen uit onze wereld het woord. Het was een existentieel poëtische avond waarin de wereld vanuit een ander, completer, perspectief beleefd werd.
Annemarie Estor (België) is dichter, essayist en illustrator van haar literaire werk. Ze won twee maal de Herman de Coninckprijs; in 2011 voor het dichtdebuut Vuurdoorn me en in 2013 voor De oksels van de bok. In 2015 verscheen Dit is geen theater meer. Kenmerkend voor haar poëzie is haar erotische of meer in het algemeen zinnelijke en zintuiglijke benadering. Haar bundel Niemandslandnacht is een 'crime-poem' over een gedeelde stad waar weinig is wat het lijkt: een wereld van extremen, exotisch, maar vaak ook akelig herkenbaar. De bundel werd bekroond met de Jan Campert-prijs 2018. In 2020 verscheen haar bundel De bruidsvlucht en publiceerde ze onder meer het lange gedicht Een nieuwe biotoop in Zwemlessen voor later, een klimaatpoëziebundel met werk van 160 Nederlandse en Vlaamse dichters.
-
Tout-monde - #BackToEarth
Met: Amahl Raphael Khouri, Annemarie Estor, Chris Keulemans, Nisrine Mbarki, Shishani, Sulaiman Addonia, Vamba Sherif
Het beeld dat wij van onze wereld hebben is louter menselijk:een mens-centrisch beeld. Het is aan ons om de 'niet-mensen' een stem en een podium te geven. In dit programma van Nisrine Mbarki kregen niet-menselijke elementen uit onze wereld het woord. Het was een existentieel poëtische avond waarin de wereld vanuit een ander, completer, perspectief beleefd werd.
4:36 - Shishani (Nederland), song performance I.
10:24 - Vamba Sherif (Nederland), interview.
24:44 - Shishani, song performance II.
28:40 - Sulaiman Addonia (Belgium), video reading.
35:57 - Annemarie Estor (Belgium), video reading.
43:43 - Amahl Raphael Khouri (Egypt), video reading.
49:58 - Amahl Raphael Khouri / Sulaiman Addonia, interview.
1:12:53 - Vamba Sherif, interview.
1:18:12 - Shishani, song performance II.Het begrip Tout-monde (whole-world), geïntroduceerd door de Caribische dichter en filosoof Édouard Glissant (1928-2011), gaat over het gebruik van taal en poëzie als tool of resistance. We kunnen de wereld bekijken vanuit het gezichtspunt van andere mensen, dieren, planten en zelfs objecten door ons ermee te vereenzelvigen. In Nederland roept schrijver Eva Meijer filosofen, schrijvers en kunstenaars op hiermee aan de slag te gaan.
We spraken hierover met schrijver en journalist Vamba Sherif die altijd op zoek is naar de geschiedenis van zijn familie in Noord- en West Afrika, onherroepelijk verbonden met de Afrikaanse aarde. In zijn roman Het land van de vaders vertelt hij over zijn geboorteland Liberia, waar van oudsher de natuurgodsdienst werd aangehangen en tot bomen, rotsen en rivieren werd gebeden.
Verder hadden we de Eritrees-Ethiopische auteur Sulaiman Addonia, de dichter en essayist Annemarie Estor (België) en de Jordaanse transgender toneelschrijver Amahl Raphael Khouri, die woont en werkt in Berlijn en Caïro, gevraagd om dierbare 'niet-mensen' een stem te geven.
In het oeuvre van deze drie auteurs speelt de zoektocht naar een individuele vrije stem een belangrijke rol. Als geen ander kunnen zij zich verplaatsen in een alternatieve stem, een stem die ontbreekt in onze visie op de wereld en van grote toegevoegde waarde is.
De voordrachten van hun verhalen zijn in hun eigen habitat op locatie gefilmd door resp. Ahmed El Saaty (Khouri), Shalan Alhamwy (Addonia) en Nils van der Linden (Estor). Onder leiding van schrijver en journalist Chris Keulemans praatten we vervolgens live met Addonia en Khouri over wat deze vraag ze gebracht heeft.
Shishani bracht met aardse en krachtige stem werelden bij elkaar en was dus bij uitstek de singer-songwriter om ons te engageren met het niet-menselijke.
Lees hier de bijdragen, voor dit programma geschreven op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag:
- Sulaiman Addonia
- Annemarie Estor | Canto Excrementis
- Amahl Raphael Khouri
(Ga hier naar de Engelstalige versies/Find the English versions here)
Bekijk ook:
Sulaiman Addonia
Facebook
'We moeten het hebben over de trauma's van taal', interview met Sulaiman Addonia, One World, april 2020
'Murder, migration and mother love, the making of the novelist Sulaiman Addonia, interview, The Guardian, 2019Annemarie Estor
websiteChris Keulemans
Facebook
Overzicht artikelen van Chris Keulemans in De Groene Amsterdammer
Video: Chris Keulemans interviewt auteurs Rosabelle Illes (Aruba) en Antoine de Kom (Suriname), Winternachten festival 2020Amahl Raphael Khouri
Video: gesprek met Amahl Raphael Khouri; host: Alice Guthrie, Arts Canteen, juli 2020Nisrine Mbarki
Facebook
Video, vanaf 58'40'': voordracht door Nisrine Mbarki in Fatena's Poëziësalon, december 2020Vamba Sherif
website
Artikelen van Vamba Sherif gepubliceerd in One World magazineShishani
website
YouTube-kanaal Shishani -
#BacktoEarth: Tout-monde (Whole World)
Met: Amahl Raphael Khouri, Annemarie Estor, Chris Keulemans, Nisrine Mbarki, Shishani, Sulaiman Addonia, Vamba Sherif
Het beeld dat wij van onze wereld hebben is louter menselijk:een mens-centrisch beeld. Het is aan ons om de 'niet-mensen' een stem en een podium te geven. In dit programma van Nisrine Mbarki kregen niet-menselijke elementen uit onze wereld het woord. Het was een existentieel poëtische avond waarin de wereld vanuit een ander, completer, perspectief beleefd werd.
Het begrip Tout-monde (whole-world), geïntroduceerd door de Caribische dichter en filosoof Édouard Glissant (1928-2011), gaat over het gebruik van taal en poëzie als tool of resistance. We kunnen de wereld bekijken vanuit het gezichtspunt van andere mensen, dieren, planten en zelfs objecten door ons ermee te vereenzelvigen. In Nederland roept schrijver Eva Meijer filosofen, schrijvers en kunstenaars op hiermee aan de slag te gaan.
We spraken hierover met schrijver en journalist Vamba Sherif die altijd op zoek is naar de geschiedenis van zijn familie in Noord- en West Afrika, onherroepelijk verbonden met de Afrikaanse aarde. In zijn roman Het land van de vaders vertelt hij over zijn geboorteland Liberia, waar van oudsher de natuurgodsdienst werd aangehangen en tot bomen, rotsen en rivieren werd gebeden.
Verder hadden we de Eritrees-Ethiopische auteur Sulaiman Addonia, de dichter en essayist Annemarie Estor (België) en de Jordaanse transgender toneelschrijver Amahl Raphael Khouri, die woont en werkt in Berlijn en Caïro, gevraagd om dierbare 'niet-mensen' een stem te geven.
In het oeuvre van deze drie auteurs speelt de zoektocht naar een individuele vrije stem een belangrijke rol. Als geen ander kunnen zij zich verplaatsen in een alternatieve stem, een stem die ontbreekt in onze visie op de wereld en van grote toegevoegde waarde is.
De voordrachten van hun verhalen zijn in hun eigen habitat op locatie gefilmd door resp. Ahmed El Saaty (Khouri), Shalan Alhamwy (Addonia) en Nils van der Linden (Estor). Onder leiding van schrijver en journalist Chris Keulemans praatten we vervolgens live met Addonia en Khouri over wat deze vraag ze gebracht heeft.
Shishani bracht met aardse en krachtige stem werelden bij elkaar en was dus bij uitstek de singer-songwriter om ons te engageren met het niet-menselijke.
Lees hier de bijdragen, voor dit programma geschreven op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag:
- Sulaiman Addonia
- Annemarie Estor | Canto Excrementis
- Amahl Raphael Khouri
(Ga hier naar de Engelstalige versies/Find the English versions here)
Bekijk ook:
Sulaiman Addonia
Facebook
'We moeten het hebben over de trauma's van taal', interview met Sulaiman Addonia, One World, april 2020
'Murder, migration and mother love, the making of the novelist Sulaiman Addonia, interview, The Guardian, 2019Annemarie Estor
websiteChris Keulemans
Facebook
Overzicht artikelen van Chris Keulemans in De Groene Amsterdammer
Video: Chris Keulemans interviewt auteurs Rosabelle Illes (Aruba) en Antoine de Kom (Suriname), Winternachten festival 2020Amahl Raphael Khouri
Video: gesprek met Amahl Raphael Khouri; host: Alice Guthrie, Arts Canteen, juli 2020Nisrine Mbarki
Facebook
Video, vanaf 58'40'': voordracht door Nisrine Mbarki in Fatena's Poëziësalon, december 2020Vamba Sherif
website
Artikelen van Vamba Sherif gepubliceerd in One World magazineShishani
website
YouTube-kanaal Shishani -
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Annemarie Estor, Douwe Draaisma, Hans Aarsman, Hassnae Bouazza, Jan van Aken, Jenny Arean, Maartje Meijer, Marja Pruis, Mathilde Santing, Maxime Garcia Diaz, Nelleke Noordervliet, Pauline Krikke, Robert van Asten, Sumai Yahya
Met optredens van zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean (op piano begeleid door Peter van der Zwaag), zangeres Mathilde Santing (muzikaal begeleid door Bastiaan Mulder en Guus Bakker), geheugenpsycholoog en auteur Douwe Draaisma, jazzpianist/componist Maartje Meijer en fotograaf en schrijver Hans Aarsman werd dit Schrijversfeest een topbelevenis!
Zij traden op ter ere van de winnaars van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de Gemeente Den Haag toekende. De prijzen werden deze Winternachten festivalmiddag uitgereikt door Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke en Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie.
Het Schrijversfeest werd geopend door jonge dichter Maxime Garcia Diaz die voordroeg uit eigen werk. Vervolgens droegen scholieren gedichten voor die ze tijdens workshops op school hebben geschreven, onder wie ook Sumai Yahya, die vorig jaar de jonge Campert-prijs won. De aanwezigen bepaalden wie van drie genomineerde scholieren ditmaal deze prijs voor een jonge Haagse dichter won.
Nelleke Noordervliet kreeg de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze publiceerde sinds 1987 een groot aantal romans, novellen, verhalen, essays en radiocolumns. Historische (ver)banden, vrijheid, collectief en verantwoordelijkheid kenmerken haar werk. Haar laatstverschenen roman is Aan het eind van de dag (2016).
Jan van Aken ontving de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De ommegang. Deze speelt zich af in het Europa van 1400, "waar 's levens felheid heerst, de dood altijd op de loer ligt en zijn even briljante als opportunistische hoofdpersoon probeert zich een positie te verweren waarin hij een kathedraal kan bouwen", aldus de jury.
Annemarie Estor kreeg de Jan Campert-prijs voor haar bundel Niemandslandnacht. In dit wervelende prozagedicht, dat zich bij elke lezing dieper aan de lezer openbaart, wordt een wereld opgeroepen die zowel surrealistisch als hedendaags is.
Aan Marja Pruis is de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs overhandigd voor haar essaybundel Genoeg nu over mij. 'Ik' moet je verdienen schrijft de journalist, criticus en schrijver. Zoals zij voluit en schaamteloos denkt en schrijft verdient zij deze prijs.
Een programma in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.