Inschrijven op de nieuwsbrief

Sanem Kalfa

Sanem Kalfa - Winternachten 2022 - fotograaf: Mehmet Salih Mulayim
Sanem Kalfa - Winternachten 2022 - fotograaf: Mehmet Salih Mulayim

Sanem Kalfa is een jazz-zanger, improvisator, componist en cellist uit Amsterdam. Ze werd geboren in Trabzon, een stad aan de Zwarte Zee in het noordoosten van Turkije. Kalfa verenigt zowel haar achtergrond als celliste - het instrument waarmee ze haar muzikale opleiding begon - en de enorme woordenschat die ze door de jaren heen als zangeres en improvisator heeft ontwikkeld. Het resultaat is een uniek geluid dat de diversiteit van Kalfa's muzikale visie tot uitdrukking brengt. Sanem Kalfa staat bekend om haar breed ontwikkelde stem, en haar krachtige mix van emoties. In haar zangcarrière won ze verschillende prijzen, waaronder de 1e prijs Shure Montreux Jazz Vocal Competition. In 2014 bracht ze haar debuutalbum "Nehir" uit. Ze bracht haar tweede album "DANCE" uit als duo met George Dumitriu in mei 2018. Haar laatste album met George Dumitriu en Joachim Badenhorst, "Black Sea Songs", werd uitgebracht in 2021. Ze leverde een muzikale bijdrage aan meer dan 10 andere releases, en ze trad op op vele belangrijke festivals en podia in Nederland en Europa.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Sanem Kalfa

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Wat zullen ze zeggen, Meltem?

    Over literatuur, poëzie, feminisme en geweld - met Müesser Yeniay, Çiler İlhan, Sanem Kalfa, Meltem Halaceli & Canan Marasligil (moderator)

    In Wat zullen ze zeggen, Meltem? gingen Meltem Halaceli, Müesser Yeniay en Çiler İlhan in gesprek over wat literatuur en poëzie kunnen betekenen voor het bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen. Eerder begon Winternachten-programmamaker Meltem Halaceli al een podcastreeks over deze onderwerpen, waarin dit live programma uiteindelijk ook verwerkt werd. Wereldwijd is het partnergeweld jegens vrouwen en LGBT-groepen gestegen en is femicide een groeiend probleem. Geraakt door deze realiteit ging Meltem Halaceli op zoek naar de feministische waarden in haar familie en maakte er een podcast over. Haar moeders ogen werden geopend door romans en poëzie van Turkse, Russische en Amerikaanse auteurs die over de ongelijkwaardige positie van de vrouw schreven. Meltem ging in haar podcast ook in gesprek met schrijvers, dichters en experts en vroeg hen hoe zij hun literatuur en kennis inzetten om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken.

    In Wat zullen ze zeggen - live ontmoetten we allereerst de Turkse dichter Müesser Yeniay, die een aantal nieuwe gedichten ten gehore bracht. In de inleiding van haar laatste dichtbundel Sevgiliyle Daimi Konuşma (Eeuwig gesprek met de geliefde) schrijft ze: 'Voor veel vrouwen in het oosten is het gedicht de enige plek waar ze bestaat.' Wat betekent dit voor haar poëzie? De tweede gast Çiler İlhan, die in 2017 van Turkije naar Nederland verhuisde, sprak over haar nieuwste roman Nişan Evi (Engagement House) waarin vrouwen worden beschouwd als commercieel object, een lichaam en verder niets. Ilhans eerdere boek Sürgün (Verbannen) werd bekroond met de EU Literatuurprijs en is in twintig talen vertaald. Jazz-zangeres Sanem Kalfa omlijstte het gesprek met muziek. Het gesprek vond plaats onder leiding van Canan Marasligil, vertaler en schrijver.

    Dit programma werd afgesloten met een vertoning van het Writers' Monument. Zoals elk jaar maakte Het Theater van de Verkeerde Beslissing ook dit jaar een actueel 'digitaal monument' voor de journalisten en schrijvers die vermoord zijn. Het monument was te zien tijdens de opening van Winternachten, om samen stil te staan, ons te bezinnen en ons te realiseren hoeveel mensen wereldwijd hun leven opofferen simpelweg door de pen te hanteren en de waarheid te willen vertellen.

    Voertaal: Engels.