Inschrijven op de nieuwsbrief

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag - foto Arenda Oomen
Sigrid Kaag - foto Arenda Oomen

(Rijswijk, 1961) is sinds oktober 2017 minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. Van 1994 tot 1997 is zij programmamanager, hoofd donorrelaties van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) in Jeruzalem. Aansluitend werkt zij van 1998-2004 bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève. In de periode 2004-2005 is Kaag senior adviseur van de VN in Khartoum en Nairobi. Ze vervolgt haar loopbaan bij UNICEF, waar ze tussen 2005 en 2010 diverse functies heeft: in New York die van plaatsvervangend directeur programma's en vervolgens kabinetschef, in Amman is ze regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika van de kinderrechtenorganisatie van de VN. Daarna maakt ze de overstap naar de UNDP (VN-ontwikkelingsprogramma) waar ze assistent secretaris-generaal wordt bij het VN ontwikkelingsprogramma in New York. Van oktober 2013 tot september 2014 leidt Kaag, als onder-secretaris generaal van de VN, de missie voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Nadat deze is afgerond wordt ze in 2015 onder-secretaris generaal in Libanon, verantwoordelijk voor alle werkzaamheden van de VN in het land, in casu de uitvoering van VNVR resolutie 1701.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Sigrid Kaag

 • Winternachten 2020

  Opening Night

  Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif

  Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.

  Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!

  Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

  Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.

  De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.

  Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.