Aad Nuis
(Sliedrecht, 1933-2007) groeide op in Rotterdam en studeerde politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam en schreef ondertussen gedichten. Zijn studie leidde tot een langdurig lidmaatschap van het parlement en uiteindelijk tot de functie van Staatssecretaris voor cultuur en media. Een stem in je hoofd. Beschouwingen over literatuur en literatuurkritiek verscheen in 1989. De balenkraai (1967) gaat over de periode in Nieuw-Guinea, waar hij in 1962 als dienstplichtige naar toe gestuurd werd. Het is een persoonlijke kroniek, waarin Nuis met lichte spot de gebeurtenissen en overwegingen observeert en weergeeft. Hij leerde Breyten Breytenbach kennen bij een manifestatie tegen de apartsheidspolitiek van Zuid-Afrika. Hij vertaalde Breytenbachs boek Alles één paard (1989).
(WN1998)
Archief beschikbaar voor: Aad Nuis
-
Breyten Breytenbach in gesprek met Aad Nuis
Breyten Breytenbach is niet een dichter voor politiek correcte gelegenheden. Hij heeft zoals hij schrijft "de verkeerde leeftijd, kleur en het verkeerde geslacht. Ik heb ongemakkelijke politieke opvattingen, waarmee ik het Nederlandse verlangen naar een moreel orgasme niet langer kan bevredigen." Een van de grootste dichters uit Zuid-Afrika droeg voor uit zijn werk en sprak met Aad Nuis over zijn nieuwste roman Hondenhart en over zijn visie op zijn land.
-
Zuid-Afrikaanse Winternacht
Met: Aad Nuis, Adriaan van Dis, Carl Niehaus, Emma Huismans, Etienne van Heerden, Henk van Woerden, Lesego Rampolokeng, Louis Maholo and Friends, Michaël Zeeman, Peter Snyders, Robert Dorsman, Sandile Dikene, Soli Philander, Thula Sizwe, Tom Lanoye, Tribal Countdown, Vernon February
Een avond met de schrijvers uit Zuid-Afrika en Nederland. Zij lazen voor uit hun werk en werden geïntroduceerd door Aad Nuis. Ze werden geinterviewd door Michaël Zeeman en Robert Dorsman. In het muziekprogramma waren optredens van o.a. Tribal Countdown. Louis Maholo, Seon Birgin, Frankie Douglas en Ernst Glerum en optredens van de populairste stand-up comedian in Zuid-Afrika, Soli Philander. In het Filmhuis waren te zien de documentaire 'Mandela, Son of Africa, Father of a Nation' van Jo Menell, die vorig jaar werd genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste documentaire'. Verder o.a. de film 'Breaker Morant' , het aangrijpende drama van regisseur Bruce Beresford over de Boerenoorlog en enkele korte films over Zuid-Afrika uit het begin van deze eeuw.