Inschrijven op de nieuwsbrief

Sami Ben Gharbia

Sami Ben Gharbia - foto Shareconference.net
Sami Ben Gharbia - foto Shareconference.net

(Tunesië, 1967) is een toonaangevende internetactivist die vanuit Nederland de Jasmijnrevolutie in zijn land in gang zette. Hij vluchtte eind jaren negentig naar Nederland. In Friesland werd hij schipper en begon zijn eigen weblog. Samen met andere dissidenten richtte hij in 2004 het Tunesische webportal Nawaat.org op, dat een belangrijke rol speelde bij de omverwerping van president Ben Ali. Toen WikiLeaks eind 2010 begon met het lekken van ambtsberichten van Amerikaanse ambassades, vroeg Ben Gharbia - die Julian Assange kende uit de internationale hackerswereld - om de cables uit Tunis. Via Nawaat.org werden de in het Frans en Arabisch vertaalde 'TuniLeaks' verspreid. Ben Gharbia en Nawaat.org ontvingen prijzen van o.a. Reporters without Borders, The Electronic Frontier Foundation en Index On Censorship. In 2012 ontving hij de Prins Claus Prijs en het tijdschrift Foreign Policy plaatste hem in de Top 100 Global Thinkers. Sami Ben Gharbia woont nu weer in Tunesië waar hij wil bijdragen aan de nieuwe identiteit van zijn land.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Sami Ben Gharbia

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    The Medium and the Message

    De sociale en politieke invloed van de nieuwe media wordt alom geprezen én verguisd. Maar één belofte zien we steeds weer terugkomen: die van de democratisering. Van creatie door 'burgerjournalisten' tot consumptie: het bereiken van elke bewoner van de aardbol. Met elk nieuw medium was er nieuwe hoop op ultieme openheid: bij de uitvinding van telegraaf tot telefoon, van radio tot tv. Maar is er wel echte openheid, of is er steeds opnieuw sprake van een gesloten en gecontroleerd systeem? Een discussie over de droom dat de wereld kan veranderen, mensen in beweging gebracht kunnen worden en de (on)mogelijkheden die het internet daarbij biedt. Engelstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Arab Demons

    Petra Stienen in gesprek met Arabische schrijvers en bloggers. Januari 2011: een omslag in de Arabische wereld. De bevolking verheft haar stem en verjaagt dictators. Maar is de strijd daarmee gestreden? Hoe zit het met de mensen en hun innerlijke demonen? Engelstalig.