Inschrijven op de nieuwsbrief

Sasha Marianna Salzmann

Sasha Marianna Salzmann - foto: Heike Steinweg
Sasha Marianna Salzmann - foto: Heike Steinweg

(Rusland, 1985) is toneelschrijver, essayist, dramaturg en romanschrijver met Russische, Joodse en Oekraïense wortels die studeerde. woont en werkt in Duitsland waar ze verbonden zijn aan het Maxim Gorki Theater in Berlijn. Hun briljante debuutroman Außer sich (in Nederland in 2018 verschenen onder de titel Buiten mezelf), vertaald in zestien talen, werd in 2017 bekroond met meerdere prijzen. Im Menschen muss alles herrlich sein (2021, in 2022 in Nederland gepubliceerd als Alles moet mooi zijn aan de mens) is recent bekroond met de Preis der Literaturhäuser en staat op nummer vijf in de toptien beste boeken 2022 van Het Parool. Het is een ontnuchterend portret van een periode van omwenteling: van perestrojka naar het huidige Duitsland, en tegelijk een familieroman over verlies in de levens van krachtige vrouwenfiguren.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Sasha Marianna Salzmann

 • Winternachten 2023

  Literaire focus: Oekraïne

  Met: Aleksandr Skorobogatov, Franka Hummels, Oleg Lysenko, Sasha Marianna Salzmann, Simone Peek, Stanislav Aseyev

  Ruim een jaar na de Russische invasie in Oekraïne maken we met auteurs uit Oekraïne en auteurs met een post-sovjet achtergrond een balans op en zoeken antwoorden op vragen over de rol van schrijf- en dichtkunst in tijden van oorlog. Virtuoos accordeonist Oleg Lysenko speelt enkele muzikale bijdragen.

  Hoe leg je verslag van een invasie die nog niet voorbij is? Wat kunnen fictie en poëzie betekenen voor een natie waarvan de soevereiniteit bedreigd wordt?

  Oekraïne was lang een blinde vlek in onze West-Europese gedachten en staat nu in de volle spotlight. Met een sneltreinvaart leren we vanalles over het land. Wat zeggen vooraanstaande auteurs als Stanislav Aseyev en Sasha Marianna Salzmann en andere schrijvers die dit gebied al hun hele leven kennen, beschrijven of bereizen eigenlijk over Oekraïne? Wat voegt literatuur en poëzie toe aan het verhaal over Oekraïne en de omringende landen?

  Deze Winternachten festivalavond begint om 19:30 uur in de theaterfoyer met enkele korte optredens. Het programma gaat vervolgens verder in Zaal 1 en opent daar, in samenwerking met PEN Nederland, met "De lege stoel", symbool voor de schrijvers die zich niet kunnen uitspreken of publiceren omdat ze gevangen zijn gezet, .

  Dit programma is ontwikkeld door schrijver Lisa Weeda, die in haar romandebuut Aleksandra een portret schreef van haar Oekraïense familie.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Kom 12 maart in Theater aan het Spui ook naar het Winternachten festival-middagprogramma The World According to Cusk, aanvang 14:30 uur.