Inschrijven op de nieuwsbrief

Surianto

Surianto - foto Serge Ligtenberg 2000
Surianto - foto Serge Ligtenberg 2000

(ps. Jozef Ramin Hardjoprajitno, Désa Lasmborek, Suriname, 1937, overleden op 17 maart 2006) werkte als ambtenaar bij onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Surianto's vader werd geboren op Java en behoorde tot de voorlaatste groep Javaanse immigranten in Suriname. Zijn grootouders van moeders zijde waren al eerder naar Suriname gekomen. Surianto was sterk georiënteerd op Indonesië en was corresponderend lid van de schrijversgroep Sangar Sastra Triwida op Oost-Java. Hij schreef zijn gedichten niet zonder meer in het Surinaams-Javaans, maar in 'een blend, een vermenging tussen Surinaams-Javaans en het Javaans van Midden- en Oost-Java.' In 1986 verscheen het tweetalige Aruming melathi / De geur van melatie, de eerste bundel in Suriname met Javaanse gedichten. Daarna volgden 'Tetesing bun adi/Edele dauwdruppels' (1990), 'Reruntungan/Hand in hand' (Jakarta, 2000/'01) en 'Wis mbalik ombak/Het roer omgegooid' (2002). Van hetzelfde jaar is ook de cd 'Sabar/Geduld' met twaalf door Surianto geselecteerde tweetalige gedichten.

(WN2001)

Archief beschikbaar voor: Surianto

 • Indonesië 2001

  Jakarta en Yogyakarta

  Met: Gibi Bacilio, Loit Sôls, Mustafa Stitou, Surianto

  Onder de titel 'Winternachten overzee' bracht het Haagse literatuurfestival Winternachten dichters uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland naar Indonesië. Vier dichters reisden van 24 april tot 1 mei 2001 naar Jakarta en Yogyakarta voor optredens in o.a. het festival JIPR (Jakarta International Poetry Reading). Het was voor het eerst dat het festival Winternachten zich buiten Nederland presenteerde. Het was op verzoek van de Javaanse schrijvers Goenawan Mohamad en Ayu Utami dat Winternachten zijn activiteiten uitbreidde naar Indonesië. Winternachten is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor schrijvers uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen, Indonesië en Nederland. Steeds vaker kreeg het festival het verzoek om die ontmoeting ook in de andere landen te laten plaatsvinden. Dat gebeurde nu voor het eerst in Indonesië; de voorbereidingen voor een soorgelijke evenementen in Zuid-Afrika en op Aruba en de Nederlandse Antillen zijn in gang. Winternachten maakte in overleg met de Indonesische partners de keus voor de dichters Mustafa Stitou (Nederland), Loit Sôls (Zuid-Afrika), Gibi Bacilio (Curaçao) en Surianto (Suriname). De optredens vonden plaats in het festival JIPR (26 t/m 28 april, Theater Utan Kayu, Jakarta), de Universitas Indonesia (26 april, Depok, Jakarta) en in Yogyakarta (30 april en 1 mei).

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  Javaanse poëzie uit Suriname en Nederland

  De Surinamer Surianto koos ervoor om in het Javaans te dichten, de taal van het land van herkomst van zijn ouders. Hij ontmoette Hersri, Javaans dichter in Nederland. Een gesprek o.l.v. Michiel van Kempen.