Inschrijven op de nieuwsbrief

Walid Ben Selim

Walid Ben Salim - Winternachten 2022 - fotograaf: Maxime Astier
Walid Ben Salim - Winternachten 2022 - fotograaf: Maxime Astier

(Casablanca, 1984) is zanger en componist en maakt muziek in vele vormen, maar aan poëzie heeft hij zijn artistieke hart echt verloren. Walid Ben Salim is opgevoed door zijn moeder, een linkse activist en advocaat, die hem liet kennismaken met de muziek en hem op zesjarige leeftijd inschreef bij het Conservatorium in Casablanca. In 2002 verruilde hij Marokko voor Frankrijk, waar hij nog elke dag bezig is met zijn grote passie: de muziek. Walid Ben Selim is een ware pionier in de Marokkaanse hiphopscene, en tevens de frontman van hiphopformatie N3rdistan. In die band zingt, rapt en reciteert hij eigen gedichten, maar ook klassieke en moderne Arabische poëzie. Zoals alle projecten van Walid Ben Salim slaat ook N3rdistan, met zijn unieke mix van electronica en Arabische poëzie, een brug tussen de Arabische wereld en het westen.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Walid Ben Selim

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  This House is Haunted

  Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)

  Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?

  Tijdens dit programma gingen we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast waren de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en bracht dat live ten gehore. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereerde het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, was erbij en trad op samen met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels.

  Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:

  • Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
  • Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)