Inschrijven op de nieuwsbrief

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh - foto Frank Ruiter
Sholeh Rezazadeh - foto Frank Ruiter

(Iran, 1989) - schrijver, dichter en columnist – krijgt veel bijval en prijzen voor haar eerste roman De hemel is altijd paars (2021): lezers zijn ontroerd door het verhaal over een jonge vrouw die werkt in een kringloopwinkel, verliefd wordt op een muzikant en met liefde en pijn terugdenkt aan haar geboorteland Iran. Rezazadeh, die geneeskunde studeerde, komt in 2015 naar Nederland. Ze publiceert in onder meer NRC, De Gids, Awater, De Poëziekrant en is columnist van Het Financieele Dagblad. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verschijnt in 2023. In dezelfde poëtische stijl als haar eerste roman, vertelt Rezazadeh over een vrouw die haar leven omgooit en van Amsterdam naar Iran reist om zich aan te sluiten bij een nomadenfamilie: een verhaal over verlangen naar rust en ruimte, verteld vanuit het perspectief van een rivier.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Sholeh Rezazadeh

 • Writers Unlimited 2024

  Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag

  Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh

  Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!

  De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.

  De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.

  Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!

  In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.

  Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.

 • Writers Unlimited 2024

  Poëzie en muziek: Sholeh Rezazadeh & Hashem Kabreet in Laak

  Met: Hashem Kabreet, Sholeh Rezazadeh

  Donderdagmiddag 18 januari 2024 was schrijver en dichter Sholeh Rezazadeh in Laak ter gelegenheid van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (18-21 januari). Ze droeg gedichten voor, muzikaal op handpan begeleid door percussionist Hashem Kabreet, in Bibliotheek Laakkwartier, Vadercentrum-ADAM en het VrouwenBuurtLab. Gratis toegankelijk, iedereen was welkom!

  Sholeh Rezazadeh wint in 2019 de El Hizjra-prijs voor haar poëzie en bereikt de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in 2020. Ze schrijft twee prachtige bestseller-romans in het Nederlands: De hemel is altijd paars en Ik ken een berg die op me wacht. Haar boeken, gedichten en spoken word-optredens gaan over familie, identiteit, liefde, migratie en natuur.


  Sholeh en Hashem traden op:
  15:00-15:30 uur in Bibliotheek Laakkwartier, Linnaeusstraat 2
  15:45-16:15 uur in Vadercentrum-ADAM, Jonckbloetplein 24
  16:30-17:00 uur in VrouwenBuurtLab Laak, Van Meursstraat 1

  Sholeh Rezazadeh (Iran, 1989) - schrijver, dichter, performer en columnist – krijgt veel bijval en prijzen voor haar eerste roman De hemel is altijd paars (2021): lezers zijn ontroerd door het verhaal over een jonge vrouw die werkt in een kringloopwinkel, verliefd wordt op een muzikant en met liefde en pijn terugdenkt aan haar geboorteland Iran. Rezazadeh, die geneeskunde studeerde, komt in 2015 naar Nederland. Ze publiceert in onder meer NRC, De Gids, Awater, De Poëziekrant en is columnist van Het Financieele Dagblad.

  Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verschijnt in 2023. In dezelfde poëtische stijl als haar eerste roman, vertelt Rezazadeh over een vrouw die haar leven omgooit en van Amsterdam naar Iran reist om zich aan te sluiten bij een nomadenfamilie: een verhaal over verlangen naar rust en ruimte, verteld vanuit het perspectief van een rivier.

  Hashem Kabreet is percussionist, trainer en workshopleider. Hij speelt op oriëntaalse en wereld-slagwerkinstrumenten (frame drum, darbouka, djembe, cajon, handpan) in bands als Étoiles Électriques en HAN Here & Now, in uiteenlopende muziekstijlen. Voor organisaties als Sounds of Change, Raw Resonance, Art Root Collective, Orchestre Partout en Fort van de Verbeelding leidt hij muziekworkshops en creatieve trainingen.

  Organisatie: Laaktheater en Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag.

  Festivaltip: Sholeh Rezazadeh en Hashem Kabreet traden ook op tijdens de Opening Night (18 januari, Theater aan het Spui); verder trad Sholeh op tijdens de grote festivalavond Friday Night Unlimited (19 januari) waar je zelf je route koos langs zo'n twintig progamma's op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag).

  Van 18 tot en met 21 januari 2024 was het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Sholeh Rezazadeh

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

  Sholeh Rezazadeh koos de roman Demian. De geschiedenis van Emil Sinclairs jeugd (1919) van Herman Hesse.