Said el Haji
(Marokko, 1976) verhuisde op zijn zesde in het kader van gezinshereniging naar Nederland en groeide op in Berkel-Rodenrijs. Al tijdens zijn studie Nederlands begon hij aan zijn debuut De dagen van Sjaitan, dat in 2000 verscheen. De pers was laaiend enthousiast over deze roman waarin El Haji afrekent met de hypocrisie van de islam waarvan de autoritaire vader de belichaming vormt. Pieter Steinz (NRC Handelsblad) noemde het boek 'de eerste islamitische ontzuilingsroman' en vergeleek hem met Maarten 't Hart. In 2006 volgdeGoddelijke Duivel, waarin een schrijver van Berberse afkomst op zoek gaat naar zijn god. Zijn derde roman, De aankondiging uit 2011 speelt in de eeuw die voorafging aan het ontstaan van de islam. Hoofdpersoon is Moetalieb, de grootvader van de profeet Mohammed. Mekka is in die tijd een tolerante stad aan de rand van de Byzantijnse en Perzische rijken. Het werk van El Haji onderscheidt zich vanwege zijn originele invalshoeken, de prikkelende dilemma's die hij aankaart, de goede ritmiek en bijzondere compositie.
(WU 2012 GR)Archief beschikbaar voor: Said el Haji
-
Schatgravers
De geschiedenis is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. Arthur Japin baseert zich veelal op historische gebeurtenissen of personages. Waar trekt hij in zijn werk de grens tussen feit en verbeelding? En hoe vrij voelt een door de wol geverfd auteur van biografieën zoals Annejet van der Zijl zich om de geschiedenis naar haar hand te zetten? En hoe verdiepte Said el Haji zich voor zijn nieuwe roman in het Mekka van vóór het ontstaan van de islam? Paul van der Gaag leidt het gesprek. Nederlandstalig.
-
Schrijvers dragen voor
Genieten van het werk van de schrijvers voor wie u gekomen bent. Ze lezen voor uit oud en nieuw werk. Zonder opsmuk en zonder discussie, ingeleid door Nicole Terborg. Nederlands- en Engelstalig.
-
De toekomst is geen sprookje
Met: André Klukhuhn, Ilja Leonard Pfeijffer, Joke van Leeuwen, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Said el Haji, Thea Doelwijt
Er was eens een meisje dat bovenop een toren van boeken klom, zo hoog, dat ze boven de wolken uitkwam. Hoe is het uitzicht? Is ze daar veilig? Hoe zal het haar vergaan? Schrijfsters Manon Uphoff en Thea Doelwijt, schrijver en performer Said El Haji, filosoof en schrijver André Klukhuhn, schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en dichter en rebel Ilja Leonard Pfeijffer schreven een sprookje voor haar. Ze geven haar een toekomst, misschien dichten ze haar zelfs een ideaal toe. Wordt ze gelukkig? Luister naar zes sprookjes voor volwassenen en een gesprek met de schrijvers onder leiding van Michaël Zeeman.