Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronald Plasterk

Ronald Plasterk
Ronald Plasterk

(1957, Den Haag) werd in februari 2007 voor de PvdA benoemd tot Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het Kabinet Balkenende IV. Plasterk is als bioloog gespecialiseerd in de Moleculaire Genetica en heeft verschillende prijzen gewonnen in de biologische wetenschap, waaronder de EMBO-award for Communication in the Life Sciences in 2002 en de Prix Louis D van het Institut de France in 2005. Tussen 1993 en 2003 was hij onder andere verbonden als hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Voor zijn benoeming als minister was Plasterk directeur van het Hubrecht Laboratorium, Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (KNAW) te Utrecht. Als columnist bij het tv-programma Buitenhof, de Volkskrant en Intermediair viel Plasterk op door zijn uitgesproken mening. Een aantal van zijn columns is gebundeld in Leven uit het Lab (2000).

(WIN 2008)

Archief beschikbaar voor: Ronald Plasterk

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Tussen Angst en Hoop. Deel 1: wetenschap

    Een reageerbuisje? Een openbarende poëzieregel? Roerende muziek? In het avondvullende programma in de grote zaal van het theater spreken prominente figuren uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap met Michaël Zeeman over de vraag: wat zien zij als de verbeelding van de hoop? De gasten brengen ieder een beeld mee waaraan zij zelf hoop ontlenen en lichten hun keuze toe.Een drieluik met zes hedendaagse verwoordingen, verbeeldingen en verklankingen van de hoop – door welke laat u zich overtuigen?

    Deel 1 wetenschap: lange tijd stond wetenschap in het centrum van het vooruitgangsdenken. Maar kan ze deze glansrijke rol nog wel vervullen? Louise O. Fresco, schrijfster (van onder meer De Utopisten) en slimste mens van Nederland, opent het programma met een column. Samen met Ronald Plasterk, natuurwetenschapper en minister van OC&W, probeert zij vervolgens de vraag te beantwoorden in hoeverre wetenschap nog een bron van optimisme kan zijn. Nederlandstalig.