Inschrijven op de nieuwsbrief

Xandra Schutte

Xandra Schutte
Xandra Schutte

(Amsterdam, 1963) is sinds 1 juni 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Eerder was ze daar al werkzaam als redacteur literatuur. Daarvoor was ze van 2000-2004 hoofdredacteur van Vrij Nederland en uitgever bij uitgeverij Meulenhoff. Verder schreef ze regelmatig voor Opinio en Trouw. Xandra Schutte studeerde communicatiewetenschap en Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam. In 1999 publiceerde ze Maskerade, een bundel met elf essays over de vervagende grenzen tussen het mannelijke en het vrouwelijke in de cultuur en de maatschappij. In 2008 verscheen Weg uit Nederland, een briefwisseling met Sarah Verroen over het leven op het Franse platteland. Schutte was ook enige jaren panellid van het tv-programma Zeeman met boeken en van OBA live.

(dec 2010)

Archief beschikbaar voor: Xandra Schutte

 • Winternachten 2011

  Oxfam Novib - PEN Awards

  Met: Andrei Nekrasov, Arnold Karskens, David Van Reybrouck, Joris Luyendijk, Lionel Veer, Tom van der Lee, Xandra Schutte

  Winternachten is erg blij dat Oxfam Novib en PEN Nederland op het festival bekend gaan maken wie de Oxfam Novib PEN Awards hebben gewonnen. Eén van de laureaten komt ook naar Den Haag om de prijs in ontvangst te nemen.

  Ieder jaar reiken Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Ze kennen deze prijzen toe aan schrijvers en kunstenaars die niet willen zwijgen maar hun mening kenbaar durven maken en naar aanleiding hiervan in moeilijkheden zijn geraakt. Lionel Veer, de Nederlandse mensenrechten ambassadeur, reikt de prijzen uit.

  Direct daarna start het PEN Dispuut, georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. PEN Nederland. In tijden van oorlog, onder dictatoriale regimes en onder andere extreme omstandigheden proberen de betrokken regeringen de verslaggeving te controleren en manipuleren. Propaganda en censuur zijn van oudsher bekende methoden om de openbare mening te beïnvloeden, maar tegenwoordig hoort ook technische manipulatie van nieuws tot de mogelijkheden. Hoe worden deze nieuwe manipulatiemethoden ingezet en hoe en waarom dienen ze ontmaskerd te worden? En hoe werkt de manipulatie van de media hier in het westen? Raoul Heertje bespreekt deze problematiek met schrijvers/journalisten Joris Luyendijk, Arnold Karskens, Xandra Schutte en David van Reybrouck. Prijsuitreiking: Engelstalig. Dispuut: Nederlandstalig.