Uri Eugenio
(Philipsburg, St Maarten, 1982) is danser, dansdocent en choreograaf. Televisiekijkers herkennen hem van zijn optredens in So You Think You Can Dance en Dancing Queen. Eugenio bracht zijn jeugd door op Sint Maarten, waar hij zijn eerste danslessen volgde. Na zij studie aan de Fontys School of the Arts in Tilburg danst hij bij gerenommeerde gezelschappen als Scapino Ballet en, momenteel, LeineRoebana. In 2014 werd hij genomineerd voor De Zwaan, de prijs voor meest indrukwekkende dansprestatie. Eugenio staat wereldwijd op de planken, hij trad onder meer op in New York en Shanghai. Daarnaast geeft Eugenio les in jazz en moderne dans, waarbij hij leerlingen leert gevoel te vertalen naar dans. "Elke keer iets opnieuw voelen, dat is voor mij het bijzondere aan dansen", zei Eugenio tijdens een workshop. Maar niet alleen in dans kan Eugenio zijn gevoel kwijt: hij ontwerpt zelf ook gehaakte mutsen en sjaals.
(2017)Archief beschikbaar voor: Uri Eugenio
-
Het Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio
Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.
Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.
Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.
Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.
Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.
Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.
De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.
Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.