Inschrijven op de nieuwsbrief

Fenno Werkman

Fenno Werkman - foto Frank Jansen
Fenno Werkman - foto Frank Jansen

(Den Haag, 1956) is eigenhandig verantwoordelijk voor het redden van een schat aan beeldmateriaal: filmmakers, musici en televisiemakers uit de hele wereld kloppen tegenwoordig bij hem aan om hun eigen verleden terug te zien. Begonnen als popfotograaf met een voorliefde voor The Beatles, ontdekte hij dat er bij omroepen en andere mediabedrijven nogal slordig met historisch materiaal werd omgesprongen. Al gauw groeide zijn verzameling letterlijk het huis uit. Zijn collectie beslaat inmiddels een duizelingwekkende anderhalf miljoen films en minstens 300.000 videobanden. Als beeldresearcher is Werkman leverancier van veel uniek beeldmateriaal voor onder meer de televisieprogramma's Nacht van de Popmuziek en Top 2000 met Matthijs van Nieuwskerk en Leo Blokhuis.

Archief beschikbaar voor: Fenno Werkman

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Batman Nation

  Keer op keer redden superheld(inn)en de wereld. Dat wordt ze gek genoeg niet altijd in dank afgenomen. De dienstdoende slechterik en het volk blijven ontevreden. Vooral Batman heeft het regelmatig zwaar te verduren.

  Batman is uitzonderlijk onder superhelden want hij bezit behalve veel geld geen echte superpower. Afhankelijk van wat de schrijvers, tekenaars of filmregisseurs verzinnen lijkt Batman de inwoners van Gotham soms tegen de haren in te strijken. En hij zit ook zichzelf regelmatig in de weg. In dit heerlijke Batman-programma ligt de vleermuisman figuurlijk op de sofa.

  Fenno Werkman, befaamd verzamelaar van muziek en films, vertoont hiervoor toepasselijke fragmenten uit zijn enorme archief: hij neemt een schat aan beeldmateriaal mee over de Dark Knight. Als beeldresearcher levert Werkman veel materiaal aan tv-programma's als Nacht van de Popmuziek en Top 2000 met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis.

  En let op, er valt wat te verdienen: striptekenaar Romano Molenaar maakt speciaal voor Winternachten een Batman-tekening, te winnen in de Speed-Batmanquiz aan het einde van het programma.