Inschrijven op de nieuwsbrief

Alfred Birney

Alfred Birney - foto Eddo Hartmann
Alfred Birney - foto Eddo Hartmann

(Den Haag, 1951) is een telg uit een voormalige Indische plantersfamilie. Hij heeft een Indisch-Chinese vader en een Nederlandse moeder. Terugkerende motieven in zijn werk zijn vervreemding van familie en het onvermogen tot identificatie met het moederland of vaderland. Hij debuteerde in 1987 met de roman Tamara's lunapark. Hij is samensteller van Oost-Indische Inkt (1998), een bloemlezing van Indische literatuur. Hij was enkele jaren columnist bij de Haagse Courant. In 2002 verscheen Indische Gezichten, een heruitgave van zijn meest uitgesproken Indische romans Vogels rond een vrouw (1991) en De onschuld van een vis (1995). Beide boeken geven een onvergetelijk beeld van de Indische vader. In 2016 verscheen zijn succesvolle autobiografische roman De tolk van Java, bekroond met de Henriette Roland-Holstprijs en de Libris Literatuurprijs.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Alfred Birney

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Brieven van overzee

  In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.

  Op verzoek van Winternachten festival lieten negen schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop), dichter Angelina Enny (Indonesië) en dichter, muzikant en theatermaker Robin Block.

  Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.

 • Oorlog in Indië - met Alfred Birney en Hans Goedkoop

  Oorlog in Indië - met Alfred Birney en Hans Goedkoop

  Met: Alfred Birney, Hans Goedkoop, Paul van der Gaag

  'Zo'n meesterwerk. Lees dit bloody boek' zei Adriaan van Dis tijdens DWDD over de roman De tolk van Java van de Haags-Indische schrijver Alfred Birney. Inmiddels is het boek bekroond met de Libris literatuurprijs. Birney vertelt het verhaal van zijn vader, die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd vocht aan de kant van Nederland. Deze avond ging hij in gesprek met Hans Goedkoop. Die reconstrueerde het verhaal van zijn Indische grootvader kolonel Van Langen, die leiding gaf aan een operatie tegen de Indonesische opstandelingen, en in Nederland verdween in het gat van de geschiedenis. Paul van der Gaag (VPRO O.V.T.) leidde het gesprek. Een avond over de oorlog in Indië en wat die deed met de latere generaties in Nederland.

  De vader van Alfred Birney was een spion, informant, lijfwacht en een moordenaar. In de roman vertelt Birney het spannende, gruwelijke en hilarische verhaal van de oorlog in Nederlands-Indië. Maar ook van het vervolg in Nederland, het verhaal van een zoon als slachtoffer van zijn vader.

  Birney ging in gesprek met Hans Goedkoop, schrijver/historicus en presentator van het televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij schreef De Laatste Man - een herinnering, zijn grootvader, kolonel in het Nederlandse leger tijdens de politionele acties. Zijn verhaal bleef een familiegeheim. Toen Goedkoop zijn moeder vroeg waarom ze hem zo weinig had verteld zei ze: 'Ach lieverd, je moest dóór.'

  Samenstelling: Ton van de Langkruis (Writers Unlimited). Met boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

 • Winternachten 1999 – Winternacht 2

  Indische Bloemlezers

  Oost-Indische Inkt is de titel van een in het najaar van 1998 verschenen bloemlezing van Indische literatuur. Schrijver Alfred Birney stelde het boek samen. Over de keuzes die hij maakte, van Multatuli tot Marion Bloem, sprak Birney onder leiding van Michaël Zeeman met Kester Freriks, schrijver en criticus. Freriks nodigde twee 'Indische' schrijvers uit: Aya Zikken, van wie werk is opgenomen in de bloemlezing en Jill Stolk, die er niet in voorkomt. Beiden droegen voor uit hun werk.