Inschrijven op de nieuwsbrief

Paula Golunska

Paula Golunska
Paula Golunska

is een jonge dichter die tijdens Winternachten festival 2017 de eerste Jonge Campert-prijs won. Zij nam najaar 2016 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Paula droeg haar gedicht voor tijdens Winternachten 2017. Als een van de drie finalisten won zij tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Ze was destijds leerling van het Edith Stein College in Den Haag en studeert nu aan de Wageningen University & Research.

(WN2021)

Archief beschikbaar voor: Paula Golunska

  • Slow Winternachten festival februari & maart 2021

    Paula Golunska in Spot on Young Poets

    Met: Paula Golunska

    Writers Unlimited heeft acht jongeren gevraagd een gedicht te maken bij het thema van het online Winternachten festival 2021: 'Het is aan ons'. Allen deden eerder mee met het Spot on Young Poets-programma voor Haagse middelbare schoolleerlingen en haalden de finale van de Jonge Campert prijs.

    Paula Golunska is een jonge dichter die tijdens Winternachten festival 2017 de eerste Jonge Campert-prijs won. Zij nam najaar 2016 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter en poëziedocent Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek.

    Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Paula droeg haar gedicht voor tijdens Winternachten 2017. Als een van de drie finalisten won zij tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Ze was destijds leerling van het Edith Stein College in Den Haag en studeert nu aan de Wageningen University & Research.

    Dit jaar was het niet mogelijk de poëzieworkshops te organiseren, maar Diann van Faassen wandelde met acht oud-deelnemers door de parken en straten van Den Haag en verkende met hen het thema. Het resultaat is een bijzondere serie videogedichten die de jonge dichters zelf hebben gemaakt. Het is een indringende getuigenis van een generatie, die vol verlangen is om hun perspectief en levensvisie te uiten, maar dit door de Covid-19 maatregelen nauwelijks kan doen. Met hun verbeeldingskracht geven ze een stem aan hun generatiegenoten die in het publieke debat doorgaans te weinig zichtbaar is.

    Over de wandeling met Paula schreef Diann: "Ik denk dat we moeten stoppen met naar elkaar wijzen en elkaar juist omhelzen; dit is wat er is gebeurd, hoe pakken we het nu samen aan." Met Paula Golunska loop ik door het Rijswijkse bos. Bij 'Het is aan ons' dacht ze eerst aan een liefdesgedicht. "Een beetje cheesy misschien," lacht ze, "en ik heb nog nooit een liefdesgedicht geschreven."

    Tegenwoordig schrijft ze vooral voor haar studie, gedichten schrijven kwam er niet van. Maar ze was de eerste die op mijn mails voor dit project reageerde, omdat ze hierin een kans voor de poëzie zag. Ruim zeven jaar geleden verhuisde Paula's gezin van Polen naar Nederland om haar betere kansen in het onderwijs te geven. Inmiddels is ze op haar plek, studeert in Wageningen en ziet haar toekomst hier. Haar ouders zijn in februari teruggegaan: "Ik mis mijn moeder, wij waren zo close. We dachten elkaar veel te kunnen bezoeken maar hoe anders liep het, zelfs met Kerst zijn we niet bij elkaar. Gelukkig videobellen we elke dag."

    Na Den Haag geniet ze van een actief studentenleven in het kleinere Wageningen, "Je fietst er zo doorheen." De omgeving van de Rijn met de uiterwaarden is inspirerend, ze wil zich specialiseren in waterbeheer. "Misschien hebben we wat betreft het klimaat allemaal onze kop in het zand gestoken, we wisten dat het kwam maar doen nu verbaasd over de knal." "Laten we elkaar niet de schuld geven maar troosten en er samen voor gaan." Als dat geen liefdespoëzie is…

  • Winternachten 2018

    Het Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

    Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

    Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

    Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

    Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

    Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.

    Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

    De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

    Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Saturday Night Wintercafé: Spot on Young Poets

    Francis Broekhuijsen presenteerde leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. Dichter Charlotte Van den Broeck, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, en Sanam Sheriff, jong poetry slam-talent uit India, traden met hen op. Ook Paula Golunska, deelnemer van vorig jaar, droeg voor. Paula won de Jonge Campert-prijs 2017.

    Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werden per avond finalisten van de Jonge Campert-prijs 2018 gekozen. De finalisten droegen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht voor. Eén van hen werd door het publiek gekozen worden om deze prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Friday Night Wintercafé: Spot on Young Poets

    Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. Dichter Joost Baars, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, en Sanam Sheriff, jong poetry slam-talent uit India, treden met hen op. Ook Paula Golunska deelnemer van vorig jaar, draagt voor. Paula won de Jonge Campert-prijs 2017.

    Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werd per avond één finalist van de Jonge Campert-prijs 2018 gekozen. Beide finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht voor. Één van hen werd door het publiek gekozen worden om deze prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!