Inschrijven op de nieuwsbrief

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel - foto Marieke van der Velden
Sanneke van Hassel - foto Marieke van der Velden

(Rotterdam, 1971) schreef twee verhalenbundels voor ze in 2010 debuteerde met de roman Nest. Zowel in haar roman als in haar verhalenbundels beschrijft Van Hassel mensen die moeite hebben om grip te krijgen op hun leven. In haar eerste verhalenbundel IJsregen (2005) binden de personages ook steeds weer de strijd aan met iets wat groter is dan zijzelf. Haar tweede verhalenbundel Witte Veder uit 2007 bevat opnieuw 14 verhalen over mensen die worstelen met het leven. Dit boek kwam op de longlist van de Gouden Uil. In 2008 won ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs en in 2013 kreeg ze de Anna Blaman-prijs toegekend. In 2011 schreef ze korte monologen die te horen waren in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. In 2012 verscheen haar derde verhalenbundel Ezels en een bloemlezing van korte verhalen: Naar de stad, die zij samenstelde met Annelies Verbeke. Van Hassel studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis en was van 1996-2006 dramaturge bij toneelgezelschap 't Barre Land.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Sanneke van Hassel

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Tirade tegen een veeleisend kind

  Tirade nummer drie, rechtstreeks uit het 450ste nummer van het literaire tijdschrift, afgestoken vanaf de zeepkist door Sanneke van Hassel: een tirade tegen een veeleisend kind.

 • Winternachten 2011

  NRC Leesclub Live

  Met: Elsbeth Etty, Frits Abrahams, Pieter Steinz, Sanneke van Hassel

  In deze zesde aflevering van de succesvolle serie NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Frits Abrahams en schrijfster Sanneke van Hassel  met elkaar en met het publiek over Murakami's bundel korte verhalen Blinde wilg, slapende vrouw. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.

  De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft een uitgesproken lezerspubliek. Zijn grote schare fans kan geen kritisch woord over hem velen. Zijn critici vinden hem zwaar overschat. Nu de vertaling van zijn trilogie 1q84 deel voor deel verschijnt, is die discussie weer opgelaaid. De persoonlijk getoonzette, maar erg kritische recensie van Pieter Steinz in NRC Handelsblad bijvoorbeeld riep erg teleurgestelde reacties op. Hoogste tijd om de vraag te stellen: is Murakami bij leven al een klassieker, of wordt het tijd dat de fans de schellen van de ogen genomen wordt? Nederlandstalig.

  Lees het boek en discussieer mee! Murakami's verhalenbundel is te bestellen via de webshop van NRC Handelsblad.