Inschrijven op de nieuwsbrief

Sevtap Baycili

Sevtap Baycili tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Sevtap Baycili tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(1968, Istanbul,Turkije) studeerde Filosofie aan de universiteit in Istanbul en specialiseerde zich in het werk van Wittgenstein. In 1991 verhuisde ze naar Nederland. Baycili schreef hier het theaterdrieluik Reductio ad absurdum. Het eerste deel, Doek, is door Maatschappij Discordia uitgevoerd als voorleesproject. Baycili debuteerde als romanschrijver met De Markov-keten. Verder verscheen van haar de internetcolumn Kip en ei zonder kop voor Intermediair. In 1999 verscheen de satire De nachtmerrie van de allochtoon. Hierin wordt op vermakelijke wijze beschreven hoe autochtone en allochtone Nederlanders met elkaar omgaan.
WN 2002

Archief beschikbaar voor: Sevtap Baycili

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    Turkije-Nederland - live op VPRO De Avonden

    Hoe beïnvloedt een gemengde of gedeelde identiteit het schrijverschap? Hoe laat de Turkse cultuur zich in Europa over het voetlicht brengen? Onder andere deze vragen zal gespreksleider Wim Brands stellen aan drie Turks-Nederlandse schrijvers: de debutant Mesut Balik, thriller-schrijver Sadik Yemni en schrijfster Sevtap Baycili. Gesprek en voordracht uit Turks Nederland in een live radio-uitzending van VPRO's 'De Avonden'. Met muziek van Jan Klug.

  • Winternachten 2003 – Winternacht 1

    Donderpreek: Sevtap Baycili

    Als geen ander weet de Turks/Nederlandse schrijfster Sevtap Baylici een beeld van het multiculturele Nederlands te geven. In haar boek De nachtmerrie van de allochtoon beschrijft ze op vermakelijke wijze hoe autochtone en allochtone Nederlanders met elkaar omgaan. Ze hield een donderpeek voor Nederland: 'Ik kan toch niks hebben om over te preken? Jullie hebben het prachtig geregeld hier. Alles is in orde! (...) Is het echt waar dat jullie niet meer weten wat jullie willen? Waarom zouden jullie anders een Turkse vrouw, een moslim uitnodigen voor een donderpreek?'