Inschrijven op de nieuwsbrief

Tariq Ramadan

Tariq Ramadan tijdens Het Onbehagen van het Oosten, in Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Tariq Ramadan tijdens Het Onbehagen van het Oosten, in Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Zwitserland, 1962) wordt door Time Magazine genoemd op een lijst van 100 mensen van wie wordt aangenomen dat zij belangrijke vernieuwers zullen zijn voor de 21e eeuw. Ramadan schreef meer dan 20 boeken, de meest recente zijn To be a European Muslim en Western Muslims and the Future of Islam. Ramadan is omstreden. Sommigen zien hem als een bruggenbouwer tussen Oost en West. Anderen beschouwen hem als een gevaarlijke prediker die moslim jongeren in de Franse voorsteden aanzet tot fundamentalisme. Zelf bestrijdt hij deze beschuldigingen ten stelligste. Het feit dat zijn grootvader de oprichter was van de Muslim Brotherhood en dat hij het stenigen van vrouwen niet categorisch veroordeelt maar slechts pleit voor een moratorium tegen steniging, helpen daarbij niet. Recentelijk werd hem een visum tot de Verenigde Staten geweigerd.
WN 2005

Archief beschikbaar voor: Tariq Ramadan

 • Winternachten 2005

  Het Onbehagen van het Oosten

  Met: Eddin Khoo, Farid Esack, Michaël Zeeman, Olivier Roy, Paul Scheffer, Tariq Ramadan

  Vijf panelleden gingen onder leiding van publicist Michaël Zeeman een discussie aan over situatie van wederzijds wantrouwen tussen Oost en West. Waar komt dat onbehagen vandaan? Zijn de anti-westerse sentimenten zoals die nu voelbaar zijn, specifiek van deze tijd of gaan ze veel verder terug in de geschiedenis? Hoe ontwikkelt zich de Islam in Europa?

  Met Tariq Ramadan, omstreden filosoof uit Zwitserland, auteur van To be a European Muslim met een enorme aanhang onder jonge moslims in de Franse voorsteden; Paul Scheffer, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek en publicist op het gebied van de multiculturele samenleving in Nederland en de rest van Europa; de Maleisische schrijver, dichter en uitgever Eddin Khoo; Farid Esack, moslim geleerde uit Zuid Afrika en voormalig anti-apartheidsstrijder, en Olivier Roy, islamkenner uit Frankrijk en auteur van het recentelijk verschenen De globalisering van de islam.

  De middag opende met een inleiding door Michaël Zeeman, en eindigde met een discussie met het publiek.

  Engelstalig.

  Luister op deze pagina naar de geluidsopnames van het eerste en het tweede deel van het debat.