Inschrijven op de nieuwsbrief

Thomas von der Dunk

Thomas von der Dunk
Thomas von der Dunk

(Soest, 1961) is cultuurhistoricus en publicist. Hij werkte een aantal jaren als onderzoeker aan verschillende universiteiten. Sinds 2002 is hij freelance publicist en politiek commentator. Zijn vaak snoeiharde columns, waarin hij veelvuldig op de man speelt, roepen vaak controverses op. In 2011 kreeg hij opdracht om de Willem Arondéuslezing te geven. Toen bleek dat hij de PVV daarin keihard aanpakte, werd hem gevraagd om enkele passages te schrappen. Von der Dunk wilde dat niet en vervolgens werd de lezing geweigerd. Von der Dunk besloot de lezing toch te houden: er kwamen 1200 toehoorders op af. Hij stelde in zijn rede dat er een nieuw taboe rust op vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, terwijl die juist in deze tijd leerzaam en relevant kunnen zijn. Von der Dunk publiceerde een vijftiental werken over evenzoveel cultuurhistorische onderwerpen, variërend van een Duitse politieke zedenschets van tien eeuwen tot de geschiedenis van de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Thomas von der Dunk

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Thomas von der Dunk: De tekst van mijn leven

    Bij De Kas, voor het theater, is een hangplek voor de rokers. Wat binnen niet mag, mag buiten wel. En daar luisteren ze via de luidsprekers mee naar wat er in De Kas gebeurt. Ze turen door het glas en zien hoe Manon Uphoff en Aleid Truijens schrijvers ontvangen. Elke twintig minuten weer iemand anders. Nu is de beurt aan cultuurfilosoof Thomas von de Dunk. Hij kreeg van het festival de vraag wat voor hem de tekst van zijn leven is. Welk gedicht, welk romanfragment? Hij weet het niet. Er is zoveel... Misschien komt hij er vanavond achter. Vraagt u het hem! Nederlandstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    De Derde Kamer

    Derde Kamer-voorzitter Ruben Maes nodigt u uit om te debatteren, te interrumperen en amendementen in te dienen. Breng met uw inbreng de ware democratie dichterbij. Al is het maar voor één avond. Vijf deelnemers brengen het debat voor u op stoom: filosoof Maxim Februari opent met een column over het begrip 'burger'. Daarna gaan cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, journalist Paul van der Gaag en schrijvers Christine Otten en David Van Reybrouck een discussie met u aan. Nederlandstalig.