Inschrijven op de nieuwsbrief

Ruben van Gogh

Ruben van Gogh - foto Serge Ligtenberg 2005
Ruben van Gogh - foto Serge Ligtenberg 2005

(Dokkum, 1967), alias De Man van Taal, is optredend dichter, bloemlezer en presentator. Zijn gedichten brachten hem van Albanië tot Zeewolde. Van Gogh weet zijn gedichten op bijna achteloze wijze van een metafysisch jasje te voorzien. Hiermee creëert hij een eigenzinnig geluid binnen de Nederlandse poëzie, waarin verstaanbaarheid hand in hand gaat met het ongrijpbare. Zijn eerste twee bundels werden gezamenlijk herdrukt in Aan het eind van het begin (Prometheus, 2001). Daarnaast schreef hij de bundel Zoekmachines (Prometheus, 2002). In januari 2006 verscheen zijn vierde bundel: Klein Oera Linda (Contact), een bundel in extreme typografie, waarmee hij zich middenin de samenleving
positioneert.

(2007)

Archief beschikbaar voor: Ruben van Gogh

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk

  "Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk
  rijst een nieuwe schijnwereld,
  ontplooit zich leven à la opblaasboot. "

  Aldus dichter Hans Verhagen in zijn bundel Eeuwige Vlam. Hij en de dichters Maria Barnas, Iljs Leonard Pfeijffer en Frank Koenegracht lazen hun recente werk. Later op de avond kwamen ze terug, met Gerrit Komrij, met een in opdracht van Winternachten geschreven hekeldicht. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Poëzieprogramma: Dirty Harry en de politiehond

  Do you feel lucky, punk? Dat zijn woorden waarbij iedereen het beeld wel ziet. Het wordt een gedicht, bij de in 2004 gedebuteerde Onno Kosters. Gedichten bij foto's, tv-beelden of strips: Menno Wigman schreef gedichten naar aanleiding van oude politiefoto's, Wim Brands schreef een gedicht bij Kuifje en Albertina Soepboer zette haar landschapsfoto's om in dichtvorm. De dichters dragen voor en tonen hun inspiratiebron.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Ruben van Gogh presenteert winnaar scholieren-poëziewedstrijd

  De School der Poëzie organiseert met Winternachten een schrijfwedstrijd voor twee scholen van het voortgezet onderwijs in Den Haag, het Johan de Witt College het het Terracollege. Een speciaal lesprogramma inspireert honderd leerlingen tot het dichten over hun beeld van de toekomst en over idealen. Tijdens een PoëzieSlam in Theater aan het Spui, voorafgaand aan het festival, presenteren ze hun gedichten. Vanavond leest één van de twee winnaars zijn winnende gedicht. Jurylid en dichter Ruben van Gogh introduceert de jonge dichter.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  De Zieners - visioenen in dichtvorm

  Beklimmers van de Olympus, hemelbestormers, Doktor Spocken en bungyjumpers naar de hel dichten hun weg naar de toekomst. Vier dichters en hun visioen: Pieter Boskma, Ruben van Gogh, Astrid Lampe en Christine Otten schreven in opdracht van Winternachten een 'visionair gedicht'. Ze dragen hun gedichten voor en gaan in gesprek met Joris van Casteren. Christine Otten laat zich begeleiden door saxofonist Jan Klug.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  R&R: Voorbij de laatste ster

  Een multimediale poëzieshow met primitieve middelen en de sfeer van vroeger. Gezellig dia's kijken met jonge dichters. Ronald Ohlsen en Ruben van Gogh zongen, dichtten en verbeeldden. Ruben van Gogh, alias De Man van Taal, is dichter en artiest in één. Op bijna achteloze wijze voorziet hij zijn werk van een metafysisch jasje. In september verschijnt zijn derde bundel Zoekmachines. Ronald Ohlsen is schrijver en dichter. Hij schreef de romans De godvergeten middenstand en Gedoodverfde engelen. Een 'rock 'n' roll-schrijver uit Delfzijl', aldus de Volkskrant.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 1

  Performing Poets

  Lasana M. Sekou is een dichter uit Sint Maarten met een duidelijke boodschap over slavernij en gedwongen migratie. Tezamen met de Nederlandse performing poets Mustafa Stitou, Ruben van Gogh en Albertina Soepboer werd het thema van de verplaatsing verder uitgewerkt. De Zuid-Afrikaanse dichter Koos Kombuis zette zijn gedichten op muziek. Swingende gedichten met gitaarmuziek in de foyer. Hier trad ook de dichter Jan Kees van de Werk op. Hij droeg o.a. voor uit zijn recente bundel De Vissenvrouw. Dit programma in de foyer werd gepresenteerd door Basil Appollis. Met zijn Kaapse kleurlingenhumor bracht hij ook zijn eigen programma als stand-up comedian.