Alara Adilow
(1988) is een Nederlandse dichter en schrijver van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. 'Een onverschrokken debuut' zei de jury die haar dichtbundel over haar eigen transformatie van man naar vrouw bekroonde met de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poezie. 'Als het lichaam niet in de taal past, pas je de taal aan. Die simpele en effectieve omkering zie ik in Mythen en stoplichten terug,' schreef Obe Alkema in NRC. Adilow publiceerde poezie in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poezietalenttraject, is gastschrijver bij nY en werkt aan haar romandebuut Kijk es naar al dit licht, dat verschijnt in 2025.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Alara Adilow
-
Trans, Writing, Joy
Daag jouw perceptie van Vrouwelijkheid en Mannelijkheid uit en doe met ons mee! Dit programma is een viering van Gender, Literatuur en Creatieve Energie.
Alvina Chamberland en Alara Adilow zullen voorlezen uit hun werk en met Alejandra Ortiz spreken over de manier waarop deze concepten hun werk en hun leven bepalen. Na het gesprek wordt de zaal omgetoverd tot een Room of Joy, met muziek, dans en viering van ieders uniciteit met optredens van dichter en spoken word-artiest Zaïre Krieger, performer Patri Roa Johansen en DJ Shari Jae. Voel je vrij om mee te dansen!
Alara Adilow is een Nederlandse dichter en schrijver van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. Adilow publiceerde gedichten in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze is gastschrijver bij nY en werkt aan haar romandebuut Kijk es naar al dit licht, dat verschijnt in 2025.
Alvina Chamberland is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Door middel van dichterlijk proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30.
Zaïre Krieger is dichter, spoken word-artiest, activist, journalist en vertaler. Haar performances zijn gelaagd, ritmisch en doorvoeld. Ze vertaalde het gedicht The Hill We Climb dat Amanda Gorman voordroeg tijdens Joe Bidens inauguratie. In 2025 verschijnt haar tweetalige dichtbundel Chameleon, over het maken van een eigen plek om je thuis te voelen en jezelf toestaan multidimensionaal te zijn.
Alejandra Ortiz is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, en haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn.
Patri Roa Johansen is een Colombiaanse transman die opgroeide in Denemarken en nu in Nederland woont. Hij was een gastheer van het wekelijkse Latin T-Huis cafe in Amsterdam, nu helpt hij nog af en toe als hij tijd heeft. Daarnaast maakt hij deel uit van Papaya Kuir, een collectief van Trans/Queer Latinx asielzoekers en kunstenaars in Nederland. Hij is een geweldig muzikant, of treedt op als Drag King en dj.
Shari Jae is sinds de oprichting drijvende kracht van het T-Huis (Transhuis) in Amsterdam, een safe space voor transpersonen in het Amsterdamse Wallengebied. In 2024 nam ze feestelijk afscheid als coordinator. Ze blijft zich inzetten voor de doelgroep. Als baby kwam ze eind jaren zestig vanuit Biafra (nu Nigeria), waar toen een burgeroorlog woedde, terecht in Nederland. In haar jeugd bij pleegouders heeft ze de gevolgen van polio nooit als belemmering gezien. Als ze in de veertig is, gaat ze in transitie. Ze is sinds 2021 ambassadeur van Pride Amsterdam.
Trans, Writing, Joy is samengesteld voor Writers Unlimited Festival 2025 door Alejandra Ortiz en Shantie Singh.
-
De grondstof van het gedicht
Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers
In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?
De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.
Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.
Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:'Op Afobaka wil ik zijn
als de arbeiders staken,
de morgen zich boort
in de papaya,
het bauxiet woedend zingt
over zoveel misbruik,
zoveel leugens
zoveel misleiding.'Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!
De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.