Inschrijven op de nieuwsbrief

Pauni Trio

Pauni Trio
Pauni Trio

is uniek in de Nederlandse muziekwereld. Het trio is gespecialiseerd in de Bulgaarse polyfonie en staat bekend om de frisse en vernieuwende benadering van de folkloremuziek. Hun zang roept associaties op met het bekende Le Mystère des Voix Bulgares. De muzikale achtergrond van de Pauni-zangeressen (Mariëlle de Winter, Iris Ficker en Juliëtte van Dijk) varieert van klassieke muziek en wereldmuziek tot alternatieve rock, maar in welke samenstelling het trio ook optreedt (a capella, met accordeon of met Orkestar); de vlijmscherpe Bulgaarse samenzang blijft steeds onmiskenbaar de kern. Typerend voor deze Bulgaarse klank is de grote variatie aan stemgebruik, met complexe ornamenten, lange glissando's en schelle beurtzang. Daarnaast zijn er de onregelmatige ritmes die je snel op het verkeerde been kunnen zetten. De drie zangeressen slaan graag nieuwe paden in door de samenwerking te zoeken met andere disciplines en muziekstijlen. In hun laatste programma Melk & Honing, combineren ze de Bulgaarse muziek met Nederlandstalige teksten. Pauni Trio heeft twee albums uitgebracht: Pauni Devojka (2009) en Melk & Honing (2013).

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Pauni Trio

  • Winternachten 2015

    Opening Night: Free the Word!

    Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

    Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

    Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.