Inschrijven op de nieuwsbrief

Rema Hammami

Rema Hammami - foto Rula Halawani
Rema Hammami - foto Rula Halawani

studeerde Politicologie aan de Universiteit van Cincinatti en Culturele Antropologie aan de Temple Universiteit van Philadephia. Aan deze universiteit verkreeg ze in 1994 de dokterstitel met haar dissertatie Between Heaven and Earth; Transformation in Religiosity and Labor among Peasant Refugee Women in South Coastal Palestine/Gaza Strip 1922-1992. Hammami is werkzaam in het instituut voor vrouwenstudies van de Birzeit Universiteit in Palestina. Op donderdag 20 April accepteert ze de Prins Claus Leerstoel Develoment and Equity 2005/2006 en houdt ze haar inaugurele rede Human Agency at the Frontiers of Global Inequality: An Ethnography of Hope in Extreme Places. Hammami is benoemd vanwege haar excellente wetenschappelijke bijdragen op het gebied van vreedzame coexistentie in Palestina.

(ISS 2006)

Archief beschikbaar voor: Rema Hammami

 • World Speakers - april 2006

  Islam and Disrupted Childhood

  Met: Elif Shafak, Fouad Laroui, Margalith Kleijwegt, Pieter Hilhorst, Rema Hammami

  Het eerste debat in de serie 'World Speakers', georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies in het Korzo theater in Den Haag. Centraal stond de vraag in hoeverre de traditie en de islam bepalend zijn voor het falen van de opvoeding van kinderen in een veranderende cq vijandige sociale omgeving. Aan het debat namen deel Elif Shafak, schrijfster uit Istanbul en docent vrouwenstudies in de V.S., Rema Hammami, docent vrouwenstudies en vredesvraagstukken uit Palestina, sinds april verbonden aan het ISS vanwege de Prins Claus Leerstoel, journaliste Margalith Kleijwegt, schrijfster van Onzichtbare ouders - de buurt van Mohammed B. en schrijver Fouad Laroui, opgegroeid in Marokko, geemigreerd naar Parijs, nu woonachtig in Amsterdam. Gespreksleider was Pieter Hilhorst.

  We vergeleken drie situaties: de immigranten die terechtkomen in de jungle van de steden in Nederland, de migranten van het Turkse platteland naar Istanbul en andere grote steden in Turkije, en de Palestijnse jongeren in de 'warzone'. In deze situaties verliezen de ouders de grip op hun kinderen, en rekenen ze, tegen beter weten in, op anderen (school, de buurt, de overheid) om hun kinderen in het gareel te houden. In deze situaties loopt het uit de hand. En dan zijn er de traditionele islamitische organisaties die toevlucht bieden: ze vangen de jongeren op en bieden ze structuur, hand in hand met een traditionele religieuze opvoeding, zowel in Turkije als in Palestina en Nederland. Volgens Rema Hammami is het succes van de Hamas bij de verkiezingen in Palestina voor een groot deel te danken aan hun rol in het sociaal werk, zoals de opvang van jongeren.

  In het eerste deel van de avond sprak gespreksleider Pieter Hilhorst met de vier gasten, waarbij de schrijvers (Fouad Laroui, Elif Shafak, Margalith Kleijwegt) ook voordragen uit hun werk. In het tweede deel debat reageerde een studentenpanel van het ISS op de uitspraken van de sprekers in het eerste deel. Het debat was Engelstalig.