Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronald Snijders

Ronald Snijders - foto Serge Ligtenberg
Ronald Snijders - foto Serge Ligtenberg

(Paramaribo, 1951) is de meest swingende fluitist in Nederland. Snijders begon op zevenjarige leeftijd, geïnspireerd door zijn vader die beroepsmusicus was, met fluitspelen. Hoewel Snijders in 1970 in Delft civiele techniek ging studeren, was hij vijf jaar later professioneel musicus. Snijders heeft in de loop der jaren twintig cd's en platen geproduceerd met vernieuwende eigen composities, in stijl variërend van Noord-Amerikaanse jazz en fusion tot nieuwe Afrikaanse Carribean jazz. Snijders is de uitvinder van de Afro Surinaamse kawinajazz. Snijders is een veelgevraagd musicus en is erg succesvol met de Ronald Snijders Extended band, waarmee hij in Nederland, Duitsland, Finland, Suriname, de Verenigde Staten, Cuba en Curaçao heeft gespeeld.

Archief beschikbaar voor: Ronald Snijders

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.

 • Zuid-Afrika 2006

  Festival Finale Poetry Africa

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Feestelijke afsluiting van het festival, met optredens van alle dichters die in het afgelopen festival hebben opgetreden, een Poetry SlamJam, mede gepresenteerd door Def P, Eric 'Coolfire Hadebe' en Rose Mokhosi, en muzikale optredens van o.a. Ronald Snijders.

 • Zuid-Afrika 2006

  Winternachten Durban

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De populaire Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteert het Winternachten in Durban programma: een avond met de 'praise-singer' Mbongi Zolani, dichters Gibi Bacilio, Shrinivási en Def P. en muzikale optredens van Ronald Snijders en de Zuid-Afrikaanse musici Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves (keyboards) and Paki Peloeole (percussie). In het programma behalve voordracht ook een discussie met de auteurs over poezië, voodracht en het verschil tussen dichten in de orale traditie en performance poetry.

 • Zuid-Afrika 2006

  Music Showcase: Ronald Snijders en Darius Brubeck

  Met: Ronald Snijders

  De fluitist Ronald Snijders treedt op met pianist Darius Brubeck.

 • Zuid-Afrika 2006

  Openingsavond Poetry Africa

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De openingsavond van het Festival Poetry Africa - geopend door Pallo Jordan, minister van Cultuur - is een presentatie van alle aan het fetival deelnemende dichters. Behalve de groep dichters die meereizen met Winternachten zijn dat Izimbongi ZaseMzansi (Botsotso Mahlaba, Jessica Mbangeni, Zolani Mkiva, Joe Ntloana, Mandisa Phandliwe), Henry Bowers, Julius Chingono, Finuala Dowling, Ewok, Perpetual Eziefule-Emenekwum, Stephen Gray, The Guests (Victor Mavedzenge and Michael Kudakwashe), Kama Sywor Kamanda, Rustum Kozain, Lexikon, Mzi Mahola, Lebogang Mashile, Oliver Mtukudzi, John Matshikiza, Sally-Ann Murray, Lefifi Tladi, Mphutlane Wa Bofelo, Eduardo White, Makhosazana Xaba, Ghassan Zaqtan, Benjamin Zephaniah, Mafika Gwala en Alhaji Papa Susso (Gambia).De Surinaams/Nederlandse fluitist Ronald Snijders zal optreden met Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves.

 • Zuid-Afrika 2006

  Spier Poetry Exchange

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De Spier Arts Trust is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste podia in de Kaapstreek. De Winternachtengroep treedt hier op met de dichters Jeremy Cronin, Joan Hambidge, de Nigeriaanse dichter Harry Garuba, en dichter Rustum Kozain, die kortgeleden de prestigieuze Ingrid Jonker prijs kreeg voor zijn eerste dichtbundel.

 • Zuid-Afrika 2006

  UWC Lunch Hour Poetry

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Op de campus van de Universiteit van West-Kaap presenteert de Winternachten groep poëzie, samen met de Xhosa rapper Theba, dichter Jeremy Cronin (in het dagelijks leven parlementslid voor het ANC), Alan Boesak, Diana Ferrus met Sipho en Keith Gottschalk - professor in politieke wetenschappen en oud-activist.

 • Zuid-Afrika 2006

  Poetry at Mitchells Plain Library

  Met: Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Een presentatie van lokale dichters samen met de deelnemers aan de Winternachten-tournee.