Inschrijven op de nieuwsbrief

Alfred Birney

Alfred Birney - foto Eddo Hartmann
Alfred Birney - foto Eddo Hartmann

(Den Haag, 1951) is een telg uit een voormalige Indische plantersfamilie. Hij heeft een Indisch-Chinese vader en een Nederlandse moeder. Terugkerende motieven in zijn werk zijn vervreemding van familie en het onvermogen tot identificatie met het moederland of vaderland. Hij debuteerde in 1987 met de roman Tamara's lunapark. Hij is samensteller van Oost-Indische Inkt (1998), een bloemlezing van Indische literatuur. Hij was enkele jaren columnist bij de Haagse Courant. In 2002 verscheen Indische Gezichten, een heruitgave van zijn meest uitgesproken Indische romans Vogels rond een vrouw (1991) en De onschuld van een vis (1995). Beide boeken geven een onvergetelijk beeld van de Indische vader. In 2016 verscheen zijn succesvolle autobiografische roman De tolk van Java, bekroond met de Henriette Roland-Holstprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2019 verscheen in de reeks Privé Domein het dagboek Niemand bleef, waarvoor hem de Littéraire Witte Prijs 2020 werd toegekend. Maart 2024 verscheen Zwerfpost, een persoonlijke selectie uit 25 jaar artikelen, blogposts, columns, essays, kritieken, lezingen, studies, schetsen, schotschriften, reisverslagen en portretten van onbekende schrijvers met afwijkende geluiden over Nederland versus Indonesië.

(WN 2024)

Archief beschikbaar voor: Alfred Birney

  • Alfred Birney in gesprek met Ellen Deckwitz - Met voordracht van Dewi de Nijs Bik

    Tussen Oost en West: Een postkoloniale ontdekkingstocht met Alfred Birney en Ellen Deckwitz

    Met: Alfred Birney, Dewi de Nijs Bik, Ellen Deckwitz


    In deze aflevering van de Writers Series gaat Alfred Birney, auteur van onder andere De tolk van Java, in gesprek met Ellen Deckwitz over zijn nieuwe boek Zwerfpost. Dit boek is een persoonlijke selectie uit 25 jaar artikelen, blogposts, columns, essays, kritieken, lezingen, studies, schetsen, schotschriften, reisverslagen en portretten van onbekende schrijvers met afwijkende geluiden over Nederland versus IndonesiÃ". De kern vormt het tussenperspectief van de Indo, tussen Oost en West in, het toonbeeld van de onbegrepen en ongeziene figuur.

    Ellen Deckwitz ontdekte bij het overlijden van haar Indische grootmoeder dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. In de jaren daarna ging ze in gesprek met talloze mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-IndiÃ" liggen. Met deze en haar persoonlijke ervaringen op zak, zal ze op de haar kenmerkende originele, geestige, gevoelige maar ook scherpe wijze Alfred Birney interviewen.

    Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Zijn roman De tolk van Java (2016) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs. In 2019 verscheen in de reeks Privé Domein het dagboek Niemand bleef, waarvoor hem de Littéraire Witte Prijs 2020 werd toegekend.

    Ellen Deckwitz is dichter, presentator, maakt theater en schrijft wekelijkse columns in zowel NRC als De Morgen.Haar bundel Hogere natuurkunde (2019) is deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis en het resultaat van gesprekken die Deckwitz voerde met mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-IndiÃ" liggen. In 2021 won Ellen Deckwitz De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoÃ"zie. In 2022 won ze de Tollensprijs voor haar oeuvre. Ze maakt samen met Joost de Vries en Charlotte Remarque de Literatuurpodcast Boeken FM en heeft de dagelijkse podcast PoÃ"zie Vandaag. Sinds januari 2024 is ze Stadsdichter van Amsterdam.

    Dewi de Nijs Bik (1990) debuteerde met de poÃ"ziebundel Indolente (de Arbeiderspers, 2023), waarin ze op zoek gaat naar een taal die ons gedeelde verleden tastbaar maakt - onderweg dient zich een onverwachte geschiedschrijver aan: de oester. Daarnaast publiceerde ze eerder in onder meer PoÃ"ziekrant en DW B. Ze werd geselecteerd voor de Parijsresidentie van deBuren en voor de minitournee Vers van het Mes. Sinds 2012 verzorgt ze diepte-interviews voor het Indisch maandblad Moesson.


    ‘’Een roman waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven.’’ -Libris Literatuur Prijs 2017


    ‘’Genadeloze roman over de rol van het koloniale Nederland tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd in het voormalige Nederlands-IndiÃ". - NRC

    ''Zo’n meesterwerk. Lees dit bloody boek!’’ -Â
    Adriaan van Dis in DWDD


    ‘’Indrukwekkende roman.’’ - AD


    ‘’Zelden een boek gelezen waarin zo genadeloos geschiedenis wordt geschreven en tegelijk de nood om af te rekenen met de ouders zo hoog is.’’ - De Standaard

    Dit Writers Series-programma is Nederlandstalig.

    Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
    Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

    Writers Series: Alfred Birney in gesprek met Ellen Deckwitz
    Woensdag 10 april 2024, 20:30-22:00 uur Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

    Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: januari 2025) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Brieven van overzee

    In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.

    Op verzoek van Winternachten festival lieten negen schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

    Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop), dichter Angelina Enny (Indonesië) en dichter, muzikant en theatermaker Robin Block.

    Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.

  • Oorlog in Indië - met Alfred Birney en Hans Goedkoop

    Oorlog in Indië - met Alfred Birney en Hans Goedkoop

    Met: Alfred Birney, Hans Goedkoop, Paul van der Gaag

    'Zo'n meesterwerk. Lees dit bloody boek' zei Adriaan van Dis tijdens DWDD over de roman De tolk van Java van de Haags-Indische schrijver Alfred Birney. Inmiddels is het boek bekroond met de Libris literatuurprijs. Birney vertelt het verhaal van zijn vader, die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd vocht aan de kant van Nederland. Deze avond ging hij in gesprek met Hans Goedkoop. Die reconstrueerde het verhaal van zijn Indische grootvader kolonel Van Langen, die leiding gaf aan een operatie tegen de Indonesische opstandelingen, en in Nederland verdween in het gat van de geschiedenis. Paul van der Gaag (VPRO O.V.T.) leidde het gesprek. Een avond over de oorlog in Indië en wat die deed met de latere generaties in Nederland.

    De vader van Alfred Birney was een spion, informant, lijfwacht en een moordenaar. In de roman vertelt Birney het spannende, gruwelijke en hilarische verhaal van de oorlog in Nederlands-Indië. Maar ook van het vervolg in Nederland, het verhaal van een zoon als slachtoffer van zijn vader.

    Birney ging in gesprek met Hans Goedkoop, schrijver/historicus en presentator van het televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij schreef De Laatste Man - een herinnering, zijn grootvader, kolonel in het Nederlandse leger tijdens de politionele acties. Zijn verhaal bleef een familiegeheim. Toen Goedkoop zijn moeder vroeg waarom ze hem zo weinig had verteld zei ze: 'Ach lieverd, je moest dóór.'

    Samenstelling: Ton van de Langkruis (Writers Unlimited). Met boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 2

    Indische Bloemlezers

    Oost-Indische Inkt is de titel van een in het najaar van 1998 verschenen bloemlezing van Indische literatuur. Schrijver Alfred Birney stelde het boek samen. Over de keuzes die hij maakte, van Multatuli tot Marion Bloem, sprak Birney onder leiding van Michaël Zeeman met Kester Freriks, schrijver en criticus. Freriks nodigde twee 'Indische' schrijvers uit: Aya Zikken, van wie werk is opgenomen in de bloemlezing en Jill Stolk, die er niet in voorkomt. Beiden droegen voor uit hun werk.