Inschrijven op de nieuwsbrief

Sacha Bronwasser

Sacha Bronwasser - foto Bert Wisse
Sacha Bronwasser - foto Bert Wisse

(Rijswijk, 1968) is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator 'in wisselende volgorde maar het schrijven staat meestal voorop'. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu. 'Bronwasser wekt Parijs tot leven in deze sterke roman over een au pair. Soepel en trefzeker voert ze de spanning op' (de Volkskrant), Kunst is een belangrijke constante in haar werk. Bronwasser is vanaf 1998 twintig jaar freelance beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant; ze schrijft en spreekt nog steeds over kunst voor diverse media en opdrachtgevers. Als initiator, adviseur en curator is ze daarnaast betrokken bij diverse culturele projecten.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Sacha Bronwasser

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  The Voice - in search of the character's soul

  Deze festivaleditie besteedden we onder het motto Human Voices extra aandacht aan de menselijke stem. We vroegen Connie Palmen voor The Voice - in search of the character's soul een nieuw essay te schrijven en daarmee Saturday Night Unlimited te openen.

  In haar keynote speech sprak Palmen over hoe een auteur een stem geeft aan personages. De stem is het ontmoetingspunt tussen ziel en lichaam; in de stem komen binnenkant en buitenkant bij elkaar. Een roman begint te leven met de stem van het personage.

  Dit thema was daarna onderwerp van gesprek met Connie Palmen, Celeste Ng en Sacha Bronwasser, waarvan in 2023 de roman Luister verscheen. Schrijver en journalist Sarah Sluimer was moderator.

  Connie Palmen is de auteur van essays, verhalen, een novelle, Logboek van een onbarmhartig jaar, en haar zes grote romans De wetten (European Novel of the Year), De vriendschap (winnaar AKO Literatuurprijs), I.M. (winnaar Trouw Publieksprijs), Geheel de uwe, Lucifer en Jij zegt het (winnaar Libris Literatuur Prijs). Onlangs verscheen Voornamelijk vrouwen, een bundel met persoonlijke essays over hoe elf bekende vrouwen en een man eigengereid hun leven vormgeven.

  Sacha Bronwasser is schrijver en kunsthistoricus. Bronwasser was twintig jaar beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu.

  Celeste Ng (VS), internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. schreef drie echte page-turners. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington. Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden.

  Festivaltip: Celeste Ng trad ook op tijdens Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari 2024). Connie Palmen was zaterdagmiddag 20 januari 2024 te zien in een gesprek met artiest Sven Ratzke in het programma You Do Something to Me over hun samenwerking voor zijn nieuwe show Marlene, waaruit hij ook beroemde Dietrich-songs uitvoerde.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Picture This - Words versus Images - met Sacha Bronwasser en Emilienne Malfatto

  Sacha Bronwasser is behalve schrijver (Luister) ook kunsthistoricus. Emilienne Malfatto is behalve schrijver (De kolonel slaapt niet) ook oorlogsfotograaf. In beider werk speelt de taal van het beeld een belangrijke rol. Wat kun je uitdrukken in beelden wat je niet in taal kunt uitdrukken? En andersom, wat kun je als schrijver in taal zeggen wat je niet met foto's of beeldende kunst kunt uitdrukken? Margot Dijkgraaf leidde het gesprek, geillustreerd met door de schrijvers gekozen beelden, en met voordrachten van fragmenten uit hun romans.