Sams
(Sint Eustasius, 1955) is zanger, componist, percussionist en ngonispeler. Aanvankelijk speelde en zong hij vooral in reggaebands maar in de jaren tachtig raakte hij in de ban van de djembémuziek. Om zijn techniek te verbeteren ondernam hij regelmatig reizen naar Afrika waar hij in de leer ging bij de grote meesters van de djembé-muziek. Op een van zijn eerste reizen hoorde hij de klanken van de ngoni, en ook dit instrument leerde hij bespelen. De ngoni is een van de oudste snaarinstrumenten van Afrika, gemaakt van een kalebas, een stuk hout en visdraad. Sams richtte vervolgens zijn eigen ngoniband op en legde zich vooral toe op de Afrikaanse muziek. Inmiddels is hij ook weer teruggekeerd naar zijn oude liefde, de reggae. Sams treedt regelmatig op in binnen- en buitenland met Sams Reggaeband en Sams N'goniband. Ook geeft hij workshops djembé op scholen.
Tijdens Winternachten 2009 treedt hij op zaterdagmiddag samen op met zijn broer, bassist Jeffrey Sams, en met het onafscheidelijke steelpan duo Cornel Brown en Leroy James, allen afkomstig van Statia.
Archief beschikbaar voor: Sams
-
VPRO's OVT Live
Met: Cynthia Mc Leod, Gert Oostindie, Gilbert Wawoe, John Jansen van Galen, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Sams, Theo Para
Ook dit jaar sluit VPRO's geschiedenisprogramma OVT het festival af in een live-uitzending vanuit café Dudok. De Surinaamse publicist Theo Para is te gast om te spreken over zijn boek De Schreeuw van Bastion Veere, dat handelt over de geschiedenis van Suriname sinds de decembermoorden van 1982. Er is ook aandacht voor de vorige week overleden eerste president van Suriname, Johan Ferrier, in een gesprek met zijn dochter Cynthia McLeod en John Jansen van Galen. Gilbert Wawoe, oud staatsraad, spreekt samen met historicus Gert Oostindie over de bijzondere status die de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba vanaf oktober in Nederland krijgen. Nelleke Noordervliet spreekt de column uit. Met muziek van zanger en percussionist Victor Sams, afkomstig van Sint Eustatius. Toegang en koffie zijn gratis!
-
How to Bluff Your Way into Saba, Statia and Bonaire
Met: Bòi Antoin, Gilbert Wawoe, Paulette Smit, Ruben Severina, Sams, Wycliffe Smith
Een spoedcursus nieuwe Nederlandse gemeenten! Nog een paar maanden en ons land krijgt er drie Caribische eilanden bij: Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Laat je nu voorlichten over de taal en geschiedenis van deze tropische eilanden door de ingevlogen deskundigen van de eilanden zelf.
Het hoogste punt van Nederland ligt binnenkort niet langer in Limburg, maar op Saba. Nederlandse natuurbeschermers zullen zich moeten gaan bekommeren om koraalriffen. Maar ook de taal en cultuur gaan veranderen. Komen het Papiamentu en het Antilliaans Engels in aanmerking voor dezelfde status als het Fries? Dat valt nog te bezien. Maar in ieder geval kan het geen kwaad als de inwoners van Nederland alvast een paar woorden Papiamentu en Antilliaans Engels gaan leren en basiskennis cultuur en geschiedenis van de nieuwe Nederlandse gemeenten krijgen. Die kans krijgt het publiek tijdens dit programma op Winternachten.Een lichtvoetig programma met een spoedcursus nieuwe talen van Nederland, een inleiding in de literatuur, de volksverhalen en de geschiedenis, en een kennismaking met de muzikale tradities van de drie eilanden. Schrijvers en musici uit Saba, Statia en Bonaire voorzien het publiek van alles dat het moet weten over taal en cultuur van het nieuwe Nederland.
Gilbert Wawoe (oud lid van de Raad van State) was nauw betrokken bij het overgangsproces van de drie eilanden. Hij vertelt over de soms wonderlijke bestuurlijke en juridische problemen die gepaard gingen met deze unieke staatkundige verandering. Kun je de Nederlandse wetten zomaar laten gelden voor (sub)tropische eilanden? Wycliffe Smith, schrijver van Saba, geeft het publiek met verhalen en gedichten een beeld van de cultuur en geschiedenis van Saba en Statia. Schrijver en journalist Bòi Antoin, begaan met het lot van zijn geboorte-eiland Bonaire, vertelt verhalen over de geschiedenis en cultuur van Bonaire. Musicus Victor Sams treedt op met bassist Jeffrey Sams en het onafscheidelijke steelpan duo Cornel Brown en Leroy James, allen afkomstig van Statia. Het programma wordt gepresenteerd door actrice Paulette Smit en Ruben Severina.
-
Winternachtenlezing - Nuruddin Farah
Met: Kristien Hemmerechts, Nuruddin Farah, Sams
'Nuruddin Farah stelt vragen die, eenmaal gesteld, je niet meer met rust laten,' schreef het Amerikaanse weekblad Newsweek over de Somalische auteur. Nuruddin Farah (1945) hield de jaarlijkse Winternachtenlezing, die voor de derde keer werd georganiseerd. Hij sprak over migratie en ballingschap, een onderwerp dat hem al een schrijversleven lang bezig houdt. Schrijfster Kristien Hemmerechts gaf een inleiding op het werk van Farah en ging na de lezing met hem in gesprek. De lezing kunt u hier als pdf dowloaden.
Farah beschrijft dat de situatie van een jonge migrant rond 1970 – die niets liever wilde dan volledig assimileren – pijnlijk verschilt van die van jonge migranten anno nu. Hij stelt in zijn lezing een noodzakelijke vraag over identiteit: wat maakt ons tot wie we zijn? Is dat het land waar we vandaan komen, de taal die we spreken, de cultuur waarin we zijn grootgebracht of het paspoort dat we voeren? Of worden we wie we zijn door een toevallige samenloop van omstandigheden? Farah onderzoekt nauwgezet de vraag wat de Somalische identiteit voor iemand als hemzelf betekent, die in meer dan een half dozijn landen heeft gewoond.
Nuruddin Farah wordt door velen genoemd als de belangrijkste Afrikaanse kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1998 ontving hij de Neustadt International Prize for Literature. Zijn werk is vertaald in 17 talen. Zeven van zijn boeken zijn in het Nederlands verschenen, waaronder Geheimen en Kaarten. De vertaling van Links verschijnt in 2009 bij De Geus. Farah woont momenteel in Kaapstad.Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) schrijft romans, (reis)verhalen, essays en scenario's, waaronder Ann, Een zuil van zout en Taal zonder mij. Ze neemt als publiciste actief deel aan het publieke debat in Vlaanderen en Nederland.
Eerdere sprekers van de Winternachtenlezing waren Elif Shafak (2008) en Pankaj Mishra (2007).Bezoekers van de Winternachtenlezing ontvingen na afloop de Engels/Nederlandse tekstuitgave.
De uitgave is te bestellen voor € 5,- + verzendkosten door een email te sturen met naam en adres naar info@writersunlimited.nl. U krijgt de lezing dan toegestuurd met een factuur van € 5,- plus portokosten.Stichting DOEN ondersteund de Winternachtenlezing 2009 omdat internationale schrijvers hier de mogelijkheid krijgen om hun denkbeelden te delen met hun vakgenoten op het festival en met een divers publiek. Zo ontstaan nieuwe inzichten waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het maatschappelijke debat in Nederland. DOEN ondersteunt de Winternachtenlezing 2009 uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.
-
Wintercafé 4: Je weet niet wat je ziet
Twee wetenschappers over de vraag 'wat is de functie van ons manipulatieve brein?' Psychologe Katinka van der Kooij onderzoekt hoe ons brein de realiteit nonstop vervalst. In haar recent gepubliceerde verhalendebuut Zonder uitgang maakt ze dankbaar gebruik van het voorstellend en invullend vermogen van de mens. Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt schreef in zijn nieuwste boek Kloten van de engel het verhaal 'Koko en Kafka', over het manipuleren van de werkelijkheid in quasiwetenschappelijke dierendocumentaires. Beiden lazen voor uit hun werk en bogen zich over de vraag of we zonder manipulatie kunnen overleven.
-
Wintercafé 3: Metamorfoses
In het programma Metamorfoses kwamen drie auteurs op het podium die allen een handje hebben van transfiguratie en metamorfoses. Gündüz Vassaf (Turkije) liet de stad Istanbul aan het woord. Nury Vittachi (Hongkong) gaf satirische voorbeelden van Oost-West metamorfoses. En de Marokkaanse auteur Youssouf Amine Elalamy vertelde een verhaal waarin de gedaanteverwisselingen over elkaar heen buitelen.
-
Wintercafé 2: Maskerades
Leerlingen van Haagse middelbare scholen déden het gewoon: ze beklommen het podium in het Wintercafé en droegen hun gedichten voor onder de titel Maskerades. Ter voorbereiding kregen ze in de klas dichter Jan Baeke op bezoek, ze lazen en analyseerden poëzie en schaafden aan eigen woorden. Niet alleen Gerrit Komrij was onder de indruk van de dichtende scholieren: het programma onderdeel was één van de hoogtepunten van de vrijdagavond.
-
Wintercafé 1: Herman Koch
Het nieuwe Wintercafé op Winternachten is een goede formule gebleken! Een plek op het festival waar alle ruimte is voor voordracht en korte, informele interviews. Met talloze schrijvers uit binnen- en buitenland. Met muziek, je kon er een glas drinken en de presentatoren zorgden voor een ongedwongen sfeer.
Op vrijdagavond bood het Wintercafé een programma in vier delen.
In deel 1 bracht Herman Koch de stemming er gelijk in: hij schreef speciaal voor het Wintercafé een Korte Geschiedenis van het Bedrog. Hij vertelt hoe hij vanaf zijn vroegste jeugd een fictieve wereld verzon. Soms is het gewoon leuker om te liegen. En wat is schrijven anders dan liegen? Willen we geloven in Kochs leugens? Dit programma kwam tot stand in samenwerking met DeBuren in Brussel, die Kochs verhaal opnam als 'radioboek' en wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.
De zanger, componist en percussionist Victor Sams bespeelde de ngoni. De bijzondere klank van dit oude snaarinstrument uit Afrika, gemaakt van een kalebas, een stuk hout en sim, brengt je in mysterieuze sferen. Hij werd begeleid door Nathan Klumperbeek op akoestische bas.