Toef Jaeger
(Bloemendaal, 1971) is redacteur bij NRC Handelsblad. In 2015 verscheen haar boek Koning Eenoog, een migrantenverhaal over de schrijver/beeldend kunstenaar Henk van Woerden: het verhaal van de eeuwig zoekende migrant Henk van Woerden (1947-2005), die naast zijn schilderwerk ook schrijver was. Hij schreef een drieluik over Zuid-Afrika dat nationaal en internationaal de nodige aandacht kreeg (Moenie kyk nie, Tikoes en Een mond vol glas) en die in zijn ontheemdheid ook de Nederlandse literatuur over Zuid-Afrika voorgoed veranderde. In 2014 verscheen Het boekenparadijs. De opkomst en ondergang van de grootste boekhandelsketen in Nederland – dat zij samen met NRC Handelsblad-redacteur Hanneke Chin-A-Fo schreef – een onthullende en haarscherpe reconstructie van de val van boekhandelsketen Polare.
(WU 2015 GR)Archief beschikbaar voor: Toef Jaeger
-
NRC Leesclub live: 'Lucifer' van Connie Palmen
Met: Arjen Fortuin, Margot Dijkgraaf, Michel Krielaars, Toef Jaeger
Een traditie op het festival, de NRC Leesclub live. Het panel, met daarin NRC-medewerkers Margot Dijkgraaf, Arjen Fortuin en Toef Jaeger, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Lucifer (2007) van Connie Palmen. In deze filosofische whodunit valt de vrouw van componist Lucas Loos in de zomer van 1981 op een Grieks eiland in een diepe afgrond. Vijfentwintig jaar later gaat de ik-figuur op onderzoek uit. Via de kleurrijke personages die het Amsterdam van de jaren tachtig bevolkten, stuit ze op onverwachte bronnen. Was deze dood al jarenlang aangekondigd in een muzikaal oeuvre of was haar val een verschrikkelijk ongeluk? Niet voor niets draagt de roman een citaat uit 'Sympathy for the Devil' van de Rolling Stones als motto: 'But what's confusing you / is just the nature of my game'.
Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst en uiteraard kunt u, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie. Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin Connie Palmen wordt geïnterviewd door Anna Luyten. -
Wim Brands Leesclub: Uit de tijd vallen, van David Grossman
Met: Sanne Terlouw, Toef Jaeger, Wim Brands
Wim Brands (VPRO Boeken) gaat met het publiek in gesprek over Uit de tijd vallen (2012) van festivalgast David Grossman. Maar eerst houden schrijfsters Sanne Terlouw en Toef Jaeger een korte voordracht over hun leeservaring.
Vijf jaar na de dood van zijn in de oorlog gesneuvelde zoon slaagt de Israëlische schrijver David Grossman in Uit de tijd vallen in de bijna onmogelijke onderneming over dit verlies te schrijven. De hoofdpersoon van het boek vertrekt naar 'daar' om zijn dode zoon te zien. Onderweg sluiten zich vaders en moeders aan, die geen vrede kunnen vinden met de dood van hun kind. Zij passeren in een lange optocht de Centaur. Deze probeert het verdriet om de dood van zijn zoon al jaren in woorden te vatten. Schrijven, zegt hij, is de enige manier om iets te begrijpen. Het lukt hem uiteindelijk om daar de juiste woorden voor te vinden, maar de prijs die hij betaalt is hoog. Met het beëindigen van zijn herinneringswerk is hij zijn zoon definitief kwijt.
Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin David Grossman wordt geïnterviewd door Lex Bohlmeijer.
-
Writers Formerly Known as African
Maaza Mengiste komt uit Ethiopië, maar emigreerde als kind naar de VS en studeerde in New York. Nii Ayikwei Parkes werd in Londen geboren uit Ghanese ouders. Uit de romans van beide auteurs spreekt een grote verbondenheid met het land van hun ouders. Waar bestaat die uit en in hoeverre is die bepalend voor hun werk en hun identiteit?
Afrika-liefhebber David van Reybrouck leidt het gesprek; Toef Jaeger - biografe van de in Zuid-Afrika opgegroeide Henk van Woerden - leidt het programma in met een column over omgekeerde emigratie: van Nederland naar Afrika. Engelstalig. -
Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!
Met: Annari van der Merwe, Anne van Veen, Etienne van Heerden, Marita van der Vyver, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger
Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.
Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.
Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.
Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).
Voertaal Afrikaans en Nederlands.Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.
Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.
-
Gedicht - geduid - getekend
Met: Anna Enquist, Jean Pierre Rawie, Joke van Leeuwen, Toef Jaeger
Wat u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Anna Enquist en Jean Pierre Rawie gaven poëzieles. Voor en met het publiek verklaarden ze elk één bij uitstek beeldend gedicht uit de wereldliteratuur.Rawie koos voor een gedicht van Alexandr Blok, Enquist voor Tomas Tranströmer. Intussen zagen we op een groot scherm hoe schijfster en illustratrice Joke van Leeuwen al tekenend haar visie op het gedicht weergaf. Enquist, Rawie en Van Leeuwen gingen in gesprek met het publiek over hun visie op de gedichten.De besproken gedichten en de tekeningen van Joke van Leeuwen zijn hier te downloaden als MS-Word-bestand.
-
Gedicht - geduid - gezongen
Met: Adriaan van Dis, Denise Jannah, Gerrit Komrij, Toef Jaeger
Wat u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Adriaan van Dis en Gerrit Komrij geven poëzieles. Voor en met het publiek verklaren ze elk één gedicht uit de wereldliteratuur rond het thema dromen en idealen. In het tweede deel van het programma zal jazz-zangeres Denise Jannah één van de gedichten op muziek zetten. Ze doet dat met gebruikmaking van de analyse van Van Dis en Komrij, en laat zich inspireren door reacties uit de zaal. De te behandelen gedichten zijn hier te downloaden.