Stefanie Parisius-Sewotaroeno
(Suriname, 1993) is een Surinaamse schrijver van Javaanse komaf die voornamelijk doet aan dichtkunst. Zij groeide op in De Hulp, Commewijne en laat zich inspireren door cultuur, natuur en maatschappelijke kwesties. In 2016 won ze de Write Now! Publieksprijs, in 2022 was zij participant van Vrystaat Kunstefees in Zuid-Afrika en in 2023 stond een van haar gedichten in de tentoonstelling Famiri Familie van Stadsarchief Amsterdam en Nationaal Archief Suriname. Stefanie werkt momenteel aan haar debuut. Ze is een van de achttien Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten die zich voor de reeks Oude werken, jonge schrijvers laten inspireren door werken uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Als onderdeel van het Writers Unlimited festival dragen deze auteurs op vrijdagavond 24 januari 2025 hun werk live voor op zaal in Het Mauritshuis.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Stefanie Parisius-Sewotaroeno
-
BRADA: theatervoorstelling over vrijheidsstrijd in Suriname
Met: Stefanie Parisius-Sewotaroeno, XILLAN
Theatergezelschap LUSU speelt BRADA, een meeslepende voorstelling over vrijheid en rechtvaardigheid door de ogen van Javaans-Surinaamse vrijheidsstrijders. Vijf vrienden nemen je mee naar de turbulente jaren '70 en '80 in Suriname, een tijd van verandering en onafhankelijkheid.
In samenwerking met Writers Unlimited is voorafgaand aan BRADA vanaf 19:30 uur in de foyer van Theater De Vaillant een gratis voorprogramma te zien met optredens van alternative R&B muzikant XILLAN en, uit Suriname, van dichter Stefanie Parisius-Sewotaroeno.
De multidisciplinaire voorstelling BRADA toont de impact van eeuwenlange onderdrukking en persoonlijke verhalen van Surinamers die strijden voor vrijheid, met humor, muziek, dans en confrontaties. BRADA is een liefdesbrief aan de oudere generatie en biedt inzicht in overlevingsmechanismen en vergeten vrijheidsstrijders.
LUSU maakt theaterbelevenissen voor de tiktok-generatie. Snelle, maatschappelijke, prikkelende scènes gemixt met zelfgeschreven alternatieve pop, R&B en rap, intieme visuals, verhalend en verbindend eten. LUSU snijdt moeilijke en onbesproken onderwerpen op een persoonlijke manier aan en weet deze met humor en lichtheid te brengen. LUSU maakt niet-westerse storytelling op een moderne manier toegankelijk voor een breed publiek. LUSU staat onder artistieke leiding van Dewi Kasmo en is door haar in 2016 opgericht uit de noodzaak om een plek te maken die ze nog niet gevonden had in de bestaande theaterwereld.
XILLAN (1993, Paramaribo) groeide met zijn tweelingbroer Jeangu op in Suriname en kwam in 2016 naar Nederland om aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam te studeren. Hij ontwikkelde zich tot succesvolle singer-songwriter van alternatieve R&B, verhalenverteller en schrijver. De muziek van XILLAN biedt een dichterlijke kijk op de wereld en op zijn meervoudige culturele achtergrond. Vergelijkbaar met artiesten als Omar Apollo, Steve Lacy en Daniel Caesar ontstaat een uniek geluid dat de huidige tijden reflecteert. In 2022 brengt XILLAN zijn debuut EP Crowning Gods uit; begin 2025 verschijnt zijn eerste roman: Mensen als zonnen en mensen als manen verhaalt over opgroeien als Zwarte queer jongen in Suriname en over de invloed van noties van mannelijkheid op een individueel leven. Naast de roman werkt XILLAN aan een theatervoorstelling en een nieuw muziekalbum. Hij is op zondag 26 januari 2025 een van de artiesten die optreden in de Writers Unlimited jubileumshow Playing with Fire in Amare.
Stefanie Parisius-Sewotaroeno (Suriname, 1993) is een schrijver van Javaanse komaf die voornamelijk doet aan dichtkunst. Zij groeide op in De Hulp, Commewijne en laat zich inspireren door cultuur, natuur en maatschappelijke kwesties. In 2016 won ze de Write Now! Publieksprijs, in 2022 was zij participant van Vrystaat Kunstefees in Zuid-Afrika en in 2023 stond een van haar gedichten in de tentoonstelling Famiri Familie van Stadsarchief Amsterdam en Nationaal Archief Suriname. Stefanie werkt momenteel aan haar debuut. Ze is een van de achttien Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten die zich voor de reeks Oude werken, jonge schrijvers laten inspireren door werken uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Als onderdeel van het Writers Unlimited festival dragen deze auteurs op vrijdagavond 24 januari 2025 hun werk live voor op zaal in Het Mauritshuis.
CREDITS BRADATekst: Dewi Kasmo
Choreografie: Rudolf Doelasan
Spel: Dewi Kasmo, Rudolf Doelasan, Gianluca Koeswanto, Santhino Piqué, Tyler Koudijzer, RyanTino Troenokarso, Gilbert Madnoersan
Compositie en muziek: Nina Giampaolo
Kostuum- en decorontwerp: Maite Prince
Kostuum (uitvoering): Lisa Maartense
Decor (uitvoering): Einstein Design
Dramaturgie: Mathieu Charles
Eindregie: Samora Bergtop
Regieassistent: Lindsey Soetodrono
Techniek: Youri Wezenaar, Robert Jan Schmidt
Videografie: Gilbert Madnoersan
Fotografie: Michelle Urbiztondo, Jaap Kroon
-
Oude werken, jonge schrijvers | Het alternatief
Met: Aska Hayakawa, Dan Afrifa, Emilie Pariel, emma ydiers, Frances Welling, Helen Weeres, HIlde Onis, Jan Wester, L.J. de Brouwer, Lennert De Vroey, Lin An Phoa, Mei-yun Boswinkel, Mieke 'Mik' Schelstraete, Naomi van Kleef, Roan Kasanmonadi, Sad Banana, Stefanie Parisius-Sewotaroeno, Wietse Leenders
In de reeks Oude werken, jonge schrijvers laten achttien Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten die in 2024 deelnamen aan de schrijfresidentie van deBuren zich inspireren door werken uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag.
Rode draad is het thema Het alternatief: de jonge makers keken met oog voor alternatieve geschiedenis naar de eeuwenoude schilderijen en brengen deze tot spreken in korte, krachtige teksten in de eigen artistieke taal. Met gedichten, proza, essays en liedteksten laten ze je de oude werken op een unieke manier beleven.
De jonge makers dragen hun teksten live op zaal voor in het Mauritshuis tijdens het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag op vrijdagavond 24 januari 2025, aanvang 18:30 uur, einde 20:00 uur.
Festivaltip: na afloop wandel je in tien minuten van het Mauritshuis naar Theater aan het Spui. Vanaf 20:00 uur (deuren geopend vanaf 19:00 uur) start daar en in het naastgelegen Filmhuis Den Haag op vijf podia de grote festivalavond Friday Night Unlimited. Kies je eigen route langs de vele voordrachten, gesprekken en performances door vele buitenlandse en Nederlandse auteurs en artiesten.Auteurs Oude werken, jonge schrijvers
Aska Hayakawa, Dan Afrifa, Emilie Pariel, emma ydiers, Frances Welling, Helen Weeres, Hilde Onis, Jan Wester, Lennert De Vroey, Lin An Phoa, L.J. De Brouwer, Mei-yun Boswinkel, Mieke 'Mik' Schelstraete, Naomi van Kleef, Roan Kasanmonadi, Sad Banana, Stefanie Parisius-Sewotaroeno en Wietse Leenders.
Enkele auteurs zijn ook elders in de festivaleditie 2025 te zien en te horen. Stefanie Parisius-Sewotaroeno en zanger XILLAN treden op in het voorprogramma van de theatervoorstelling BRADA over Surinaamse vrijheidsstrijders in Theater De Vaillant (betaal wat je kunt voor een ticket hier). Auteurs L.J. de Brouwer, Naomi van Kleef, Wietse Leenders, Hilde Onis, Helen Weeres en Jan Wester treden zaterdagmiddag 25 januari 2025 op in de foyer van Theater aan het Spui tijdens het Open mic-event van het Haagse dichterscollectief FFÛH (13:00-14:00 uur, toegang gratis).
De teksten van deze 18 auteurs zijn begin december 2024 gepubliceerd in een special van literair tijdschrift De Revisor, geflankeerd door nieuw werk van vijf alumni-schrijfresidenten: Frank Heinen (schrijfresidentie 2013), Alma Mathijsen (schrijfresidentie 2015), Bob Vanden Broeck (schrijfresidentie 2017), Amarylis De Gryse (schrijfresidentie 2019) en Zindzi Tillot Owusu (schrijfresidentie 2023). Bestel hier de speciale uitgave Het alternatief via de site van de Revisor.
De schrijfresidentie van deBuren
Sinds 2012 trekt Vlaams-Nederlands huis deBuren elke zomer met aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen op schrijfresidentie naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken.
De lichting van 2024 brengt in de reeks Oude werken, jonge schrijvers schilderijen uit de 17de eeuwse collectie van museum het Mauritshuis in Den Haag op een unieke wijze tot spreken in kort proza, gedichten en audioverhalen. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend: schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit een kernvraag: wat zie je als je met oog voor Het alternatief, alternatieve geschiedenis, naar deze artefacten kijkt?
Alle teksten van Oude werken, jonge schrijvers worden gepubliceerd in literair tijdschrift De Revisor, en zijn te lezen en te beluisteren in het digitale Magazine van deBuren en op de website van cultuurorganisatie de lage landen.
Vind hier meer informatie over de schrijfresidentie op de site van deBuren.Oude werken, jonge schrijvers wordt georganiseerd door Vlaams-Nederlands huis deBuren in samenwerking met Mauritshuis, De Revisor en Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag.
-
Writers Meeting
Met: Alvina Chamberland, Andrej Koerkov, Asta Olivia Nordenhof, Francis Broekhuijsen, George Abraham, Ilonka Reintjens, Judith Uyterlinde, Maarten van der Graaff, Margot Dijkgraaf, Mikaella Clements, Neeke Scheers, Onjuli Datta, Rešoketšwe Manenzhe, Rosabelle Illes, Stefanie Parisius-Sewotaroeno, Viv Groskop, Yael van der Wouden
De Writers Meeting is een besloten bijeenkomst in Huis van het Boek in Den Haag, speciaal georganiseerd voor en met de internationale auteurs die aan het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival 2024 deelnemen, evenals enkele Nederlandse auteurs en het team van festivalprogrammamakers.
De Writers Meeting begint met een tour de table waarin de deelnemers zichzelf introduceren.
Vervolgens hebben de gesprekken tot doel elkaar te leren kennen, gedachten uit te wisselen over de wereld waarin we leven en de betekenis van literatuur voor onze tijd. On Fire, het thema van deze festivaleditie, is daarbij het motto.
Margot Dijkgraaf, literair criticus, schrijver, curator, interviewer en debathost, leidt het gesprek. Ze geeft het woord aan ieder. Vervolgens heeft ieder de gelegenheid op elkaars observaties te reageren. Host van de Writers Meeting is Barbara den Ouden, Team Coordinator en International Specialist van het Nederlands Letterenfonds.
Het rondetafelgesprek wordt gevolgd door een korte rondleiding door Huis van het Boek en de tentoonstelling Boeken als...., waarin boeken uit de museumcollectie getoond worden naast werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Shani Leseman, An Onghena, Jorge Mendez Blake, en Hans Op De Beeck. De tentoonstelling Boeken als... geeft een beeld van de verschillende rollen die boeken spelen in onze samenleving en in onze persoonlijke levens.
Huis van het Boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, is gevestigd in het voormalige residentie van Baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en is gewijd aan het handgeschreven en gedrukte boek van gisteren en vandaag. Het museum, voor het publiek geopend sinds 1852, bezit een uitgebreide collectie boeken uit alle perioden van de Westerse boekgeschiedenis, beginnend bij Middeleeuwse manuscripten die volledig met de hand zijn geschreven en verlucht. De karakteristieke boekenzaal waar een selectie van deze prachtige werken te zien is, biedt een overzicht van de ontwikkeling van handschrift, vormgeving en decoratie van handgeschreven werken. Het museum organiseert verder tijdelijke tentoonstellingen over het oude en moderne boek.