Inschrijven op de nieuwsbrief

Stephan Sanders

Stephan Sanders
Stephan Sanders

(Haarlem, 1961) is columnist, presentator, essayist en schrijver. In 2015 kwam hij voor de tweede keer uit de kast: hij erkende publiekelijk dat hij in God gelooft, hoewel dat in zijn intellectuele omgeving not done is. Sinds medio 2016 is hij vaste columnist bij de Volkskrant. In zijn boek Zon, zee en oorlog uit 2007 beschrijft hij ervaringen in o.a. Kaapstad waar hij erachter kwam dat zijn biologische vader Zuid-Afrikaans was. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. Hij schreef verhalen- en essaybundels, romans, journalistieke werken en was in 2010 'writer in residence' in Almere wat leidde tot het boek Iets meer dan een Seizoen (2013).

(WIN 2017)

Archief beschikbaar voor: Stephan Sanders

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

    De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

    Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

    Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

    De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).

  • Bas Heijne & Stephan Sanders

    Bas Heijne & Stephan Sanders

    Met: Bas Heijne, Raj Mohan, Stephan Sanders

    We hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars

    Ze voerden een felle strijd tegen ongelijkheid, onderdrukking en haat: Nelson Mandela, Martin Luther King en Gandhi. Naar aanleiding van een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef Bas Heijne een bevlogen essay over deze strijders tegen apartheid, racisme en antikolonialisme. In zijn essay Wereldverbeteraars staat de filosofie van deze drie helden centraal. Volgens Heijne beschouwen we hun gedachtengoed vaak als vanzelfsprekend; maar waren hun ideeën over humanisme, de kracht van liefde en hoe zij vanuit compassie, niet vanuit haat, de ongelijkheid en onrecht wisten te bestrijden pas echt radicaal.

    Op donderdag 14 december 2017 was Bas Heijne samen met schrijver en columnist Stephan Sanders te gast bij B-Unlimited. Voor De Groene Amsterdammer schreef Sanders een recensie over Wereldverbeteraars. Op ons podium in de bibliotheek vertelde Heijne over zijn boek en ging erover met Sanders in gesprek. Ook was er ruimte voor vragen van het publiek.

    Deze laatste avond van B-Unlimited in 2017 sloten we extra feestelijk af met een bijzondere muzikale bijdrage van Raj Mohan, de bedenker van Sarnami-Bhojpuri geet and pop.

    Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited).
    Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

    B-Unlimited: Bas Heijne & Stephan Sanders

    We hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars
    Muziek: Raj Mohan
    donderdag 14 december

    zaal open 20.00 uur
    aanvang: 20.30 uur
    Centrale Bibliotheek, Studio B
    Spui 68 Den Haag

    Tijdens het Winternachten Festival 2018 (18 – 21 januari) leidden Bas Heijne en Stephan Sanders gesprekken met internationale schrijvers rondom het festivalthema We the People – over het verlangen naar een daadkrachtig wij-gevoel. Kijk voor meer informatie op www.writersunlimited.nl

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Het is hier geen Amerika (part 2)

    De onverwachte verkiezing van zakenman Donald Trump tot president van de Verenigde Staten wordt op deze vrijdag 20 januari bezegeld in Washington. De keuze voor Trump wordt vooral gezien als een teken van weerzin van de burgers tegen de zittende politieke elite en een breed gedeeld onbehagen onder de Amerikaanse bevolking. Is Amerika ons voorland, komt de kiezer ook in opstand tegen de zittende politieke elite hier? In Europa vinden in 2017 belangrijke nationale verkiezingen plaats in Nederland, Frankrijk en Duitsland; als eerste gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. Staat ons een verrassing te wachten?
    In Het is hier geen Amerika vergelijken schrijvers en journalisten de Verenigde Staten en Nederland onder kundige leiding van Stephan Sanders. Margriet Oostveen schreef vanuit de VS in NRC Handelsblad over het dagelijks leven van Amerikanen; tegenwoordig doet ze dat vanuit Nederland in de Volkskrant over de Nederlanders. Bas Heijne plaatst het onbehagen in een bredere culturele context; Ian Buruma, burger en kenner van beide landen vergelijkt, Arnon Grunberg reflecteert op wat hij in de straten van New York en Den Haag ziet en hoort. Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night sluiten af met een flonkerend optreden.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    This Is Not America (part 1)

    Late Night Show over het Amerika dat scheurt aan vele kanten, van de slinkende middenklasse, van tegenstellingen tussen blank en zwart, van hoopvolle nieuwe immigranten een verbitterde geraakte witte onderklasse. Het Amerika van de grote aanhang van Donald Trump. De Amerikaanse bestseller-auteur Colson Whithehead, de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, de Nederlandse schrijver Christine Otten en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma gaan over Amerika in het tijdperk van president Trump met elkaar in gesprek onder leiding van Stephan Sanders. Spoken Beat Night geeft een jazzy muzikale vertolking van het verhaal van Amerika.

  • Brainwash 2016

    Writers Unlimited in Brainwash 2016: De Tekst van Mijn Leven

    Met: Andrew Solomon, Ignaas Devisch, Jan Drost, Simon(e) van Saarloos, Stephan Sanders, Tamar de Waal, Thijs Lijster, Tom Chatfield

    Writers Unlimited nam deel aan de eerste Haagse editie van het Brainwash festival. In de Koning Willem foyer in de Koninklijke Schouwburg presenteerden we tussen 20.00 uur en 23.00 uur 'De tekst van mijn leven'. Stephan Sanders interviewde schrijvers en filosofen die te gast waren op het festival. Zij droegen hun favoriete teksten voor en lichtten toe waarom deze tekst, dit gedicht, romanfragment of deze songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel riep die tekst nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de gasten in gesprek ging.

  • Winternachten 2010 – Winternachten 1

    Ek praat jullie taal

    De nieuwe generatie dichters draagt voor uit eigen werk en praaten met Stephan Sanders over hun taal en poëzie. Ronelda Kamfer dicht in het Afrikaans. Staat die taal in haar land nog altijd symbool voor de taal van het Apartheidsregime? Is het Afrikaans de schuld voorbij, of ligt er hier voor jonge Afrikaanse dichters zoals zij nog een taak? Alfred Schaffer, zoon van een Arubaanse moeder en een Limburgse vader, dicht in het Nederlands en woonde geruime tijd in Zuid-Afrika. Hagar Peeters legt in haar poëzie moderne varianten van onderdrukking in Nederland bloot. Hoe kijken deze drie jonge dichters aan tegen de schuld of onschuld van de taal waarin ze dichten? En hoe verhoudt die taal zich tot de werkelijkheid die ze in hun poëzie willen vangen?
    NL/Afrikaans

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Zedenpreek: Stephan Sanders

    Stephan Sanders gaf ons in zijn zedenpreek over de Staat van Lust en Liefde in ons Land een beeld van het sexleven in de homo-scene.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Seks op papier

    'De liefste Blue-Band reclame die ik ooit gehoord heb', zo reageerde Stephan Sanders op de seks-scène die Ronald Giphart voorlas uit zijn werk. 'Seks van mannen boven de veertig, dat vind ik walgelijk', stelde Giphart. Een eigenzinnige moraal wat de grenzen van geweld en liefde aangaat, houdt ook Manon Uphoff er op na. Drie trendsetters over seks op papier bij elkaar.