Inschrijven op de nieuwsbrief

Rosalba Icaza Garza

Rosalba Icaza Garza
Rosalba Icaza Garza

is Associate Professor aan het International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam. Voordat ze naar het ISS en Nederland kwam was ze als activist in Mexico City werkzaam bij een platform van sociale bewegingen gericht tegen het North American Free Trade Agreement (NAFTA). Ze behaalde haar PhD aan de Universiteit van Warwick (UK) in de politieke economie van grensoverschrijdende burgerlijk verzet tegen open/neo-liberaal regionalisme. Bij ISS is haar onderzoeksagenda gericht op het begrijpen hoe lokaal sociaal verzet bijdraagt aan wereldwijde epistemische rechtvaardigheid.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Rosalba Icaza Garza

  • Winternachten 2020

    International Storytelling Symposium

    Met: Asmaa Azaizeh, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Mukoma Wa Ngũgĩ, Rosalba Icaza Garza, Zuleika Sheik

    Dit programma in het Institute of Social Studies is een klassieker geworden in het festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer was het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?

    Luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en als je wilt ook je eigen verhaal vertellen. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs waren schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia en Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichter en essayist. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertelden over hun ervaring met 'decolonising the mind'. De verhalen werden afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh.

    De 25e editie van het Winternachten festival gaf bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema was mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong'o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legde het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

    Lees hier het artikel dat Mukoma Wa Ngũgĩ in 2018 publiceerde in Literary Hub over de actuele betekenis van het essay Decolonizing the Mind (1986) van zijn vader Ngũgĩ wa Thiong'o.