Inschrijven op de nieuwsbrief

Sybrand van Haersma Buma

Sybrand van Haersma Buma - foto
Sybrand van Haersma Buma - foto

(Workum, 1965) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds mei 2002 is hij lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Hij was beleidsmedewerker justitie en plaatsvervangend ambtelijk secretaris van de CDA Tweede Kamerfractie. In de Tweede Kamer houdt hij zich onder meer bezig met justitie en binnenlandse zaken. Het is zijn ambitie om in de Tweede Kamer bij te dragen aan een veilige en betrokken samenleving, waarin mensen respect hebben voor elkaar en waar mensen verantwoordelijkheid nemen.

Archief beschikbaar voor: Sybrand van Haersma Buma

 • Winternachten 2006

  Ik capituleer - debat over bedreiging, solidariteit en zelfcensuur in kunst en journalistiek

  Met: Afshin Ellian, Bas Heijne, Breyten Breytenbach, Maxim Februari, Michaël Zeeman, Sybrand van Haersma Buma

  De vrijheid van meningsuiting in Nederland staat onder druk. Vrijwel iedere kunstenaar of journalist die in de afgelopen jaren in het nieuws is gekomen vanwege bedreiging, heeft gecapituleerd. Van toneelregisseur Johan Doesburg (Fassbinders Het Vuil, de Stad en de Dood, 1987) tot Hasna el Maroudi (columniste NRC Handelsblad, 2005).

  Steeds werden twee zaken bedreigd: de persoon in kwestie, die een veilig heenkomen zocht, en de vrije meningsuiting, die na een golf van publieke verontwaardiging in de steek werd gelaten. Wachtend op het volgende incident. Afshin Ellian, jurist, dichter en columnist van NRC Handelsblad, opende het programma met een manifest waarin hij een opriep tot het tonen van burgermoed. Er volgde een debat met Sybrand van Haersma Buma (woordvoerder justitie van de CDA Tweede Kamerfractie), Bas Heijne (schrijver) en Marjolijn Februari (filosoof, jurist en schrijver). De Nederlandse situatie werd in een internationaal perspectief geplaatst door de Zuid-Afrikaanse dichter en voormalig anti-apartheidsactivist Breyten Breytenbach. De eerder aangekondigde deelnemer Joesoef Isak, uitgever, journalist en voorvechter van het vrije woord in Indonesië, kon wegens ziekte niet naar Nederland komen. Michaël Zeeman heeft het debat geleid.
  Nederlandstalig.