Inschrijven op de nieuwsbrief

Batman Nation

Saturday Night Unlimited -
Christian Bale als Batman in de speelfilm 'The Dark Knight Rises' (2012) van regisseur Christopher Nolan.
Christian Bale als Batman in de speelfilm 'The Dark Knight Rises' (2012) van regisseur Christopher Nolan.


Keer op keer redden superheld(inn)en de wereld. Dat wordt ze gek genoeg niet altijd in dank afgenomen. De dienstdoende slechterik en het volk blijven ontevreden. Vooral Batman heeft het regelmatig zwaar te verduren.

Batman is uitzonderlijk onder superhelden want hij bezit behalve veel geld geen echte superpower. Afhankelijk van wat de schrijvers, tekenaars of filmregisseurs verzinnen lijkt Batman de inwoners van Gotham soms tegen de haren in te strijken. En hij zit ook zichzelf regelmatig in de weg. In dit heerlijke Batman-programma ligt de vleermuisman figuurlijk op de sofa.

Fenno Werkman, befaamd verzamelaar van muziek en films, vertoont hiervoor toepasselijke fragmenten uit zijn enorme archief: hij neemt een schat aan beeldmateriaal mee over de Dark Knight. Als beeldresearcher levert Werkman veel materiaal aan tv-programma's als Nacht van de Popmuziek en Top 2000 met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis.

En let op, er valt wat te verdienen: striptekenaar Romano Molenaar maakt speciaal voor Winternachten een Batman-tekening, te winnen in de Speed-Batmanquiz aan het einde van het programma.