Anil Ramdas
(Paramaribo, 1958 - Loenen aan de Vecht, 2012) debuteerde in 2011 als romanschrijver met een boek waarin hij het leven beschrijft van Badal, een migrant die, net als Ramdas zelf, een bevlogen, geëngageerd schrijver en columnist is. Populair onder de blanke Nederlanders, maar niet gelezen door zijn eigen mensen. De multiculturele samenleving en de positie van de journalist zijn terugkerende onderwerpen in zijn werk. Schrijver, journalist, film-, radio- en televisiemaker Ramdas groeide op in de Hindoestaanse gemeenschap in Suriname. Eind jaren zeventig kwam hij naar Nederland om sociale geografie te studeren. Hij werkte o.a. voor De Groene Amsterdammer en als columnist, essayist en correspondent in India voor NRC Handelsblad. Ramdas maakte diverse radio- en tv-programma's zoals In Mijn Vaders Huis, een serie interviews over de botsing van culturen en de rol van de wetenschap en de media. Ze verschenen ook in boekvorm. Van 2003-2005 was hij directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. In 2007 vestigde hij zich een jaar lang in Suriname en schreef er Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009) waarin hij kritisch naar zijn geboorteland kijkt. Sinds september 2010 presenteerde hij het VPRO-opinieprogramma Z.O.Z. Hij overleed op 16 februari 2012.
(WU 2012 GR)Archief beschikbaar voor: Anil Ramdas
-
Surinaamse dromen
'I have a Dream!' Noraly Beyer presenteert drie Nederlands/Surinaamse auteurs, die een column voordragen geïnspireerd door de beroemde speech van ds King. Wat verwachten en hopen de schrijvers voor de toekomst van Suriname? Nederlandstalig.
-
Forgive or Forget
Kunnen we leren van de geschiedenis of is de mensheid gedoemd altijd dezelfde fouten te blijven herhalen? Bracht de Waarheid- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika de verzoening dichterbij of juist wrok en verdeeldheid? Lijden Indonesië en Nederland aan geheugenverlies over de zwarte bladzijden uit hun geschiedenis? Vergeven of vergeten: Anil Ramdas leidt het gesprek tussen Leila Chudori (Indonesië), Kopano Matlwa (Zuid-Afrika) en Adriaan van Dis - die banden heeft met zowel Indonesië als Zuid-Afrika - spreken over de meest effectieve strategie. Engelstalig
-
Reading with local writers from Antakya
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
De vier schrijvers die namens Winternachten door Turkije reizen, treden hier op samen met schrijvers uit de regio Antakya: Sinan Seyfettinoglu, Mehmet Ali Solak, Mehmet Tekin, Duran Yasar, Kerim Donmez, Yaser Bereketoglu en Muhsin Boz. De voertaal is Engels, met Turkse simultaanvertaling. De voordrachten van de buitenlandse auteurs zijn in de oorspronkelijke taal, met projectie van de Turkse vertalingen.
-
Reading and panel discussion: literature and society - Antakya
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Ramsey Nasr, Hassan Daoud, Ronelda Kamfer en Anil Ramdas dragen voor uit hun werk en spreken over de verwachtingen die ze hebben van de invloed van literatuur op de maatschappij? Heeft een schrijver, als een publieke figuur, een maatschappelijke verantwoordelijkheid?
-
Reading in Ghetto - Istanbul
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Door het uitvallen van het optreden op zondagmiddag, vanwege een bomaanslag in Istanbul, is er vanavond een ingelast optreden van de schrijvers die met Winternachten naar Turkije optreden. Het slotfeest van het ITEF festival opent met korte voordrachten van Anil Ramdas, Ramsey Nasr, Hassan Daoud (Libanon) en Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika).
-
Reading and discussion - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Vier schrijvers en dichters dragen voor uit hun werk, en gaan in gesprek voor en met het publiek. De voertaal is Engels, de voordrachten zijn in de oorspronkelijke talen, met simultaanprojectie van de Turkse vertaling. De Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer leest haar gedichten in het Afrikaans. Schrijver/journalist Hassan Daoud uit Libanon leest fragmenten uit zijn romans en korte verhalen. De Nederlandse dichter des vaderlands Ramsey Nasr draagt gedichten voor en de Nederlands/Surinaamse schrijver/journalist Anil Ramdas leest voor uit zijn essays en artikelen. Het programma vindt plaats in D&R Etiler, Nispetiye Cad. No:17 - Etiler, Istanbul.
-
Schrijversconferentie - deel 2 - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Afsluitende bijeenkomst van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.
-
Schrijversconferentie - deel 1 - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Eerste dag van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.
-
Trade Winds/Passaatwinde
Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Putu Wijaya
Winternachten organiseerde samen met het Cape Town Festival het evenement Trade Winds/Passaatwinde, in het Centre for the Book, van 19 tot en met 22 maart 2003. Vijf schrijvers uit Indonesië, Suriname en Nederland traden op met hun Zuid-Afrikaanse collega's Raj Mesthrie, Lewis Nkosi, Rhoda Kadalie, Rayda Jacobs, Nigel Penn, Crain Soudien, E K M Dido, Peter Snyders, Elias Nel, Rachelle Greeff, Joan Hambidge, Etienne van Heerden, Wilma Stockenstrom, Mike Nicol en Gus Ferguson. Behalve debatten met en voordrachten van de schrijvers waren er films lezingen en muzikale optredens.
-
Time of the Writer - Durban
Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Putu Wijaya
Voor de tweede keer werkte Winternachten samen met het literaire festival Time of the Writer. In dit internationale festival voor proza-schrijvers bracht Winternachten programma's in met schrijvers uit Nederland en de 'verwantschapslanden', ofwel 'The Dutch Connection'. Putu Wijaya uit Indonesië, Anil Ramdas uit Suriname/Nederland/India, Ellen Ombre uit Suriname/Nederland en Arthur Japin uit Nederland vormden de 'Winternachten-groep'. De schrijvers traden op op drie avonden in het Elisabeth Sneddon Theatre in Durban, en in een reeks presentaties op scholen en universiteiten. Behalve de 'Winternachten'-schrijvers namen ook deel Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria), Meshack Asare (Ghana), Florent Couao-Zotti (Benin), Ashwin Desai (South Africa), Carl De Souza (Mauritius), Nuruddin Farah (Somalia), Aziz Hassim (South Africa), Mahmood Mamdani (Uganda), John Matshikiza (South Africa), Es'kia Mphahlele (South Africa), Lauretta Ngcobo (South Africa), Lewis Nkosi (South Africa), Gisele Pineau (Guadeloupe), Arundhati Roy (India), Tajima Shinji (Japan), and Binyavanga Wainaina (Kenya).